Непознатите последни снимки на Романови

Непознатите последни снимки на Романови
Амбициите на руската управляваща класа са градени и укрепвани с векове, но когато родът Романови взема властта, поредица от тежки събития, социални сътресения и бунтове, както и високата смъртност сред войниците по време на Първата световна война довеждат до гибелта на последния руски цар и семейството му. Тези страховити на моменти снимки показват живота на Романови преди екзекуцията им през 1918 г.

Ден на плажа

Тази снимка на семейство Романови е открита в един от шестте възстановени семейни албуми, които се пазят в библиотеката на Йейлския университет. Много от тях са направени от самият цар Николай II. Тук децата на последния руски владетел позират за снимка на плажа. Кадърът улавя три от дъщерите - Мария, Олга и Татяна и техния по-малък брат Алексей Николаевич, наследник на трона на Руската империя. Той би трябвало да е на 13 години по това време.

 

На посещение при войската

Кадърът е запечатал посещение на цар Николай II и децата му при кубанските казаци по време на Първата световна война. По-големите дъщери и съпругата на царя са помагали на ранените войници като доброволци в Червения кръст. Анастасия била твърде млада да помага като другите, затова играела на билярд с войниците и така повдигала духа им. По време на войната Николай II поема командването на армията на първа линия. Това дава възможност на жена му Александра да въведе авторитарен управленски подход, който в съчетание с немския й произход, който не се харесвал на поданиците, нанасят допълнителна вреда на репутацията на Романови.

 

Царица Александра на разходка с дъщеря си

  

Тази снимка е от колекцията на библиотека „Бейнеке“ в Йейлския университет и на нея виждаме Александра да се разхожда с втората си дъщеря, великата княгиня Мария Николаевна. Най-известната сред дъщерите била Татяна - любимка на императрицата, която често била чувана да казва, че е „любимата мамина дъщеря“. Когато избухва войната, Татяна става медицинска сестра в Червения кръст заедно със сестрите си Александра и Олга. Те се грижели за ранени войници в частната болница на Царско село преди Романови да бъдат арестувани по време на революцията през 1917 г.

 

Цар Николай II с дъщерите си

В колекцията от снимки, пазена в библиотеката „Бейнеке“ има кадър, на който цар Николай II е с дъщерите си Мария, Анастасия, Олга и Татяна. Всички те се родили преди да се появи наследникът на трона Алексей. Олга е близка с Татяна. Двете момичета били известни като „голямата двойка“, защото винаги можели да бъдат видени заедно. Мария и по-малката й сестра Анастасия били наричани „малката двойка“. Също като Олга и Татяна, те също делели както обща стая, така и дрехите си. И четирите били отглеждани колкото може по-просто, спели на твърди легла, когато не били болни, вземали студен душ сутрин.

 

Дъщерите Романови

  

Дъщерите Олга, Татяна, Мария и Анастасия били заснети на официален портрет през 1916 г., само 2 години преди екзекуцията им. С перли на вратовете и във вечерни рокли, те позират в един от салоните, обзаведен с френски мебели. Зад тях се вижда орган, на който всяка от дъщерите умеела да свири. Татяна все пак била най-добрият музикант сред четирите. Спокойствието, което излъчва снимкта с нищо не подсказва трагедията, която ще връхлети тези момичета. Само след година те ще бъдат поставени под домашен арест.

 

Княгините с бръснати глави

Тук дъщерите са заснети с доста необичаен външен вид и са много различни от портрета, направен година по-рано. Великите наследници на короната избръснали главите си през пролетта на 1917 г. след епидемия от морбили. По това време Русия излиза от войната. Татяна била най-разстроена от случилото се, защото не можела да продължи да се грижи за ранените войници, както е правела това в Червения кръст по време на Първата световна война. Тя написала до сестра Валентина Чеботарева през април 1917 г. „Странно е да седя сутрин у дома, да съм в добро здраве и да не сменям превръзки“.

 

Децата играят във Волфгартен

Като знаем ужасната съдба на децата на рода Романови, е странно да гледаме тези снимки, на които те играят. Великата княгиня Мария, Георг Донатус -  велик херцог на Хесе и княгиня Анастасия си играят с детска количка в царската ловна хижа Волфгартен. Снимката е направена през есента на 1910 г., когато Анастасия е само на девет години, Алексей е на шест, а Татяна на 13 години. Татяна е единственото дете на семейство Романови, което ще доживее до 21-годишна възраст.

 

Плен в Тоболск

 

Снимката е запечатала момент от заточението на Романови в Тоболск. Бившият цар Николай II е седнал заедно с Татяна, Олга, Алексей и Анастасия пред оградата на оранжерията. През август 1917 г. семейство Романови е изпратено в Тоболск от временното правителство на Александър Керенски, за да ги предпази от революцията. Тук те живеят в имението на бившия губернатор в относително спокойствие и комфорт до октомври 1917 г., когато болшевиките идват на власт. Тогава условията на техния затворнически живот стават по-строги. Тази снимка е направена през септември 1917 г., малко преди животът им да стане по-труден.

 

Последната снимка на царица Александра

 

Смята се, че това е последната снимка на Александра Фьодоровна. Тя седи с чадър на балкона на губернаторското имение в Тоболск, Сибир. Дъщерите Олга и Татяна седят редом с нея. Снимката е направена през пролетта на 1918 г. Романови ще бъдат екзекутирани няколко месеца след това от болшевишки войници, водени от Яков Юровски. Царица Александра е внучка на британската кралица Виктория. Но нейната вяра в Григори Распутин, влиянието, което имала върху съпруга си, както и немското й наследство сериозно увреждали репутацията на Романови.

 

Царят и дъщерите му на семейната яхта

Преди падането от власт царят и семейството му се радвали на луксозен живот, включително и на луксозни превозни средства. Тази снимка показва Николай II и четирите му дъщери на ваканция с царската яхта „Стандарт“. Яхтата е поръчана от бащата, цар Александър III. Тя била един от най-луксозните плавателни съдове за времето си – с кристални полилеи и махагонови панели. Била направена с идеята да се превърне в плаващ дворец за царското семейство. През 1914 г. яхтата била близо до мястото, където е убит Франц Фердинанд - събитие, което се превърнало в катализатор за началото на Първата световна война.

 

Анастасия в плен

 

Тази завладяваща снимка е направена по време на пленничеството в Тоболск на великата княгиня Анастасия през пролетта на 1918 г. Тя седи пред бюрото в спалнята си. Има много фалшиви новини за оцеляването на Анастасия, които вдъхновяват някои творци за писане на книги и снимане на филми. Поне десет жени твърдели, че са великата княгиня Анастасия. Най-известната самозванка сред тях е Анна Андерсон. Анна е кремирана след смъртта й през 1984 г. и ДНК тестовете не показват връзка със семейство Романови. ДНК тестове обаче на двата гроба на разстреляното царско семейство позволяват идентифициране на четирите дъщери на семейство Романови и техният брат Алексей, което доказва, че цялото семейство е загинало през 1918 г.

 

Пленничество в Царско село

 

Домашният арест на Романови започва в „Александър палас“ в Царско село. Николай II, доскорошен монарх, който вече бил наричан от охраната просто Николай Романов, седял тук заобиколен от семейството си. Снимката показва как прекарват времето си Олга, Алексей, Анастасия и Татяна, седейки на земята. Анастасия държи в скута си любимия френски булдог на Татяна – Ортипо. Кадърът е заснет през май 1917 г., няколко месеца след като  Александра се е събрала отново със съпруга си на 22 март 1917 г.

 

Алексей и цар Николай II режат дърва

Фотографията на престолонаследника Алексей Николаевич и цар Николай II е направена от княгиня Мария Николаевна. Заснета е по някое време през зимата на 1917-1918 г., когато семейство Романови е под домашен арест в Тоболск. По това време условията им за живот вече далеч не са така комфортни както в началото на пленничеството им.  Болшевиките са взели властта през октомври 1917 г. и царското семейство няма право на прислуга. През този период Романови вече се хранят с военни дажби.

 

Алексей, Татяна и нейния френски булдог

 

Снимката е направена през пролетта на 1917 г. по време на домашния арест в Царско село и показва Алексей, Татяна и нейния френски булдог Ортипо. Булдогът бил подарен на Татяна по време на работата й като медицинска сестра от любимия пациент на лекарите и сестрите Дмитри Малама. Ортипо е любимец на семейството и често е споменаван в писма и дневници. Кучето придружава семейство Романови по време на пътуването към Тоболск. Има записани спомени как по време на това тежко пътуване Татяна се е опитвала да балансира между тежестта на куфара и кучето в прегръдките си, докато семейството газело в калта на път за Тоболск.

 

Принц Алексей и баща му

 

Фотографията е част от личната колекция на царското семейство и се пази в библиотека „Бейнеке“. Снимката е запечатала много младия принц Алексей, който седи около масата заедно с баща си цар Николай II. Този мил момент от живота на семейството с нищо не подсказва събитията, които предстоят. Принц Алексей е единственото момче сред децата на Николай II и съпругата му Александра. Алексей бил омагьосан от родителите и сестрите си, а те често го наричали Альоша. Здравето на Алексей било крехко, той наследил хемофилията на майка си, което превръщало обикновените наранявания в опасност за живота му. 

 

Работа по време на пленничеството

 

Тази снимка се пази в библиотеката на Конгреса на Съединените щати и е направена през пролетта на 1917 г. Тя показва великата княгиня Татяна по време на пленничеството й в Царско село. Тя носи тор от козите в стопанството с помощта на едни войник. Татяна полагала усилия да държи семейството си заедно по време на ареста. Тя призовава майка си да се присъедини към тях в Тоболск, когато Алексей е твърде болен, за да бъде транспортиран. Помага и на сестрите си да зашиват бижута в дрехите си, за да не могат да бъдат открити от пазачите им и да им послужат да започнат нов живот, ако успеят да избягат.

 

Цар Николай II след абдикацията

 

Цар Николай II е заснет заобиколен от войници, след принудителната му абдикация на 15 март 1917 г. Той е последният цар на Русия и царуването му ознаменува падането на Руската империя, когато от велика световна сила тя се превръща в държава в икономически и военен колапс. Николай II си спечелил прозвището „Кървавия Николай“ заради "Ходинската трагедия" и "Кървавата неделя", през която била жестоко смазана революцията от 1905 г. Според поданиците му той носи отговорност за поражението в японската война и антисемитските погроми. Заради изброеното, а и заради 3-те милиона руснаци, убити по време на Първата световна война и липсата на храна на фронта, в крайна сметка династията на Романови загинала.

 

В Царско село преди ареста

  

Този семеен портрет е направен в Царско село през 1916 г., година преди семейството да бъде сложено под домашен арест в същото това имение. Алексей е седнал между родителите си – царица Александра и Цар Николай II. Преди Царско село да се превърне в затвор за Романови, красивият Александровски дворец и градините му били лятна резиденция за царското семейство. Те обичали да се отбиват в имението, което се намира само на 15 км от Санкт Петербург. След „Кървавата неделя“ Александра решава да превърне Александровския дворец в постоянна резиденция за семейството – зимната вече била твърде опасна  за тях.

 

Анастасия се забавлява

 

Тук Анастасия е снимана преди Романовите да бъдат задържани в плен, вероятно между 1915 и 1916 г. Макар че първоначално може да изглежда странно, тя просто показва забавляващата се Анастасия, която си е сложила чифт фалшиви зъби. Разбира се, тогава фалшивите зъби често се правели от зъби на мъртъвци. Така че, с основание снимката изглежда малко страховито. Известно е, че Анастасия била жизнерадостна, пакостлива и енергична. Често си правела шеги с преподавателите. Въпреки голямата си енергия, Анастасия често боледувала. Когато имала раничка, кръвотеченията й били по-силни от нормалното, което кара изследователите да смятат, че и тя е наследила гена на хемофилията от майка си.

 

Къщата на Ипатиев

 

Преди да бъдат екзекутирани Романови са преместени в къщата на Ипатиев в Екатерининбург. Около полунощ на 17 юли 1918 г. Яков Юровски нарежда на семейството да се премести в мазето под претекст, че там ще бъдат на по-безопасно място заради хаоса, обхванал Екатерининбург. Семейството е отведено в избата и е оставено там да чака. По-късно екзекуторите им слизат при тях, дават им някакви заповеди и започват да стрелят хаотично по тях. Стрелят толкова много, че в един момент пазачите отварят вратите, за да излезе дима. Децата на Романови имат много бижута, зашити в дрехите им, които буквално ги превръщали в бронежилетки, но това отлага само със секунди идването на смъртта.

 

 Мистичната Анастасия

Тази снимка показва от друг ъгъл Анастасия Романова, която пак си играе с някакви фалшиви зъби и прави смешно изражение. След екзекуцията, Анастасия се превръща в най-обсъждания член на руско царско семейство. Отчасти заради разпространените слухове, че Анастасия е оцеляла след разстрела на семейството, което, както се разбра по-горе, не е вярно. Популярен е и детския анимационен филм за животът й какъвто би бил, ако тя наистина беше оцеляла. Но Анастасия не е някакъв измислен герой. Тази снимка показва, че тя е едно нормално, весело младо момиче.

 

Сестри

Освен известните митове за Анастасия, нейната по-голяма сестра Олга също е обект на подобни измислени истории. През годините много хора са се опитвали да докажат, че са част от руското царско семейство. Например Марга Буутс направила такъв опит като твърдяла, че е самата княгиня Олга. Дори някои членове на царското семейство вярвали на тези твърдения. Такъв е случаят с херцога на Олденбург, който бил кръщелник на цар Николай II и не само вярвал на версията, но и финансирал Марга Буутс до смъртта й през 1970 г.

 

Татяна

Татяна е втората по големина от сестрите Романови, а тази снимка е направена по време на един от летните круизи на семейството. Тя е смятана за най-красива от сестрите. Косата й е тъмно кестенява, а очите сиво-сини. Също така казвали, че от всички сестри тя най-много прилича на майка си. Както останалата част от семейството и тя имала връзка с „лечителя“ Григори Распутин. Распутин срещнал Татяна, когато тя била младо момиче на 12 години.  Има противоречиви данни, че той се запознал с нея и сестрите й докато те били по нощници.

 

Татяна и Распутин

Семейство Романови почитало много Распутин и гледало на всичко, сътворено от него, като на нещо „свято“. Въпреки това сестрата на царя, Ксения Александровна била ужасена, когато научила, че той се е запознал със сестрите докато те били по нощници и ги „галил“. Ксения гледала на него с огромно подозрение. Който гледал с подозрение на Распутин, бил уволняван. Имало слухове, че той е съблазнил и четирите сестри. В крайна сметка Распутин е убит малко преди да бъде екзекутирано царското семейство.

 

Царица Александра

Царицата не била харесвана от поданиците си, посрещали я хладно. Въпреки това, Александра не била груба, даже била доста срамежлива. Тя била доста нестабилна емоционално и допускала до себе си неколцина близки приятели, което карало останалите аристократи да гледат на нея с неприязън. Възможно е в опитите си да се справи със срамежливостта си в общуването с хората да е прибягнала към наркотиците. Веднъж доверила на свой близък приятел, че май има пристрастеност към барбитуратите. Особено към един, наречен „Веронал“, за който тя написала в едно писмо „Аз съм буквално преситена с него“.

 

Мария

За третата сестра от фамилията Романови, великата княгиня Мария, казват, че е преживяла първата атака по време на екзекуцията. Някои твърдят, че тя и Анастасия след стрелбата били отнесени в камиона и там „започнали да крещят“. Тръгват слухове, че е възможно да са оцелели след разстрела на царското семейство. Както и за останалите членове от семейството и тук се намерили хора, които твърдели, че са наследници на Мария и са от царско потекло. Историците напълно отхвърлят възможността да има оцелели след екзекуцията на Романови. В една от тези измислени истории две жени твърдели, че са Мария и Анастасия, спасени от свещеник в Уралските планини. Накрая били погребани с имената Мария и Анастасия, но няма намерени доказателства това да е така.

 

Олга

 

Снимката показва лежащата в леглото си Олга Романова. Като най-голямата сестра, тя била често обект на одумки в руското общество относно женитбата си. Твърди се, че в един момент Олга се хванала с великия херцог Дмитри Павлович след като първият й братовчед бил отстранен от тази надпревара. Авторът Едуард Радзински твърди, че връзката се разпаднала, защото Дмитри не харесвал въобще Григори Распутин. Във „Файлът Распутин“ Радзински твърди, че има слухове за бисексуалността на Дмитри. Независимо дали са верни слуховете или не, до годеж така и не се стигнало. За Олга също се говорело, че е обсъждан брак с принц Карол от Румъния, Джордж V от Англия и принц Александър от Сърбия. В един момент Олга се влюбила в офицера Павел Воронов, но връзката им била невъзможна поради различния социален статус.

 

Майка и дъщери

На тази снимка, направена по някое време през 1916 г., е запечатан момент, в който Олга и Анастасия прекарват времето с майка си. Всички деца в царското семейство се радвали на близостта на родителите си. Олга често четяла книги и препоръчвала някои от тях на майка си, ако сметнела, че са подходящи за нея. Анастасия била приета в семейството като наивна и глупава девойка, която умеела да накара останалите да се засмеят. Когато били малки, Александра винаги обличала дъщерите си по двойки и ги карала да носят еднакви дрехи. Когато се родил Алексей, нещата се  променили – той станал център на семейството. Александра била обсебена от грижите за него, защото смятала, че след като му е предала гена на хемофилията е длъжна да го защити.

 

Близо до края

Портретът е запазил Александра така както е изглеждала няколко години преди края на живота й. Александра е тази, която вкарва Распутин в семейния кръг, вероятно заради обсесията по здравето на сина си. Тя имала чувството, че Распутин държи ключа към лечението на хемофилията. В края на живота си, когато тя и семейството й били под домашен арест, Александра прекарвала времето си в инвалидна количка. Не се знае дали е било заради влошено здраве или заради влошеното й емоционално състояние докато са в плен. Тя и съпругът й са били първите повалени от куршумите по време на убийството на семейство Романови. 

 

Алексей

Фотографията е запечатала момент от играта на най-малкото дете в семейството – синът Алексей и децата на учителя. По времето, когато е напревна, Първата световна война вече е избухнала, а Алексей е наследник на трона. Според традициите на руската монархия, само синовете могат да наследяват короната. Разбира се, принцът е най-известен с хемофилията си. Здравословното му състояние го превърнало в много глезено дете. Изкушавал се да предизвиква съдбата, което няколко пъти довело до влошаване на състоянието му.

 

Царският слон

На тази снимка принц Алексей е с царския слон близо до двореца в Царско село. Направена е през 1914 г., а цар Николай II написал в дневника си: „Заведохме с Алексей слона в езерото и се забавлявахме да го гледаме как се къпе“. Слонът бил част от царската зоологическа градина, но след революцията през 1917 г. зоологическата градина е затворена. Не се знае какво е станало със слона и останалите животни. Интересно е да се съпостави щастливия момент от тази снимка със съдбата, която сполетява семейството.

 

Шегаджията Алексей

 

Игривата натура на Алексей може да бъде видяна на тази снимка. Тук той е с баща си край реката. Независимо от болестта си и притесненията на майка му, Алексей обичал да си играе на груби игри. Когато към края на живота си били изпратени в Сибир, Алексей преживял тежък инцидент заради невнимателното си поведение. Той решил да кара шейна на закрито и се спуснал с нея по стълбите, в резултат на което се контузил тежко в слабините. Кръвоизливът бил толкова силен, че до края на живота си бил в инвалидна количка.

 

Кучето Джой

 

Тук Алексей позира с кучето си Джой. Фотгорафията е направена през 1916 г., само две години преди смъртта на принца. Много хора смятат, че Джой също е бил екзекутиран от болшевиките през 1918 г. „Сибирски времена“ пише обаче, че Джой е избегнал смъртта. Смята се, че един от палачите съжалил кучето и го спасил, а след това то било занесено в Уиндзор при английското кралско семейство. Оцеляването на Джой е чудо, защото останалите две кучета на царското семейство са били убити. По-късно в Уиндзор бил открит граба на Джой.

 

Визита при войниците

 

Снимката е направено по време на Първата световна война. Сестрите Романови често посещавали войниците, вероятно с възпитателна цел. По време на войната момичетата често работели като медицински сестри. Една от сестрите, работили с Олга се казва Валентина Чеботаева. В дневника си тя пише, че любовта на живота за Олга е един войник на име Дмитри Шак-Богоев, за когото тя се грижела. Олга винаги се вълнувала много, когато трябвало да разговаря с него по телефона или когато получавала писмо от болницата. Дмитри също обожавал Олга. Той дори се кълнял, че е готов да убие Распутин, ако тя пожелае.

 

Един от последните фамилни портрети преди края

 

Останките на Романови

 

След екзекуцията на Романови, телата им лежали в два немаркирани гроба, чието местоположение било държано в тайна от съветските лидери. Едва през 1979 г. любители- историци открили останките на членовете на семейството, били повторно отворени и потвърдени чрез ДНК тестове. Останките били преместени в стая в Бюрото за съдебна медицина в Екатеринбург. Въпреки че историците разкриват телата на Николай, Александра и дъщерите им Олга, Татяна, Анастасия, Мария и сина им Алексей, те не са били разположение за изследване до 2007 г. Едва тогава започват многобройни разследвания по отношение на убийствата.

 

Погребението на Романови през 1998 г.

Тази снимка е запечатала церемонията по погребението на Романови, която се състоя през 1998 г. и имаше за цел да покаже помирението на страната с бруталното минало. На церемонията присъстваха руският президент Борис Елцин, както и 50 души от рода Романови. Милиони гледаха излъчването на събитието по телевизията, а то беше много тържествено. Войниците носеха ковчезите на Николай, Александра, Олга, Татяна и Анастасия по червен килим, следвани от различни царски потомци и високопоставени политически лица. След церемонията останките бяха положени в семейната крипта.

  

Голяма годишнина

През 2017 беше отбелязана 100-годишнината от руската болшевишка революция, която бележи началото на края на семейство Романови. В чест на годишнината членове на Комунистическата партия протестираха в Москва. Много от тях носеха портретите на Ленин и Сталин. Кремъл, който не искаше да подкрепи поддръжниците на тази революция, запази мълчание. Сегашният президент на Русия каза, че е най-добре събитието да си остане в историческите книги. През 2013 г. Владимир Путин каза: "Често в нашата национална история вместо в опозиция на правителството, ние се изправяме в опозиция срещу самата Русия. И знаем как свършва това. Свършва с унищожението на самата държава.“

 

 

Превод: "Гласове"

 

Източник: hooch.ne

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • една тетка

  30 Ное 2017 19:08ч.

  останките не са техните. http://pravoslavie.ru/108747.html http://pravoslavie.ru/108601.html http://pravoslavie.ru/108162.html

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи