Явор Гечев: Вносът от Украйна дебалансира пазара и подбива цените на български продукти

Явор Гечев: Вносът от Украйна дебалансира пазара и подбива цените на български продукти

„Да, ние сме солидарна с Украйна държава, но цената, която плати България и българските земеделски производители, е изключително висока”, категоричен беше министърът на земеделието.

„Днес пускаме на публично обсъждане наредбата, която има проследимост по цялата верига за качеството, количествата и за цените включително”. Това заяви в предаването „Здравей, България” на Нова телевизия министърът на земеделието Явор Гечев. Той обясни, че системата ще следи пътят на всички вносни храни по пътя им към българския потребител.

Гечев твърди, че подобен регистър би бил много полезен по няколко причини. Едната е, в случай, че бъде получен сигнал за опасни храни, институциите да могат да изтеглят стоката от пазара до последния брой. Друго предимство, която изтъкна ресорният министър, е, че се улеснява контролът върху търговците.

По думите му стоките – най-вече маслодайният слънчоглед и зърното, които влизат безпрепятствено от Украйна в ЕС, „дебалансират пазара и подбиват и цените, и търсенето” на българските продукти. „Да, ние сме солидарна с Украйна държава, но цената, която плати България и българските земеделски производители, е изключително висока”, категоричен беше той.

Земеделският министър обясни и как ще се бори държавата с нелоялните търговски практики. „Когато разликата на цените при производителя и при продавача е повече от 25% брутна цена или 10% нетна цена, те ще трябва да известяват преди това КЗП и КЗК за този по-голям марж”, каза Явор Гечев. Той уточни, че по темата с тавана на цените тепърва предстоят срещи с представителите на хранителните вериги у нас.

Аграрният министър не скри, че има поскъпване на водата за напояване с между 15 и 300%, но подчерта, че ведомството, което ръководи, прави всичко възможно проблемът да бъде разрешен. „Имаме много добра комуникация с организаторите на протеста и те много добре знаят нашата декларация, че ние не просто имаме желанието, а ще решим проблема, но първо трябва да се срещна с министъра на финансите. Намерили сме вътрешни резерви да компенсираме така водата, че да не се повишава повече от миналогодишната цена”, каза още Гечев.

Като причина за поскъпването на водата министърът посочи повишените цени на електроенергията. Той подчерта, че напояването би трябвало да започне през юни.

Целия разговор гледайте във видеото.

 

Източник: Нова телевизия

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

 • Вносът на зърно от Украйна

  22 Март 2023 9:20ч.

  дебалансира пазара и подбива цените, но благодарение на него цената на хляба не расте, а на олиото - пада.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • логика на юдоинтернационалиста

  22 Март 2023 10:53ч.

  Ми дай тогава да няма държави... да има само интернационалистки есесовски клоаки като ЕС...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • bodar4uk

  22 Март 2023 9:25ч.

  Ес трябва спешно да си самообяви война по всички направления, иначе загива от малоумие и няма нужда да се крие зад собствената си сянка, обвинявайки филанкишията несгодите си.Политическият каубойски фес не може да защити икономическия интерес и логика.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Марин Маринов

  22 Март 2023 9:37ч.

  Ако не беше вноса от украйна ,едно яйце щеше да струва един лев.Така че милионерите земеделци малко по скромничко. Да не говорим за другите храни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тая война не трябва да спира

  22 Март 2023 10:22ч.

  Добре, че е войната в Украйна, да ядем евтини яйца.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Яйцеяд

  22 Март 2023 10:23ч.

  Давайте ги тези самолети, важното е яйца да има.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Яйцемет

  22 Март 2023 10:40ч.

  Ако спре войната, един протест няма да можем да направим като хората с тези скъпи яйца, за рибата да не говорим. Аз мятам сьомга, а тя вече станала 42 лв килото.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • до Марин Маринов

  22 Март 2023 10:43ч.

  Марине, сещаш ли се че хората тука искат да ти кажат, че си идиот?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЕдНа

  22 Март 2023 9:44ч.

  Ясно е, че интересите на българските (европейските ) производители не са приоритет на ЕС.Ще трябва пак да си траем и приемаме съдбата си .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Трябва просто да излезем от ЕСОТАН

  22 Март 2023 10:27ч.

  Това са два слели се карцинома

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Drang naht Osten

  22 Март 2023 10:24ч.

  Boi s ostenya

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • сега е момента

  22 Март 2023 11:31ч.

  Да се появят истински земеделци в България и да започнат да правят истинско земеделие. Свърши се със субсидийните текеесари.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Май си се пообъркал немножко..

  22 Март 2023 12:00ч.

  В България не останаха селяни.. На какво земеделие, без наличието на съответния човешки ресурс се надяваш , не схващам

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Именно

  22 Март 2023 12:06ч.

  Най-голямата щета, която политиката на ЕС, в частност тази на ГЕРБ на местно ниво нанесе е тази, че превърнаха селяните в граждани за европейско развитие на България..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кака Мара

  22 Март 2023 12:57ч.

  Явно си софийски трандафор и не си в час. Да те светна, хората на България са трудолюбиви, обаче няма кой да ги организира за производство на зеленчуци. Хората само чакат да им организира някой печеливш пазар и без никакви помощи ще произведат тонове зарзават.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Къде казваш са позиционирани тези хора, Како Марче?

  22 Март 2023 13:13ч.

  Ще споделиш ли? Наясно ли си, какъв процент от населението на страната живее в градовете понастоящем? Хората, чакали някой да им организира печеливш пазар.. Четеш ли се какви нелепости пишеш...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кака Мара

  22 Март 2023 13:27ч.

  Ти си нелеп. Обсъждай си новите промоции в мола, но за неща, от които си на космическо разстояние, не се изказвай. Аз по жан виденово време съм гледала 3 декара лук , който изхвърлих за боклук, защото рязко му падна цената и дори на без пари на никой не му трябваше , защото от една влакова композиция бяха изхвърлили с камари лук така както е в мрежените чувалчета и хората си взеха колкото им трябва. От тогава досега нищо не се е променило. Всеки който се хване да произвежда зеленчук го има проблема с пласирането на продукцията. То не са връзки , посредници и прочие паразити. На България и трябва бившия Булгарплод който да изкупува произведения зеленчук по места и да го пласира из държавата и за износ. Само че къде са мутраците в тази схема не знам.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Какче, лекинко с квалификациите..

  22 Март 2023 13:51ч.

  Правиш изводи от частното за общото.. Земеделието не е за всеки.. Не останаха хора, които да отглеждат земеделска продукция ти думам, такива които имат познания и опит в тази посока.. Пазара, за който думаш беше унищожен от ОСП/общата селскостопанска политика на ЕС, упреците към тях, ако обичаш..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • румен мустафа радев

  22 Март 2023 12:21ч.

  "Търпи, Пенке, за хубост!"

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи