Васил Велев: Свръхданъците няма да компенсират свръхразходите на политиците

Васил Велев: Свръхданъците няма да компенсират свръхразходите на политиците

Следвайте "Гласове" в Телеграм

„Никакви свръхданъци, свръхпечалби или свръхприходи няма да компенсират свръх безотговорните свръхразходи на свръхпопулистките народни събрания”. Това заяви председателят на АИКБ Васил Велев.

Повод за твърдението му са обявените данъчни промени от Министерството на финансите и т.нар. еднократен данък „свръхпечалба”.

„Смятаме, че трябва да се намалят свръхразходите. Имаме 92% ръст на пенсиите при 32% инфлация от 2019 г.”, каза Велев и допълни, че сме изпреварили ЕС и ОИСР по ръст на пенсиите, които се съотнасят със заплатите.

„Продължаваме ли по същия начин, ние ще фалираме до две години”, заяви Велев в подкрепа на искането си за свиване на разходите на национално ниво.

По думите му с 10,5 млрд. повече е иззето от предприятията заради поскъпването на цената на тока. „Възстановени са 6 млрд. От нас е надвзето и невъзстановено 4,5 млрд. (лева). Ако беше възстановено всичко надвзето, щяхме да имаме инфлация като във Франция”, обясни Велев пред "Нова нюз".

„За домакинствата цената на тока е 82 лева, за предприятията е над 200 лева на мегават час. В света е обратното. Протестът е крайна мярка, за бизнеса не е логично да протестира”, каза представителят на работодателите.

Той обясни, че депозитите в банките са с по-малко проценти, отколкото инфлацията. Имаме 112% ръст на разходите в бюджетната сфера.

Като временна мярка бихме предложили ДДС да се увеличи на 22% като временна мярка. Като направим ДДС по-малко или нулево, ние подпомагаме богатите, защото те консумират повече. Според него тези 2% увеличение на ДДС ще поправи грешките на политиците.

 


Източник: NOVA

 

 

 

Коментари

 • Батко

  19 Март 2023 9:30ч.

  След далаверата с газа, гушнахте от бюджета и пуснахте инфлацията за да вземете обратно доходите, маймуне спекулативен. Ще ядете банкноти в Белене.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ретранслатора

  19 Март 2023 10:01ч.

  Велев е инженер, но и икономист. Завършил е във Варна през 2008 г., което от своя страна е показателно за пропуските му в икономическото образование. Нищо против университета във Варна, но след т.нар. промени Маркс бе захвърлен на "бунището на историята". Но Маркс е най-добрият критик на Капитализма. Един от неговите научни постулати е "Принадената стойност", като един от източниците на експлоатация. Та, чрез върху свръхпечалбите се цели един вид баланс за заграбените пари от страна на богатите. Звучи марксическо, но Маркс е циничен реалист!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Васил Велев: Свръхданъците няма да компенсират свръхразходите на политиците

  19 Март 2023 11:40ч.

  Я, па, я... Нека първо опитаме стс свръх даниците, че от свръх печалбите на назначените капиталисти файда йок.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • jjelev-демокрацията като комунизма им

  19 Март 2023 15:32ч.

  Същите хора които провалиха социализма градят днес капитализма.Е и в това се провалиха.Защо ли?Алчност и невежество.Давам пример.САЩ са успешна кап.държава поне до скоро.Днес са на върха на хранителната верига.Но не винаги е било така.НО ВИНАГИ са имали/пак до скоро/ най стегната данъчна система.Първо ВСЕКИ доход неминуемо се е облагал.Второ хитреците са отивали в затвора.Тая част от "демокрацията"я пропуснахме.Не плащането на дължими данъци е нац спорт.И колкото по големи доходи толкова повече отклонения.Държавата се издържа от бедните за да служи на богатите.И ривът.Естествено прахосва.Много.Но ...защото тези които трябва да контролират разходите/богатите/ усложливо си затварят очите.Защо вменявам контрола на богатите?Бедния е 24ч зает да оцелява.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Най-омразните свръх разходи в бюджета

  19 Март 2023 17:27ч.

  са тези за производство на боеприпаси за смърт в гражданската война в Украйна. Производството на оръжие и боеприпаси винаги помпа инфлацията, а свръх производството на боеприпаси - свръх инфлацията. Инфлацията, която се финансира от всеки един от българските граждани - от пеленачетата, които все пак ядат и носят дрехи и обувки, та до последния пенсионер, който си купува кисело мляко и хлаб за дена. За да се платят суровините, заплатите, амортизациите на военните заводи са нужни пари в бюджета. А парите в бюджета не ги дава Зеленски, а всеки един от нас, гражданите на нещастната ни циганясала държавица.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи