Асен Василев планира сериозно вдигане на максималния осигурителен доход

Асен Василев планира сериозно вдигане на максималния осигурителен доход

Финансовият министър Асен Василев предвижда осезаемо повишение на максималния осигурителен доход. Това става ясно от изготвения от него и публикуван проектобюджет за 2024 г., както и от съпътстващата го тригодишна фискална рамка.

Според документите се предвижда от следващата година таванът на осигуровките да се вдигане от 3400 на 3750 лв. В прогнозата за следващите години пък е заложено той да се увеличи на 4130 лв. от 2025 г. и на 4430 лв. през 2026 г. – или с една четвърт от нивото, на което е той сега.

По-високият максимален осигурителен доход ще доведе до повече приходи в бюджета на Националния осигурителен институт (НОИ), откъдето се плащат пенсиите. Финансовото министерство изчислява, че от повишаването с 350 лв. догодина ще бъдат събрани допълнителни около 303 млн. лв.

Промяната очаквано ще доведе до по-високи разходи за работодателите. Традиционно в България на осигурителния таван са заетите основно в IT сектора – над една пета от всички осигуряващи се на 3400 лв.

Осигурителният таван в България последно бе повишен с Бюджет 2022, но от 1 април, когато той влезе в сила. Дебати за вдигането му имаше на няколко пъти през последните две години, като по време на един от тях – за вдигането и на минималния, и на максималния праг – финансовият министър определи бизнесите, които не могат да си позволят по-високите им размери, като „некадърни“ и „некомпетентни“.

Всички организации от високотехнологичния бизнес предупредиха още миналия месец, че са против ръст на тавана на осигуровките всяка година и обвързването му с формула. Те не изключват хипотеза на свиване на работните места в сектора.

Само преди дни председателят на Българската софтуерна асоциация БАСКОМ Доброслав Димитров призова властимащите за стабилна данъчна рамка.

 

Коментари

 • Смело през просото

  11 Ное 2023 12:52ч.

  Очевадно е, че иска да прибере някакви пари, а след него - и потоп. Оставяме настрана работодателите и работниците над максималния осигурителен доход, но увеличаването му води след себе си и увеличение на пенсиите на тези, които са се осигурявали на него. А понеже приходите ще бъдат "сега и веднага", а разходите за пенсии - отложени във времето, ефектите са ясни. И като се има предвид, че самото отношение на работещи/пенсионери става все по-лошо, това е истинска бомба със закъснител.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • д-р Косев

  11 Ное 2023 13:07ч.

  Правилно, пенсиите трябва да се държат максимално ниски, иначе ще втасаме. Асенчо требва да разбере, че колкото и грешна пара да налива на пенсиите и циганьорите, те никога вече няма да гласуват за пепедебе. Парите трябва да се насочат за инвестиции в инфраструктура и за подкрепа на младото и активно население.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Младото и активно население" е по-малоумно дори от тебе, дъртата реститутка с чене и бастун

  11 Ное 2023 16:48ч.

  Колкото по-скоро се разкара визираното от тебе "младо и активно население" в посока очакващите ги за обслужване мръсни чинии и посрани гъзове на Запад, толкова по-скоро ще стане възможна шестата българска държава. А ти се моли да не я доживееш, защото...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мари

  11 Ное 2023 13:04ч.

  В крайна сметка най-честно е да вземе пари от собствените си гласпоподаватели.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пешо

  11 Ное 2023 15:17ч.

  Няма да вземе пари от собствените си гласоподаватели, защото всичките са на държавни службици, а те данъци не плащат. Данъци, социални и здравни осигуровки за тях плаща плебса.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Асенчо

  11 Ное 2023 13:10ч.

  няма как да измисли чалъм да се ликвидира двойното счетоводство. Колкото са по-глупави законите, в туй число и наказателните, толкоз е по-сива икономиката. Даже и да се премахнат парите в брой. Ще се разроят фондации, дарения, бе ще се намери начин.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • А пък данъчната система

  11 Ное 2023 13:16ч.

  трябва да се опрости максимално и да не се променя. Никакви тавани за нищо. И данъчната администрация трябва се разчисти от излишни нива. Не е нужно да има началник на всеки 5 души.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • д-р Косев

  11 Ное 2023 14:01ч.

  Тавани има само на осигуровките. Ако няма, то Хампарцумян като се пенсионира ще взима 50000 лв пенсия и ще има вълна от пролетарски инфаркти.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ако е внасял,

  11 Ное 2023 14:07ч.

  що да не взема? Парите са негови. Друг е въпросът какво е свършил за таз заплата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Може

  11 Ное 2023 14:39ч.

  да е алхимик и да е докопал тайната.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • forsvaret

  11 Ное 2023 15:05ч.

  Осигурителния таван да се вдигне на 4 000 лв, там да стане и тавана на пенсиите.... друго не ми трябва.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 111ппп

  16 Ное 2023 15:33ч.

  пак се говори за вдигане на осигуровките на частния сектор от които трябва да се платят пенсиите и здравните вноски на държавните чиновници! Чудно ми е спят ли журналистите, ''страхуват'' ли ги, че никога не повдигат въпроса - редно ли е един човек с 800лв. да плаща пенсията и безплатното лечение на един чиновник, който получава 10 000лв.?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи