За първи път танкер достави американски петрол в германското пристанище Росток

За първи път танкер достави американски петрол в германското пристанище Росток

За първи път танкер е доставил американски суров петрол в германското пристанище Росток, съобщи агенция Ройтерс.

Танкерът "Каприкорн сън" (Capricorn Sun) е натоварил суров петрол с високо съдържание на сяра от марката "Марс сауър" (Mars Sour) край бреговете на американския щат Луизиана и го е разтоварил в Росток на 3 август. Корабът е нает от енергийната корпорация "Шел" (Shell), според двама източници на Ройтрес, както и по информация на експертите на компанията за финансови анализи и данни "Рефинитив" (Refinitiv), които следят движението на кораби. По техни оценки танкерът може да превозва около 570 000 барела петрол. 

Доставката на петрол от САЩ в Росток идва на фона на опитите на местни петролни рафинерии да пробват алтернативи на руския петрол. Европейският съюз планира почти напълно да забрани вноса му до края на годината и затова се опитва "да се откъсне" от доставките на черно злато от Русия, отбелязва Ройтерс. 

Петролният терминал в Росток, разположен на брега на Балтийско море, е свързан чрез петролопровод с две рафинерии. Едната от тях, "Лойна" (Leuna), собственост на френската енергийна корпорация "ТоталЕнержи" (TotalEnergies), може да преработва по 240 000 барела петрол на ден. Капацитетът на другата, "Пе Це Ка Швед" (PCK Schwedt), е 233 000 барела на ден. 

Петролни рафинерии в Германия, Полша и други страни от Централна Европа са свързани с нефтопроводи, по които получават руски петрол. Те планират да го заменят с доставки от Норвегия, Саудитска Арабия и САЩ, допълва Ройтерс.

Източник: БТА

 

 

Коментари

 • "Едната от тях, "Лойна" (Leuna), собственост на френската енергийна корпорация "ТоталЕнержи"

  09 Авг 2022 13:00ч.

  Аха, значи в бившето ГДР - като тук Стара немска компания, работила блестящо след Втората световна, е шитната на "чужд инвеститор". Сценаристите и режисьорите на "демокрацията" едни и същи и там, и тук понеже.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Благо

  09 Авг 2022 13:48ч.

  Голям праз, рабата за рафинерията за два дена. Да не се окаже, че в средата на Атлантика става шашма с руски петрол. Ще мръзнете да знаете ей…

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Уилт

  09 Авг 2022 13:53ч.

  Доста неумни излязоха руснаците, след като си затриха разработени пазари за въглеводороди. В добавка и разрушена инфраструктура, която после трябва сами да оправят. Не, че нямат опит в това. Справка -- Чечня. И като бонус -- около 100 000 убити и ранени млади руски мъже.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Драго

  09 Авг 2022 14:33ч.

  Да, Уилте, умни, не умни това е. Не може години наред да ти плюят в сурата а ти за стискаш със зъби и мълчиш. Руснаците бяха принудени да влязат в тази война. Z иде от Zugzwang (принуда)и това е посланието. Русия ще излезе по-силна от тази война, а западните извратеняци и геронтофили да му мислят.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • nan

  09 Авг 2022 21:05ч.

  опитваш се да водиш разумен диалог с бот. и то доста тъп.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • nan-чо

  09 Авг 2022 22:44ч.

  nan-чо, доста си невъзпитан. Отиди си в Дневник. Там ще приемат с радост простотиите ти.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мани го "Дневник"

  11 Авг 2022 16:09ч.

  Уилт си е малоумен умнокрасивец, още от форума на СЕГА е всеизвестен ..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • bodar4uk

  09 Авг 2022 14:41ч.

  Ех, сега Сащ ще се разцепят да помагат и с петрол на бедна многострадална Европа. Всеки ден по един танкер трябва да пристига, само за тия две рафинерии. Междувпрочем е спрян от миналата седмица, тръбопроводния петрол през Украйна, ама затова всички си трайкат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи