Земеделски кооперации в Добричко се опасяват от фалити заради безмитен внос от Украйна

Земеделски кооперации в Добричко се опасяват от фалити заради безмитен внос от Украйна

В започналата кампания по прибиране на реколтата земеделските кооперации в Добричка област се опасяват от фалити заради безмитния внос на селскостопанска продукция от Украйна, съобщава БТА.

След жътвата на ечемика складовете на стопанствата са пълни, а цените на зърното непрекъснато падат при направените големи разходи за производството, заяви пред БТА председателят на Областния съюз на земеделските кооперации Кирил Комитов.

От Добруджанския съюз на зърнопроизводителите преди дни също заявиха, че безмитният внос от Украйна и Молдова "убива търговията" и в годината на инфлация създава големи трудности, които обричат по-дребните стопани на фалит.

Земеделските кооперации в Добричка област прибраха добра реколта от ечемик - средно по 650-700 килограма от декар, но изкупните цени не могат да покрият големите разходи за поскъпващото гориво и за торовете, които не могат и да се намерят, коментира председателят на Областния съюз. По думите му търговците са давали доскоро по 600 лева за тон ечемик, но цената му се очаква да падне и под 500 лева. Пшеницата от 700-800 лева за тон поевтиня до 600 лева, каза Комитов.

Областният съюз на земеделските кооперации, в който членуват 38 стопанства, настоява да се засили фитосанитарният контрол на безмитния внос от Украйна, защото сега не знаем каква земеделска продукция отива в заводите за хляб и олио в страната, добави председателят на браншовата организация.

Източник: БТА

 

Коментари

 • mini96

  06 Юли 2022 12:16ч.

  Баси лъжците!A субсидията защо не я слагат?Или там си е чиста далавера,а разходи и печалба от реализирана продукция!Е тая година няма да водят любовниците на Бора-Бора,а само на Малдивите ама какво да се прави - криза!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • в. Дневник: "Съдът окончателно даде зелена светлина за начало на проучванията за газ край Добрич"

  06 Юли 2022 12:30ч.

  Земеделските кооперации в Добруджа имат основания за много по-големи притеснения от безмитния внос на зърно от Украйна...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ева

  06 Юли 2022 13:01ч.

  Това наистина не е добре за българската земя. И то за най плодородната. Искате да я съсипете и после да ривете що няма хора. И за какво ви е тази газ ? На никой не му трябва , само на някакви спекуланти да правят гуши като пеликани.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Марин Маринов

  06 Юли 2022 13:46ч.

  Като са ниски цените ,да продават белите мерцедеси,и така няма да фалират.Който купува прескъпото брашно и хляб,как се чувства? Или тъпите и алчни трактористи не ги интересува.Язък за парите дето и изсипват.Но човешката алчност няма мяра.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • bodar4uk

  06 Юли 2022 13:50ч.

  Дъмпингът на цените на всичко от Украйна за ЕС върви с пълна сила. Така баба Курсула щяла да намалява цените, а фалитът на предприятията от ЕС - в следващия план за възстановяване. Къде ги учат тези пазарни икономики, сигурно по гръб у кревата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Балкански страсти

  06 Юли 2022 14:19ч.

  Нямам усещането че някой им съчувства на зърнарите... Защо ли? По-малките работят полу на черно, без да плащат данъци. За големите да говорим ли - не си знаят Теслите в гаража! Разбирате ли как се насажда неприязън между хората в едно общество? Едните по-равни от другите...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Изкупувам Земеделска Зеня", тел. 066 666 666

  07 Юли 2022 3:24ч.

  Какво стана с проекта на Президентството за инвентаризация на собствеността в България отпреди края на Борисов3 с помощта на сателитни снимки? Обявиха проекта и оттогава - нито дума. Ни вопъл, ни стон... Трябва да знаем имената на тарикатите, които изкупиха земята ни. Говори се, че мнозина от тях са подставени лица на чужденци. Кога ще сложим ред в тази държава?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи