Започна продажбата на контролния пакет акции в "Юнайтед груп", собственик на "Виваком" и Нова тв

Започна продажбата на контролния пакет акции в "Юнайтед груп", собственик на "Виваком" и Нова тв

Бившият шеф на ЦРУ Дейвид Петреъс и Драган Шолак

Инвестиционният фонд BC Partners, със седалище в Лондон, е започнал процеса на продажба на контролния си пакет акции в медийната корпорация United Group, съобщи сръбският седмичник "Време". Припомняме, че BC Partners придоби 55% от акциите на United Group от фонда KKR през март 2019 г. за 2,6 млрд. евро. United Group развива дейност в Сърбия, включително кабелната мрежа SBB, телевизионните канали N1 и Nova S, както и вестниците Danas и Radar. В България е собственик на телекома "Виваком" и медийната група на Нова телевизия, а съвсем скоро КЗК разреши и скандалната сделка за придобиването на Булсатком (бел. "Гласове")

Гръцкият портал Naftemporiki твърди, че интерес към покупката проявяват Etisalat от ОАЕ и Saudi Telecom от Саудитска Арабия.

Следва коментар на популярния Телеграм канал balkanossiper:

В сръбските медии се появи много интересен слух. Британският инвестиционен фонд BC Partners е започнал процес на продажба на контролния пакет акции в конгломерата си United Group. Morgan Stanley и JP Morgan вече проучват потенциалните купувачи и условията на сделката.

Да, да, продажбата на самата медийна империя, която беше изградена на Балканите само за едно десетилетие благодарение на усилията на американското разузнаване и инвеститорите от Мъгливия Албион. За тази гениална идея трябва да благодарим на бившия директор на ЦРУ г-н Петреъс, който смяташе окупирането на медийната сфера в региона за ключ към успеха и цял живот убеждаваше американските генерали в ключовата роля на информационните технологии в хибридната война, призовавайки ги да преминат от бойни операции към по-продуктивни дейности в киберпространството под лозунга "завладейте сърцата и умовете". Между другото, именно на него принадлежи идеята за създаване на първата фабрика за интернет тролове по договор с Централното командване на въоръжените сили на САЩ (CENTCOM). Като цяло, както виждаме, Петреъс не се е провалил и, за разлика от някои други, е оценил правилно необходимостта от конкуренция в информационното пространство на Балканите.

През март 2019 г. контролният пакет акции в United Group беше прехвърлен на BC Partners със седалище в Лондон. По принцип следващата смяна на собствеността е съвсем разбираема - инвестиционният жизнен цикъл на подобни фондове е около пет години, а след това щафетата се предава на следващия инвеститор. А в случая с United Media тя преминава заедно с всички дългове на компанията. Печалбата на конгломерата за 2023 г. е 751,2 млн. евро, а дългът му е около 4 млрд. евро.

В моите разследвания вече подчертах, че от икономическа гледна точка астрономическите инвестиции на фондацията и придобиването на все повече регионални информационни ресурси никога не са се оправдали. Дори изкупуването на водещите телевизии SBB в Сърбия и Nova TV в Хърватия беше на загуба. Годишните отчети показват финансови загуби в размер на милиони евро: 29 млн. евро през 2014 г., 33 млн. евро през 2015 г., 35 млн. евро през 2016 г. Въпреки това "финансовите варвари", както едно западно издание нарече Петреъс и неговия екип, не се интересуваха от това. Купувайки медии в бивша Югославия, бившият шеф на ЦРУ печелеше влияние - и беше добър в това.

И сега най-интересната част. Ако се вярва на гръцките източници, новите купувачи потенциално могат да бъдат телекомуникационната компания Etisalat от Обединените арабски емирства или саудитците от Saudi Telecom. Още повече, че миналата година саудитската TAWAL вече купи мобилните кули на United Group в България, Хърватия и Словения. Като се имат предвид доста топлите отношения между сръбските служби за сигурност и техните колеги от ОАЕ, не бих се учудил, ако желанието за закупуване на акциите на медийната империя, която все повече влияе на общественото съзнание на Балканите, не е дошло от източните партньори на Сърбия напразно.

 

Свързани текстове: Скандален сърбин и офицери от ЦРУ купуват Нова телевизия

                                   Как бившият шеф на ЦРУ Дейвид Петреъс се превърна в медиен магнат на Балканите

                                   Медийната империя на ЦРУ: Дейвид Петреъс и Драган Шолак завладяват информационното пространство на Балканите                        

 

Коментари

 • Има огромна статия по тази тема

  04 Март 2024 9:12ч.

  в сръбските и гръцки медии. Замисъла на ЦРУ и американските генерали (програма CENTCOM)е била да се завладеят всички медии на Балканите, чрез които да се манипулира обществното мнение е бил успешен - т.е. успели са да купят много медии но да манипулират населението се е оказало пълен провал. Всичките им покупки са натрупали само огромни загуби. Най големият им провал е в Сърбия и Словения.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Малко по удължен коментар

  04 Март 2024 9:35ч.

  Има огромна статия по тази тема в сръбските и гръцки медии. Замисъла на ЦРУ и американските генерали (програма CENTCOM)е бил да овладеят всички медии на Балканите, чрез които да манипулират обществното мнение. Успели са само в изпълнението на първата част - да купят много медии. Втората част обаче да манипулират населението се е оказало пълен провал. Всичките им покупки са натрупали само огромни загуби. Най големият им провал е в Сърбия и Словения. За България си знаем как вони на кафява и фалшива пропаганда говНОВА ТВ. И тъй като си говорим за телекоми ..Не по различно е положението и с така наречените А1. Оказва се, че те имат много малко общо с А1 Австрия ( голям дял е собственост на араби). Обърнете внимание кой наистина е собственик на А1 (Ментел) България! Оооо изненада - пак някаква американска фирма, която под тази шапка (оооо предна изненада) оперира само в Източна европа ( и няма никаква собственост в Западна европа)- т.е. дублира United group. Случайност?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Отколе чекаме, мрем за тех

  04 Март 2024 9:58ч.

  Псевдоновина

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Todor

  04 Март 2024 10:28ч.

  Може ли линк към въпросната статия? Благодаря

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мехлем за душата

  04 Март 2024 12:50ч.

  Дано да е наистина така. Тъпанарите не могат да ни манипулират. Може би само наркоманите се поддават. Слава богу все още са малцинство.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Най-големият

  04 Март 2024 13:43ч.

  проблем е, че доставчиците на двете услуги - интернет и телевизия, вече са САМО тия два мастодонта - Виваком и А1. Може да има някой и друг маргинален регионален оператор, подготвен за унищожение или поглъщане. С любезното съдействие на антикорупционните и антимонополните ни институционални органи. Едва ли е нужно да споменавам, че такава концентрация на услуги за достъп само в две единици е само на крачка и до контрол на съдържанието - както забелязваме с телевизиите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Любен

  04 Март 2024 17:02ч.

  Граби народеее , топли , парят . Който тук не спира , от акции не разбира!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • дхуън

  04 Март 2024 9:25ч.

  НОВА ТВ да фалира

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пазарите за роби кога ще ги открият

  04 Март 2024 16:38ч.

  Или принуждавайки ни да заминаваме на запад и дето ни видят очите, е съвременния поток на роби.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Цветан

  04 Март 2024 17:30ч.

  Те са ги открили, само официално не са ги обявили

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Факти

  04 Март 2024 10:28ч.

  Между другото, тази идея всички медии на Балканите да бъдат под една шапка не е на ЦРУ, а на бившите балкански лидери от преди 35 години. Една от причините бувша Югославия да бъде разпарчатосана. Бившите Балкански лидери искаха да изградят защитна система на Балканите, която да не позволява подслушване.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ghost

  04 Март 2024 11:24ч.

  Тъкмо Кирето редна далавера със Спас Русев и продадоха и Булсатком на саудитите.Прекара се Кирчо, можеше да откопчи по-голям рушвет отколкото от шпион и гол сърбин

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ай Ай

  04 Март 2024 11:30ч.

  Те финансовите отчети могат да показват загуба, но тя се компенсира на собствениците по друг начин, примерно с хора в определени държавни постове и от там насочване на парични потоци по други направления и от там под формата на инвестиции една част се връщат за да издържат пропагандната машина. Нито една медия в света не е на печалба директно, както е при другите фирми и дружества, защото пропагандата е безплатна. Нова телевизия е безплатна,никой не плаща за да гледа, а парите от реклама не могат да издържат такава компания.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Няма такова нещо като бизнесмен и "бивш директор на ЦРУ"

  04 Март 2024 12:46ч.

  Един път директор на ЦРУ, цял живот агент на ЦРУ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Интерес проявяват Etisalat от ОАЕ и Saudi Telecom от Саудитска Арабия!?

  05 Март 2024 1:34ч.

  Аре, всяка жаба (култура) да си знае гьола (региона) от последните 2000 години, а?, кво ще кажете? Какви араби, какви иудеи, какви американци ще "просвещават" Православните Балкани?! Ай сиктир и на невижданото нахалство над чуждите култури и цивилизации. Ми инвестирайте си в собствените си държави. Телекомите и телевизиите из арабско-израелско-американските държави, да не би да са собственост на Балкански православно-християнски бизнеси? Морал в материалните придобивания няма, алчност и егоизъм на низък завоевателски манталитет, какъв морал. Тоест ще мъчат и тормозят балканските народи и култури под похлупака на неестествени теории и мърляви учения на чужди далечни култури. Защо бе, чуждите, сте тъй нахални; Защо бе, нашите балканците - не се наядохте, не се напихте, та не спирате да взимате пари за да предателствате своите православни християнски народи от чудните Балкани. Анатема за егоизма, алчността и варварското нахалство!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Moрал ли?

  05 Март 2024 8:30ч.

  Какъв морал? Май много хора не знаят къде живеят. Да преведем: "Вижте, това, което прави капитализмът, ако е на свобода и не е ограничен от по никакъв начин от някаква доминантна ценностна система (религиозна, културна или социална), е да трансформира обществата в пазари, като превръща всичко и всеки в стока. Той лишава обществата от всички останали ценности (разбирай - пречките пред свободното движение на капитала), докато не остане нищо друго, освен пазар, и където разменната стойност е единствената ценност и нищо няма стойност само по себе си освен нея." Надявам се да е ясно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ...

  05 Март 2024 6:48ч.

  Хубаво е човек да знае на кого дължи благодарност за ценните неща в живота. Да се отървеш от телевизионна зависимост е ценно, за това благодаря на др. Петреас и на др. Шолак. Без гледане на телевизия живота е по смислен и пълноценен.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Същият

  05 Март 2024 13:16ч.

  Да откакто ЦРУпревзе Медиите в България ,гледаемостта на Канал 1,БТВ и Нова клони към нула щом и дъртите като мен не отварят тези канали.ЦРУ да го.....Загуби и тази мъничко любов от българина.И те като чукчите с калните ботуши в леглото при булките искат да влязат. Не се получи и Вие краварчетсбго знаете.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи