Зетят на Тръмп ще строи хотел в Белград на мястото на щаба, бомбардиран от НАТО

Зетят на Тръмп ще строи хотел в Белград на мястото на щаба, бомбардиран от НАТО

Сърбия обяви, че е одобрила договор с компания на зетя на бившия американски президент Доналд Тръмп за "ревитализиране" на сградата на Генералния щаб, разрушена по време на бомбардировките на НАТО през 1999 г.

Това потвърди министерството на строителството. В съобщението на институцията не се говори за хотел, но информацията се появи в публикация на "Ню Йорк таймс".

Някога (преди да влезе в Белия дом през 2016 г.) самият Тръмп проявяваше интерес към проекта, но в сряда бе подписан договор с фирма на Джаред Къшнър (съпруг на дъщеря му Иванка), Affiniti Global Development.

Къшнър вече планира два луксозни хотелски проекта в Албания, като според "Ню Йорк таймс" и в двете държави проектите ще се ползват от облекчения, дадени от правителството, и хипотетично това може да продължава дори докато тъстът на Къшнър е в Белия дом (ако спечели изборите).

Проектът за 500 млн. долара, който включва две сгради на щаба на бившата Югославска народна армия, се реализира с участието на Ричард Гренел, който бе посланик в Германия по времето на Тръмп, но един от пратениците на Западните Балкани.

Инвестиционният фонд, създаден преди три години, е на стойност 3 млрд. долара и се подкрепя от суверенния фонд на Саудитска Арабия. Това също повдига въпроса дали потенциално връщане на Тръмп в Белия дом няма да е съпътствано от още случаи на конфликт на интереси.

Министърът на инфраструктурата Горан Весич казва в публикуваното на сайта съобщение, че това е "уважавана компания" за обновяването на "обект, 25 години след като бе унищожен в бомбардировки".

Според "Ню Йорк таймс" комплексът ще включва не само хотел, но и търговски площи и музей в памет на загиналите и ранените при бомбардировките на НАТО и над 1500 жилищни помещения. Мемориалът ще бъде собственост на сръбското правителство. Теренът за хотела ще бъде отдаден под наем на предприемачи за 99 години.

 

Източник: "Дневник"

 

 

Коментари

 • Според "Ню Йорк таймс" комплексът ще включва не само хотел, но и търговски площи и музей в памет на загиналите и ранените при бомбардировките на НАТО и над 1500 жилищни помещения.

  17 Май 2024 10:17ч.

  Ужас! Сърбите са били, за и ще си останат жалки двуличници. На Знамето им трябва да има девиз - И онази работа ни е там и душата ни е в рая.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Двуглав орел

  17 Май 2024 11:10ч.

  Както се казваше в стария виц за Тито - "И тук е добре, и там е добре". Неслучайно на сръбския герб стои двуглавият византийски орел, който гледа и на запад, и на изток.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Стою Щ.

  17 Май 2024 10:44ч.

  Вучич, Вучич, не се заигравай с чифутите. За тях няма партии, а само парата ги води. Днес с тия, утре с ония, важното е далавера да става. И албанците ще измамят, ама нали и те са лакоми. Изглежда Тръмп ще е по-голямото зло.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • отвратително

  17 Май 2024 10:46ч.

  Гнусна работа!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • malart

  17 Май 2024 11:18ч.

  Демократите и Били Люински бомбиха Сърбия

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи