Васил Велев: ИСС безспорно играе важна роля в социално-икономическото развитие на България

Васил Велев: ИСС безспорно играе важна роля в социално-икономическото развитие на България

Следвайте "Гласове" в Телеграм

През изтеклите 20 години Икономически и социален съвет (ИСС) безспорно изигра много важна роля в социално-икономическото ни развитие и вярвам, че тя ще продължава да нараства през следващите години. Много трудно може да бъде заменена ролята на ИСС като граждански парламент, което произтича от представителството в него и от изискванията за взимане на решения с твърде квалифицирано мнозинство. Това го прави една школа на толерантност и култура на общуване, където се търсят и постигат оптималните за всички решения. Това заяви председателят на УС на АИКБ Васил Велев на организираната тържествена пленарна сесия по повод 20-годишнината от създаването на Съвета.

 

 

Доц. д-р Милена Ангелова получи приза на ИСС за заслуги в утвърждаване на ролята на организираното гражданско общество

По думите на Васил Велев на ИСС е по-лесно, отколкото на управлението, защото може и да не вземе решение, ако не се постигне съгласие. Той цитира мисъл на Уинстън Чърчил, че демокрацията е несъвършена форма за управление, но не сме открили по-добра. В ИСС поне по замисъл представителството клони към 100% и като „граждански  парламент“ е призван да изглажда и да коригира несъвършенствата на демокрацията. 

Броят на поисканите от ИСС становища може да е мерило за зрялост на демокрацията в страната, допълни председателят на АИКБ и призова законодателната и изпълнителната власт да следват европейските традиции и практики и редовно да се консултират със Съвета.

По време на събитието главният секретар на АИКБ доц. д-р Милена Ангелова получи наградата на ИСС за заслуги в утвърждаването на ролята на организираното гражданско общество в Република България.

 


 

Коментари

 • Хайдукът Софиянски

  08 Дек 2023 16:37ч.

  - Васил Велев, какво развитие? - А какви пет лева?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • КаНеСееБе и пУТкрепа

  08 Дек 2023 16:57ч.

  Развитието към все по-устойчив феодализъм е безспорно, а представителността пък - съвсем. Особено на синдикатите. Някой знае ли, колко всъщност са действителните им членове и каква част от тях работят извън системата на образованието, местната и централната администрация, ведомствата на бюджетна издръжка, а също държавните и общински предприятия? Защото ми се струва, че ако извадим от броя на синдикалните членове работещите пряко или косвено за държавата, току-виж се оказало, че вечният опозиционер Йоло Денев представлява повече хора от двата казионни синдиката КНСБ и Подкрепа взети заедно (с реално име - виж псевдонима, с който публикувам коментара).

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До КаНеСееБе и пУТкрепа 08 Дек 2023 16:57ч.

  08 Дек 2023 18:50ч.

  Държавният и общински офисен планктон членува в синдикатите заради допълнителните 10 (десет) работни дни платен отпуск ежегодно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи