Асен Василев: България е напът да получи зелена светлина за еврозоната

Асен Василев: България е напът да получи зелена светлина за еврозоната

Следвайте "Гласове" в Телеграм

България е напът да получи зелена светлина за присъединяване към еврозоната през 2025 година, стана ясно от думите на финансовият министър Асен Василев след заседанието на Съвета по икономически и финансови въпроси на ЕС в Гент, цитиран от пресцентъра на финансовото министерство.

“Вървим по план за еврото. Вчера (петък) имахме среща с Кристин Лагард от Европейската централна банка, с Паскал Донахю, който е председател на Еврогрупата, с двамата комисари Паоло Джентилони и Валдис Домбровскис. Всички прогнози – и на ЕК, и на ЕЦБ показват, че последният критерий, който не сме изпълнили – критерият за инфлацията, ще бъде изпълнен през 2024 г., което отваря членство през 2025 година“, каза Василев.

Той обаче напомни, че за влизането в еврозоната се изисква стабилна политическа среда и редовно правителство.

“Цялата законодателна програма вече е приета, тоест нямаме законодателни спънки оттук-нататък. Остава само законът за приемане на еврото, който в момента е в консултация с Европейската комисия и Европейската централна банка“, коментира Василев.

По отношение на бюджетния дефицит финансовият министър напомни, че през миналата година България е отбелязала дефицит от 2.2% , което е в допустимите рамки.

“През тази година пак сме в критериите, за да може да продължим финансовата политика и интензивната работа по въвеждане на еврото, е необходима политическа стабилност“, каза той.

В отговор на въпрос финансовият министър уточни, че тази година прогнозите на ЕЦБ и на ЕК са средногодишната инфлация да бъде около 3%.

Източник: mediapool.bg

 

 

Коментари

 • Ghost

  24 Фев 2024 16:54ч.

  Тоя се ската при мазните борби у нас. Нищо, все някой ще го нахрани, хубаво че се обади.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "напът" е нищо! Обещания всеки може да дава

  24 Фев 2024 19:25ч.

  Чакаме пак да ни излъжете!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • В този случай наистина е по-добре

  24 Фев 2024 23:56ч.

  да ни излъже! Това би била най-благородната му лъжа. За нещастие, Еврозоната иска да ни глътне, за да не можем да избягаме от подготвяния електронен концлагер на цифровото евро, от една страна; от друга страна - за да станем солидарни длъжници с фактически фалиралите икономики на държавите от PIGS (Portugal, Italy, Greek, Spain) + Франция, Ирландия, Люксенбург! Измамниците от най-богатата държава в ЕС - Люксенбург - имат външен дълг към своя БВП = 3443 % към 21 декември 2018 г. !!!! И най-накрая - за да се "усвои", т.е. открадне държавният резерв на Р. България, в размер на около 18 милиарда лв, поддържан висок като условие на Валутния борд (регулация) на МВФ. Това автоматично ще доведе до ликвидация на банковия буфер за търговските банки, като ще ги лиши от ликвидност в случай на нужда ( сценарий от 90-те години), като ще ги направи уязвими към фалити.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Да се чете:

  24 Фев 2024 23:58ч.

  Люксембург.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • doro

  25 Фев 2024 0:16ч.

  Остава да се надяваме за политическа нестабилност - а дано/

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ади

  24 Фев 2024 17:04ч.

  Всеки ден някой ни залъгва на тема Шенген и Еврозона.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Лъжливото овчарче викало "вълк, вълк" ...

  24 Фев 2024 20:04ч.

  Верваме ти Асене! Никога не си ни лъгал!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Еврокомисар

  24 Фев 2024 17:25ч.

  Против еврозоната са хуманоиди, които не си показват носа извън дупката в която съществуват, дивергенти и социопати, аутсайдери на съвременното консуматорско общество

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ///

  24 Фев 2024 17:42ч.

  ти па къде си показваш носа, по цял ден седиш тука да дразниш, срещу заплащане. Много жалък тъпак, и скоро няма да може дори да консумираш, като ти се откъсне някой тромб!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Еврокомисар

  24 Фев 2024 17:58ч.

  Явно си пропуснал развитието на света през последните десетилетия. Иначе Дачков е събрал представителна извадка на отпадъка на обществото тук, тия дето сте редовни в громенето на империализма.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Европомиярчето много просто бе

  24 Фев 2024 18:26ч.

  Еврозоната да не е манна небесна. Ще има да чакаш за подаяния!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Евроконсуматорът

  24 Фев 2024 18:31ч.

  Ей евро-швестер ти си вреден за околната среда и това няма да го бъде, или ще ядеш насекоми и соя или ще консумираш бахурът на някой мигрант, това е твоето бъдеще!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Евро-нещо, идиото, еманация на мислата человеческая????

  24 Фев 2024 19:11ч.

  Ти сигур от бали (в двора на ТКЗС-то) не слизаш! Идиото???? И защо му е на нормалния "человек "евро", като и сега с карта си пазарува нормално? Правилно! Хич даже и не знаеш, ма нали си евро-нещо си, следва да си Идиот (не че се налага, ма е по-фиешън!)! Вземи си еврото и бегай далече от нашата Мила Татковина, ако не си го направил отдавна! Ние таквизи момци ама хич и въобще нещем! Анадънму?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Правилно, Евлокомисар!

  25 Фев 2024 1:45ч.

  Хуманоиди са все пак. Дори хора, обикновени хора. Но вие сте зоофили и хуманоядци.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мунчо

  26 Фев 2024 15:25ч.

  А стига де, защо не слушаш Стив Ханке, иначе ние мунчовците го слушаме и на английски, какво казва човека, ...."не приемайте еврото", той също ли е отпадък!!!Ех, кога ще се вдигне поне малко тоя народ, да поразтърси еврокомисирките!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Асенка, брато, кажи защо ни натискат сега, а не след 5 години да заличим Държавната си валута, която Държи Държавата България?!

  24 Фев 2024 17:33ч.

  ЕТО БРАТСКА РУМЪНИЯ Е ЗАПИСАЛА 2029 ГОДИНА ще заличава националните си леи! Не може да има полза за една държава, когато я натискат ултимативно да заличава Държавната си валута, която Държи Държавата! ... още

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • На кукорчо левия шушон мухлясъл

  25 Фев 2024 4:03ч.

  А, до 2029-та не моем устиска. Парите от резервите на валутния борд ни трябват СЕГА! Кво са праите на неразбрали - имаме зе-ле-на свет-ли-на! Ай чао и сиктир, че съм напът да се насера.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мунчо

  26 Фев 2024 15:30ч.

  Ами защо, защото ще отблокират златните левчета от МВФ, които не са малко и ще ги пръснат заедно по света, затова нали разбираш, горе-долу това е последното което е останало! После острови колко щеш по цял свят, а ние ще продължаваме да духаме супата!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Приелите еврото живеят в клийката, в която им кажат и не мърдат. Кратък преглед на реалността...

  24 Фев 2024 17:35ч.

  "Всяка малка икономика, която е приела еврото, е ЗАТЛАЧЕНА и БЕЗ ПЕРСПЕКТИВИ, което е целта на големия капитал - да смуче от много малки на максимум. ..... Чехия, Дания, Швеция, Полша, Унгария - вървят добре. Не приемат еврото! .... Словакия, Гърция, Словения, Португалия и други малки - или големи драми, или повече не ги чуваме - живеят в килийката, в която им кажат и не мърдат. .......... Валутата има политика на банката и тази политика не е само валутен курс, както се опитват да ни излъжат купени предатели. .... Еврото обслужва само най-големия капитал и останалите губят идентичността и способността да са икономически годни нации! Факт. ........... САЩ желаят да вкарат още държави в мрежата за шарани, която е ЕС. Дори Германия вече в срутена. САЩ извличат всичко, до което се докопат в момента. ВАЛУТАТА Е НАЧИН ЗА ПРИНУДА, ако друг ти я владее. Ако не е твое управлението, тя е като абокат на ръката. ... още ...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Братските САЩ извличат всичко, до което достигат в момента

  24 Фев 2024 17:36ч.

  Още от знаещите... "Валутата е начин за принуда, ако друг ти я владее. Ако не е твое управлението, тя е като абокат на ръката. .... Искат да включат ЗАЙЧЕ в кръвоносната система на СЛОН - кръв много, но кръвта стига там, където трябва, само ако имаш пулса, който ти трябва за твоя размер и за оня момент, в който си. Зайчето вече става придатъчна органелка на слона и престава да може да е зайче! И никога няма да стане слон. Това са еврейски инженеринги на обществото, каквито бяха и социалистическите - всички авторство на еврейски изчадия и все финансирани от САЩ. Аз лично смятам, че ЕС и НАТО са инициирани с една и съща идея, по едно и също време." ... още

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ghost

  24 Фев 2024 17:41ч.

  Кво евро? Контрол на щетите след скута на Пеевски.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Вацлав Клаус: Приемането на еврото е огромен политически ход, при който ние трябва да се откажем от части от нашата история, от нашата независимост и гордост"

  24 Фев 2024 17:41ч.

  Вацлав Клаус: Не се нуждаем от еврото, това с нищо не може да ни помогне! Трябва да се подчертае дебело, че днешният изкуствен дебат за влизането в еврозоната е икономически напълно неактуален и ненужен. Приемането на еврото НЕ Е ПЪТЯТ да излезем от тази наша, за съжаление станала вече хронична, икономическа стагнация, която се е превърнала във водеща характеристика на съвременната чешка република. - https://glasove.com/komentari/vatslav-klaus-ne-se-nuzhdaem-ot-evroto-tova-s-nishto-ne-mozhe-da-ni-pomogne

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Иван Димитров

  24 Фев 2024 17:43ч.

  Приемането на еврото означава безграничен, окончателен и вечен провал на Русия и руската пета колона в България, в лицето на Дачков и съпругата му Галя. От една страна ги разбирам, и те пари трябва да изкарат по някакъв начин, но от друга това е позор, истински, натурален, български л…

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Петата колона в Русия е срещу Путин, това е Елцин център

  24 Фев 2024 18:29ч.

  У нас като Путин няма, държавата ни се клати, заплащена е от закриване, та коя е у нас петата колона и с кого се бори? ............ Много сте "умни" бе, направо мивките изкъртихте

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пета, шеста

  25 Фев 2024 1:43ч.

  А такива като тебе коя колона на коя държава са?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ghost

  24 Фев 2024 17:48ч.

  В Еврозоната влизаме от времето на Дянков. Там ни искат колкото в Шенген. Споко, тая дъвка е за дълготрайна употреба.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Шт Шенген западняците полза нямат спрямо нас

  24 Фев 2024 18:31ч.

  Виж, от Еврозоната ще се облажат за наша сметка. Така, че .... незнам

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ghost

  24 Фев 2024 17:50ч.

  Като не знаят какво правят и вадят еврото.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ще разочаровам Василев

  24 Фев 2024 17:55ч.

  В България еврото няма да дойде никога!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мунчо

  26 Фев 2024 15:32ч.

  Дай Боже! Амин!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Виктор

  24 Фев 2024 18:02ч.

  Костадинов е виновен за тази фалшива дихотомия евро/лев, и нова разделителна линия- пукнатина в обществото! Проблемът не е в Еврото, проблемът е в дигиталната валута на централната банка, електронният идентификатор- портфейл,здравна и трудова книжка! Или за по ясно виж точка 7 от мумурандумът на Лена и либерастите! Няма как да се размине тази екологична трансформация за българите, купонната система е необходима за опазването от дезинформация, климатични проблеми, Путин и инфекциозни заболявания!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • вземи

  24 Фев 2024 20:18ч.

  да се гръмнеш

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ghost

  24 Фев 2024 18:33ч.

  По-скоро Василев ще мине през иглено ухо отколкото да влезем в еврозоната.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ще мине друг път,

  24 Фев 2024 20:54ч.

  сакенцето му е отново отесняло.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Така стоят нещата

  24 Фев 2024 18:39ч.

  Гледаме данни за икономиката на ЕС. Избираме нарочно страните, условни ик. джуджета. Критерий - да имат БВП за 2022 г. по-ниско от 100 млрд. щ.д. https://countryeconomy.com/countries/groups/european-union Списъкът е: България, Хърватска, Кипър, Естония, Латвия, Литва, Люксембург, Малта и Словения. Обобщение - става дума за 9 страни, които като брой представляват ЕДНА ТРЕТА от СТРАНИТЕ членки. Обаче, сумарно имат 497 млрд. Щ.Д. БВП, което представлява около 2,90 % от брутното БВП на ЕС. Проверявам сметките, закръгленията са незаначителни, става дума за стойности за тези страни, които са в рамките на статистическата грешка. От всички тези страни ЕДИНСТВЕНО БЪЛГАРИЯ не е в еврозоната. Същевременно по всички обективни критерии, когато става дума за данни на глава на населението и за другите КАЧЕСТВЕНИ показатели, НИЕ СМЕ ВИНАГИ НА ПОСЛЕДНОТО МЯСТО. Няма случай на еврова страна, която заради валутата да си е подобрила мястото в класациите. Точно обратното е: малки и технологично по-слаби страни СТРАДАТ от обстоятелството за наличие на единна валута, в средно и дългосрочна преспектива тя винаги влошава конкурентоспособност и ОБРИЧА страната! Асен Василев е един чуждестранен агент, който осигурява изпълнение на чужди политически задачи. Като ги изпълни, ще го изтеглят! Ако не им трябва и има места, ще иде някъде по островите в подходящо обкръжение!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ghost

  24 Фев 2024 19:05ч.

  https://www.investor.bg/a/540-danatsi-i-byudzhet/384588-predvizhda-se-darzhavniyat-dalg-da-narasne-do-288-ot-bvp-do-kraya-na-2026-g Розова картинка.Само в нея няма рецесия в Германия, че вече "осмука* БЕХ, отмяната на детонацията за руския петрол за Лукойл ще свие оборота...за дълговата игла не споменавам, а и ще видим какви ще са лихвите при ударното емитиране на нов дълг. Лятото ще правят актуализация . Готов съм да се обзаложа. Тъй че Еврозоната е безпочвен оптимизъм

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Боже, защо, защо си му взел акъла????

  24 Фев 2024 19:07ч.

  Кокорчо, баце, заври си евро-нещо си, но не там, където ти се ще! Колко от народа го искат? А, няма го в конспекта, казваш! Каквото галя, козяк, кажат, това и правим! Родотостъпници и предатели, и бате бойко и той с вас! Анатема и проклятие връз тебе и подобните ти! Анадънму?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Еврокомисар

  24 Фев 2024 19:24ч.

  Руснаци на Дунав няма да има, за да ви спасят.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • malart

  24 Фев 2024 19:23ч.

  Стигнахме дъното - един откровен лгбт мошеник да ни тласка към пропастта и ние да седим да чакаме демиурга като в гръцка трагедия. Стегнете се и на изборите на 9-ти юни да изритаме тея. Иначе пак ще има ала-бала

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дивергент

  24 Фев 2024 19:30ч.

  Това е една много лоша новина.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • даа

  24 Фев 2024 19:35ч.

  тази светлина в тунела е от идващият влак.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бе не че нещо, ама...

  25 Фев 2024 1:41ч.

  На път откога стана една дума? Верно, стар съм, отдавна не съм в България, ама все пак?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Този план

  25 Фев 2024 9:41ч.

  Върви заедно с убиването на българите, и замяната им с хора без съзнание и морал. Вие сте идиоти, при това перверзни идиоти.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Антон Сираков

  25 Фев 2024 10:23ч.

  Според някои съвременници на Иван (Ванче) Михайлов, той е обичал да казва: "И предателят, и глупакът трябва да се утепат." (да бъдат убити - А.С.) Пред българите има две възможности - или да направят така, че безродните глупаци да хленчат "Убиха българската интелигенция", или истинските българи, включително нашата автентична интелигенция, да престанат да съществуват. А критерият за това, кои са предатели и глупаци, е ясен - всички, които одобряват американското влияние.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи