Властите в САЩ могат да блокират американските инвестиции в Китай

Властите в САЩ могат да блокират американските инвестиции в Китай

Камарата на представителите на САЩ обмисля изменения на "Закона за иновациите", който предоставя субсидии на американската полупроводникова индустрия. С предложените промени се затягат правилата за инвестиране в чуждестранни дружества.

 

В документа се посочва, че полупроводниците, батериите с голям капацитет, фармацевтичните продукти, редкоземните елементи, изкуственият интелект, квантовите изчисления, хиперзвуковите технологии, финтех технологиите и автономните транспортни технологии са сред сегментите, в които чуждестранните инвестиции ще бъдат ограничени. Това важи с особена сила за "страни, пораждащи безпокойство" или считани за противници на САЩ, като например Китай. Измененията ще ограничат и инвестициите в строителство и съвместни предприятия.

 

Американските компании, които са инвестирали в сектор или държава, обхванати от измененията, ще трябва да уведомят федералното правителство. Освен това изпълнителната власт ще може да създаде междуведомствена комисия, която ще има правомощието да блокира инвестициите от съображения за национална сигурност. За сега измененията се обсъждат от членовете на Камарата на представителите на САЩ.

По време на речта си миналия месец президентът на САЩ Джоузеф Байдън заяви, че лидерите в технологичния сектор са готови да увеличат капацитета за производство на полупроводници в САЩ. Той също така подчерта, че представители и на двете партии подкрепят "Закона за иновациите" и че Конгресът на САЩ като цяло се стреми да го приеме възможно най-скоро. "И така, всеки републиканец и демократ в Конгреса - повечето от нас са съгласни с това. Приемете този проклет законопроект и ми го изпратете", цитира източникът думите на Байдън.

Коментари

 • Сетила се Мара

  15 Юни 2022 19:38ч.

  Технологичният прелом се случи, кой каквото дал - дал, кой каквото взел - взел. Късно изваден (законопроект).

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Виктор

  15 Юни 2022 21:25ч.

  Каква камара, какви представители, Байдън ще свали тарифите които Тръмп наложи само и само да умилостиви злият дракон... Аз не знам в Америка да се произвеждат вече чипове(в Тайван ги правят), или лекарства... те дори спряха да произвеждат и обработват петрол! А мумията твърдо е тръгнал да ореже конституцията с първата и втората поправка, тази администрация лази пред Китай и се самонаранява...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Виктор

  15 Юни 2022 21:30ч.

  Китай приложи номера на китайката (който е вдъхновен от философията на Шопа и неговата къща), с тези локдауни на най големите си градове, те буквално сринаха фондовите борси, и поставиха запада на колене без да са изстреляли и един коршум, освен в техният шангхайски крак... Да не ги имате за толкова тъпи, че да правят тези зловещи локдауни само за здраве?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Късно е, либе,

  16 Юни 2022 1:04ч.

  за китка. Не ви останаха заводи за цели проводници, за полупроводници си почесвате мерака. Щото от пуста алчност и тепегьозлък навремето си харизахте индустрията и технологиите, и си пратихте инженерите и техниците да разнасят папки или да завиват сандвичи. А нова смяна немаа, щото мъчно се отглежда, и ученето мъчно. Вийте сега срещу месечината.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Златолюба Голденщайн

  16 Юни 2022 4:38ч.

  Смешно се очертава за щатите. Хем ги боли, хем ги сърби. Забавно е за широката публика да наблюдава гърчовете и плонжовете на "големите" и "великите" . Хляб и зрелища. Сюлейман ибн Дауд какво беше казъл - Всичко е суета.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Вече не остана и съмнение, че

  16 Юни 2022 5:51ч.

  "Властите в САЩ" са агенти на тов. Путин и тов. Си :))))

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ташакларизмът е политическа доктрина, изобретена в САЩ

  19 Юни 2022 14:07ч.

  Досега си мислех, че се прилага само в България, а то се оказа че целият свят се движи по нея 😁

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи