81% от електроенергията ни за ноември е от АЕЦ „Козлодуй“, въглищните и газовите централи

81% от електроенергията ни за ноември е от АЕЦ „Козлодуй“, въглищните и газовите централи

Автор: obektivno.bg

81% от произведената електроенергия за месец ноември (до 23.11.2023 г.) е от АЕЦ „Козлодуй“, въглищни и газови централи. Това показва справка в публичните данни на ENTSO-E за електропроизводството в България, съобщи енергийният експерт Борислав Боев.

Ядрената централа в Козлодуй е произвела 748,1 GWh или 35% от електроенергията, а съвкупният дял на въглищните централи (вкл. и антрацитните) е 835,4 GWh или 39% от произведената електроенергия.

Като прибавим топлофикационните централи на природен газ с техните 142,65 GWh (дял от 6,7%) излиза, че централите на фосилни горива (въглища и природен газ) са дали 46% от електроенергията в страната.

Като прибавим и дела на другата конвенционална, надеждна и сигурна електропроизводствена мощност – ядрената централа, този дял нараства до 81%. И тук трябва да направим уточнението, че шести блок на АЕЦ „Козлодуй“ бе в планов годишен ремонт за около един месец, изчисли експертът.

 

Коментари

 • освен че е скъп

  24 Ное 2023 15:02ч.

  Фотоволтаичният ток го има когато е топло и светло. И го няма когато навън е тъмно и студено.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рис

  24 Ное 2023 17:37ч.

  Не е чудно, че преобладаващата енергия е извън ВЕИ. Обаче тези 81 процента от джаулите енергия на колко процента от левовата стойност се равняват? Не бих се учудил ако са половината или дори по-малко. Всичката им зелена измама е в стил "да откраднем общото за свои цели" - и там цветовете нямат значение. Който измисли "зелената цена" за енергийните източници е за съд и затвор.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Нищо подобно

  25 Ное 2023 17:45ч.

  Ако беше поне малко запознат с енергийния пазар щеше да знаеш, че фотоволтаиците продават на борсови цени, като за един и същ час цените на всички централи са абсолютно еднакви. Разликата е че когато пече слънце цените са най-ниски защото има излишък . Ако ги нямаше фотоволтаиците, цената на тока щеше да е висока през цялото денонощие и всички сезони. Но пък за сметка на това щеше да е стабилна и нямаше да се мени всеки час. Все щеше да си е висока.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рис

  26 Ное 2023 18:03ч.

  Пазарът като явление отдавна е загубил реализъм и се състои от спекулации и външни намеси. Така че не ми говорете за пазар, още по-малко за пазар на тока.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Минаващ

  24 Ное 2023 18:03ч.

  А ако прибавим и класическата хидравлична енергия на ВЕЦовете - колко ще излезе?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • бензинджия

  24 Ное 2023 22:18ч.

  нищо няма да излезе - на власт в момента са доктринери, при това с интереси в "алтернативните" видове енергия. ще направят всичко възможно да съсипят граденото с десетилетия. и още - имам основателни предположения, че държат работещи централите на онова момче от трети картофен пояс като лош пример и за сплашване на първосигналната популация. номерът минава, все още.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи