Турция обяви, че може да снабдява Европа с руски, ирански и саудитски енергоносители

Турция обяви, че може да снабдява Европа с руски, ирански и саудитски енергоносители

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Турция има възможност да се превърне в своеобразен енергиен коридор за доставка на природен газ и петрол в Европа от Русия, Иран и Саудитска Арабия, каза турският министър на финансите и държавната хазна Нуреддин Небати в публикувано днес интервю за "Араб нюз".

„Турция със своето географско положение е енергиен коридор от Русия, Иран и Саудитска Арабия. Всеки вид природен газ или петрол, който ще бъде транспортиран или доставен, ще струва по-малко и ще бъде по-безопасно транспортиран“, изтъкна Нуреддин Небати.

Говорейки в кулоарите на шестото издание на форума на „Инициативата за бъдещи инвестиции“  в Риая, министърът не уточни как Турция и Саудитска Арабия могат да си сътрудничат, но каза, че мирът в региона ще намали разходите за енергия.

По думите му, турският президент Тайип Ердоган подкрепя идеята Турция да вземе необходимите мерки за разпределението на ирански или руски газ за Европа, което пък ще допринесе за мира и енергийната сигурност в региона и ще помогне за намаляване на цените на енергията във време, когато светът върви към рецесия. 

Руският президент Владимир Путин изложи по-рано този месец идеята за създаване на най-големия газов хъб в Европа в Турция, където да бъде пренасочен загубеният обем на транзита през Северен поток. Става дума за възможността за изграждане на още една газопреносна система и създаване на хъб в Турция, през който да се доставя газ за трети страни, преди всичко европейски. Ердоган съобщи, че Турция и Русия са инструктирали съответните енергийни власти да започнат технически проучвания по руското предложение.

Източник: БТА

 

 

 

 

 

Коментари

 • Ашкулсун на турците, знаят си интереса!

  30 Окт 2022 20:17ч.

  Не случайно са били империя.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Игнат Р.

  30 Окт 2022 20:54ч.

  Та как да е иначе, след като българинът е живял в робство и зависимост от Цар Шишмана до сега с изключение на 30- те години на миналия век. Робът си е роб, нямащ поглед напред, а само пред носа си.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ввв

  30 Окт 2022 20:17ч.

  А можеше и България да е, нали ?!? А сега само малко транзит и ердоаня ще върти геврека на газа и петрола за европа. Е, муцка ше е... BASF, BMW и други вече съобщиха, че си обират крушите от Германия и ЕСССР тъй че споко цените на газа няма да са и високи много в бъдеще... Aaaaма кой ще плаща ;-)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи