Българските картофи ще поскъпнат двойно тази година, предупреждават производителите

Българските картофи ще поскъпнат двойно тази година, предупреждават производителите

С почти 100% са се повишили разходите за декар земеделска продукция в сектор "Плодове и зелнчуци". Това са наблюдения на производители от Гоце Делчев.

Иван Сабахуков отглежда картофи в благоевградското село Хаджидимово. Той е един от малкото останали големи земеделски производители в региона. Повечето, които масово отглеждаха тютюн през предходни години, се отказаха, като съобщиха, че гледането на зеленчуци не е рентабилно за тях.

"В момента торове, препарати и горива са страшно скъпи, а помощ няма отникъде и трябва да отбележим че и картофопроизводството е заложено да бъъде унищожено, което е пагубно. По време на война да унищожиш отрасъл, който допринася да изхранването на населението, е убийствено", коментира той.

Производителят препоръча всеки, който може, да си засее собствени картофи, чушки, домати и други зеленчуци, за да се смекчи инфлацията. Според производителя мерките на правителството няма да помогнат, а ще утежнят положението.

"Увеличението на българските картофи ще е 100% спрямо миналата година. Българинът трябва да се подготви за това нещо, защото ние, които работим за това, няма как да изкааме евтина продукция. самите ние купуваме и произвеждаме страшно скъпо", обясни Иван Сабахуков пред БНТ. 

До миналата година субсидията за производството на картофи е 100 лв./декар, с които не се покриват никакви разходи, обясни още той. А от тази година пък Европейският съюз забранява субсидирането, защото има свръхпроизводство на картофи. Това е и причината у нас да има толкова много вносна продукция.

Коментари

 • Българските картофи ще поскъпнат двойно тази година, предупреждават производителите

  19 Май 2022 11:23ч.

  Споко, ще ядем от пастите на г-жа Кики Петкофф.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  19 Май 2022 11:37ч.

  Ще се ядат кюфтета и кебабчета без гарнитура.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Иванов

  19 Май 2022 11:55ч.

  Нали на руснаците им е лошо,а украинците имат оръжие - ние,като истински евроатлантици,с картофи ли ще се занимаваме?А и борбата за демокрация иска жертви,това да не са ви шумкарите и фашистите,а!?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • софиянец

  19 Май 2022 14:40ч.

  което знаи, че фенските ще поевтинеят относително, макар и поскъпнали в абсолютна стойност - яжте... пасти де.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи