Йелън: Способностите на Министерството на финансите на САЩ да предприема мерки за избягване на фалит са към края си

Йелън: Способностите на Министерството на финансите на САЩ да предприема мерки за избягване на фалит са към края си

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън предупреди, че липсата на действия по отношение на тавана на държавния дълг може да предизвика "конституционна криза" с последици за финансовите пазари и лихвените проценти. Правителството може да плаща сметки без увеличение на лимита на държавния дълг само до началото на юни, напомни Йелън. На 1 май министърът уведоми Конгреса, че САЩ може да не изпълнят задълженията си по дълга на 1 юни.

В интервю за предаването "Тази седмица" на ABC News Джанет Йелън заяви, че преговорите за тавана на дълга не трябва да се водят "с пистолет в слепоочието на американския народ":

 "Таванът на дълга е вдиган 78 пъти от 1960 г. насам, три пъти при предишната администрация, винаги с подкрепата на двете партии. И е просто неприемливо Конгресът да заплашва с икономически проблеми американските домакинства и световната финансова система като цена за повишаване на тавана на дълга и съгласуване на бюджетните приоритети", заяви г-жа Йелън.

"Вече месеци наред прилагаме извънредни мерки и възможностите ни за това са на изчерпване. И ще започнем да изчерпваме паричните си средства, а настоящата ни прогноза е, че в началото на юни ще настъпи денят, в който няма да можем да плащаме сметките си, освен ако Конгресът не повиши тавана на дълга", каза тя.

Заместник-министърът на финансите Уоли Адейемо също говори за рисковете от неплатежоспособност по време на интервю за предаването The Sunday Show по MSNBC. "Неизпълнението на задълженията е катастрофа за Съединените щати", каза Адейемо. "Ако обявим дефолт по дълга си, това ще има ужасно въздействие върху лихвените проценти", каза той.

Според Ройтерс президентът на САЩ Джо Байдън ще обсъди възникналата ситуация с представители на Демократическата и Републиканската партия в Белия дом на 9 май.

По-рано министърът на финансите предупреди Конгреса, че САЩ може да обяви фалит по дълга си още на 1 юни, ако законодателите не повишат лимита на заемите от 31,4 трилиона долара.

През февруари Конгресът заяви, че страната може да изчерпи средствата за обслужване на външния си дълг между юли и септември, ако лимитът на дълга не бъде повишен.

Източник: kommersant.ru

Коментари

 • Какво ще стане ?

  07 Май 2023 20:09ч.

  Когато ДАЩ фалират ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Нищо няма да стане

  07 Май 2023 20:24ч.

  Ще се оправят. Няколко години ще са зле, после по добре от сега. Даже имат интерес да фалират. Всичките им заеми, колкото и да са огромни, да фиксирани суми, и са в долари. Което означава, че при хиперинфлация ще ги изплатят за нула време, но получателят няма да може да си купи нищо с полученото. Както нашите кредитни милионери навремето- изплатиха си накуп заемите към банките, с пари които вече нищо не струваха. Лошата новина за тях, и добра за останалия свят е, че след това няма да могат да смучат от всички останали. Но промишленият, интелектуален и ресурсен потенциал ще им остане, а това е най важното. Ние да му мислим.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Dido

  08 Май 2023 7:22ч.

  Нищо няма да стане, те вероятно умишлено сами ще се фалират. Не ги мисли тях, те все още разполагат с доста добри отрасли в икономиката който да ги дърпа напред

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Един единствен отрасъл има пиндоктанската "икономика"

  08 Май 2023 13:33ч.

  Емисията

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Няколко съвета от един обикновен човек

  07 Май 2023 20:10ч.

  1. Намерете оная румънска циганка, дето бае на пари: връзваш ги в една кърпа, тя изрича един абрасадабри, плюеш, развързваш и после чакаш да се преумножат. Формулата е Spune „a fi”. 2. Искайте пак от Китай, те може да развържат кесията, но не е сигурно. 3. Не харчете толкова пари по разпростиране на демокрацията на хиляди мили от САЩ. Има лоши хора, злоупотребяват, а други хора ви кълнат, че всявате раздор в страните им. Не ви трябва тоя работа. За четвърто не се сещам, но то си е непоискан съвет, все пак.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не е съвсем така

  07 Май 2023 20:19ч.

  Не харчат пари по Света. Инвестират и си връщат парите умножени. Имат войска в много държави, но тези държави си плащат и ги издържат. Като пример: 50 хиляди американски военни в Япония в множество бази. Япония ги издържа.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Няма страшно

  07 Май 2023 20:14ч.

  Всяка година вдигат тавана. Надуват балона без проблем. Пускат пари в обръщение и дългът им се поема от всички държави по Света. Много държави се откачват от тях, но все още много им се подчиняват. Но като цяло, трябва много да са закъсали след като опряха до парите на България - дадени за самолети, а самолети няма да има още много години.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • PanAm

  07 Май 2023 21:33ч.

  За всички анти-американци да ви съобщя, че подобни разговори, дума по дума, се водят ВСЯКА година по това време. След това тавана се вдига и всичко е точно. Докато янките имат най-силната армия това няма да се промени. Дали ви харесва или не няма никакво значение. Гледайте си собствената кочина.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Какво общо има армията?

  07 Май 2023 22:01ч.

  Така е всяка година, но сега много неща се промениха. Много държави се отказват от долара. Китай и Япония се освобождават от държавните облигации на САЩ. Вдигане на тавана означава пускане в обръщение много долари и когато другите държави не ги искат, за САЩ това означава неконтролируема инфлация.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • а кой каза

  08 Май 2023 9:07ч.

  че имали нй силната армия в света? Не смеят да воюват с никого ако не вкарат фасадите от обора им говНАТО. Явно нямаш проблмем 4% от световното население да яде като за 45% а ти и подобни балъци да плащаш за това.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • economix

  07 Май 2023 23:05ч.

  А не е ли възможно щатите умишлено да си надуват дълга и когато стане непоносимо да обявят , че преминават на дигитални пари /биткойни и останалите/. Или пък да апреминат на китайския сценарии - социален рейтинг. Или пък на CDBC. И целия свят ще духне супата .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Президента Си

  07 Май 2023 23:40ч.

  Олеле, почва контраофанзивата с какви пари ще се подпомагат братята украинци!?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Къса пръчка за Украйна

  08 Май 2023 5:37ч.

  Контрата остава, настъплението се отлага.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Валери

  08 Май 2023 0:57ч.

  Сега не е както преди. Балонът трудно може да се надува повече и скоро ще се спука. Дали ще се получи съскане или взрив - все тая.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • malart

  08 Май 2023 8:53ч.

  Бабо Йелън, кога в пенсия?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи