Асен Василев: Корупцията в България е навсякъде

Асен Василев: Корупцията в България е навсякъде

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Корупцията в България е навсякъде и на всички нива. Това каза финансовият министър Асен Василев по време на форум посветен на подобряването на прозрачността и управлението. Признанието му бе последвано от деклариране на намерение правителството „Денков – Габриел“ да докара борбата с корупцията докрай, като дори цитира Стефан Стамболов, за да убеди публиката в своята решителност.

Корупцията, особено в България, е пуснала изключително дълбоки корени. Тя е проникнала в профсъюзите, в работодателските организации, в почти всички сектори на икономиката и в почти цялата държавна администрация и борбата срещу толкова голямо раково образование в българското общество няма да е нито бърза, нито лесна. Тя ще изисква постоянство, ще изисква да се работи умно, да не се отказваме, а и някой път, ако използвам една фраза на Стефан Стамболов: „Да се хванем за опашката на дявола, за да извадим страната от блатото“, каза Асен Василев, цитиран от БНР.

Той определи като „лъжа“ твърдението на Делян Добрев от ГЕРБ – коалиционен партньор на ПП в управлението – че критериите по Плана за възстановяване са дискриминационни и обслужват определени фондове, приближени до „Продължаваме промяната“.

„Чисто нова далавера! МС вчера са пуснали грантова схема за фотоволтаици с батерии по ПВУ. Това е нещо, което Народно събрание забрани с нарочно решение по-рано тази година. Ще дадат 265 372 950 лв. на свои фирми като първа фаза. Общо с останалите фази ще си раздадат 662 432 375 лв. за фотоволтаици и батерии. И то при положение, че този сектор е достатъчно печеливш и без подкрепа! Нещо повече, според критериите могат да кандидатстват само фирми с активи за над 60 млн. евро за миналата година. Тоест, в поканата можеше да напишат и имената на фирмите", написа вчера Добрев в профила си във Facebook.

Това е лъжа! Господин Добрев трябва да се научи да различава числото 6 от числото 8, тъй като въпросните инвестиции, които са предвидени, са по съвсем различна мярка от мярката за батериите, която беше голямата мярка. Трябва да се има предвид, че съответните критерии са пуснати за обществено обсъждане в момента, разработени от и EBRD, заедно с министерство на енергетиката. Министерство на финансите няма намеса там“.

Припомняме, че значителна част парите по Плана за възстановяване за иновативни стартъпи също отиват към хора и организации, приближени до „Продължаваме промяната“ и до самите лидери на партията, сред които и самият Василев.

Министърът няма притеснения за задържането на бюджетния дефицит в рамките на 3% – границата, допустима за присъединяване към еврозоната според Маастрихтските критерии.

Знаете, че бюджетният дефицит към края на септември е 0.4%, а до края на годината трябва да достигне 3%, така че се движим съвсем в разчетите, даже малко по-добре от това, което имахме като вътрешни месечни планове“, каза министърът.

Той съобщи, че приемането на бюджета за следващата година ще се измести във времето, защото пакетът от данъчни закони няма да бъде приет в срок заради предизборната ваканция на НС.

Източник: economic.bg

 

 

Коментари

 • Асен Василев: Корупцията в България е навсякъде

  10 Окт 2023 15:12ч.

  дайте му Нобела за откриване на топлата вода

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • джо гладника

  10 Окт 2023 15:15ч.

  добре, призна си. имаме напредък.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ТЕЗИ КАДРИ взривиха Мрежата! ТЕЦ- овете в Германия и Франция бълват пушек свободно, а Европа иска да закрие нашите централи (ВИДЕО)

  10 Окт 2023 16:30ч.

  Кадри, заснети от българи в Германия и Франция, взривиха Мрежата и се споделят десетки хиляди пъти. На тях се виждат работещи германски и френски топлоцентрали и облаците от пушек, които бълват в небето. видеоматериал от Франция е заснет на магистралата край Лион, а този от Германия е до гигантски мини за открит въгледобив, най- вероятно в Рурска област. Хората негодуват заради двойния стандарт, който има по отношение на ТЕЦ-овете в тези две развити европейски държави и към централите, които работят у нас и бяха нарочени за закриване. „Погледнете в Германия ТЕЦ-овете каквo правят, пак нашите ТЕЦ- ове им били виновни. Нашите много замърсявали, а пък тези били много чисти… Европейска държава Франция, Лион, град, хич не замърсяват въздуха, а? А в България, че бай Пешо си е запалил печката и му пуши, не може. А погледнете Франция, погледнете.. Браво на французите...” - казват хората, заснели видеата на фона на покъртителни гледки от облаци гъст дим. Стотици потребители питат, това ли е чистият европейски въздух и до кога ще се търпи зеленият европейски рекет и неговите „слуги” у нас. агенция пик

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • баш еколог

  10 Окт 2023 18:26ч.

  Ааааа там въздухът е освежен с европейсски миризми и ухае!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Вежди Рашидов ексклузивно пред ПИК за вота на недоверие: Това управление не роди нищо освен скандали, закани и шоу между "партньорите". Ръководят ни хора със зависимости от посолства и олигархични кръгове

  10 Окт 2023 17:12ч.

  При тази конфигурация от партии и това управление на всички е ясно, че вотът няма да мине. Смятам, че това като тема не е толкова важно. По-важното е, че това управление, освен скандалите, заканите и шоуто между „партньорите“ и техните взаимни изцепки, не роди нищо друго освен да забавлява с личните си амбиции и страсти обществото и медийната среда. Това коментира специално за агенция ПИК бившият депутат, бивш председател на Народното събрание и бивш министър на културата Вежди Рашидов. "След безплодното управление на "Промяната" и подарената им победа от ГЕРБ сме свидетели втора поредна година, че забележимата промяна всъщност е упадъкът на държавата и държавността. И всичко това за сметка на българския народ, който продължава да се чувства излъган и предаден", категоричен е Вежди Рашидов, който си тръгна от парламента с гордо вдигната главата. "Самонадеяността на част от днешните управници е безотговорно поведение. Това са хора, които с цялата си инфантилност и сервилност към своите зависимости от посолства и олигархични кръгове и с тази си политика, дано да не ни въвлекат във война. То на нашата държава колко й трябва…Считам, че коренно трябва да се промени политическата среда, за да може поне малко „да отлепим“ от дъното. Иначе управлението на държавата в този му вид ще продължи деморализацията на обществото и безплодието", каза още бившият депутат

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • онуфри

  10 Окт 2023 17:35ч.

  Миличкият Асенчо, няма да се справи ли? Харвардският хитрец е надхитрен от някакви си балкански плебеи? Лошо Седларов, лошо!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Асковлия от Кенана

  10 Окт 2023 18:23ч.

  Велико откритие на кокорчо координирано с харварски методи от пепейци!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Анонимен робот

  10 Окт 2023 22:08ч.

  Друго си е когато участвуваш лично...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Свински черва

  11 Окт 2023 0:14ч.

  Този е бил в кабинета на Ореховски, другия бил в кабинета на Борисов, всички са оплетени е и преплетени в едно корабно яко въже. Което ще се разсече, рано или късно. Както разсякохте българския народ, такова ще получите и вие.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • BACHE KIKI

  11 Окт 2023 12:40ч.

  Нали за това се пръкна и ти ве шопар с розов стринг ококорен, да вземеш парче от пицата твойта леля невнятна

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Panova

  14 Окт 2023 12:10ч.

  " Корупцията в България е навсякъде". Най-вече при вас. управляващите!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи