Централни хали в София отвориха врати, след 40 г. заработи и емблематичният часовник

Централни хали в София отвориха врати, след 40 г. заработи и емблематичният часовник

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Мащабните ремонтни дейности по възстановяване на оригиналния вид и функции на най-стария покрит пазар у нас приключиха и от днес Централните хали в София са отворени за посетители. 

Реставрираният покрит пазар ще работи за клиенти от 7 до 23 часа всеки ден. На разположение за тях ще бъдат близо 15 000 стоки, повечето от които от български доставчици и производители. Общо над 170 са българските доставчици на месо, риба, млечни храни, хляб и плодове и зеленчуци, които ще представят стоката си под покрива на Централни хали.

 

На ниво "сутерен" в сградата, новият собственик - "Кауфланд", с помощта на специалистите от Регионалния исторически музей в София, е социализирал археологическото наследство от Древна Сердика. До разкритите още през 2000 г. останки от защитната стена на Улпия Сердика и римска баня е обособена зона за история и култура, до която всеки желаещ може да се докосне - безплатно и без да е обвързано с покупка от търговската зона.

Фокусът на културните прояви на това място ще бъдат културното наследство, изявите на млади и изгряващи артисти, кулинарната култура и детската сцена.

 

"Идеята е да организираме културен календар и активна културна дейност в пространството около археологическите разкопки на ниво минус 1, където е истинското духовно сърце на централните хали. Нашата основна цел е с отварянето на сградата, от началото на юни, да се развие открита сцена за култура и изкуства, и образователни проекти", каза преди дни Кремена Георгиева, мениджър "Корпоративни комуникации и социална отговорност" в "Кауфланд" България.

В сутерена се намира и най-голямата у нас детска книжарница - с площ 500 квадратни метра. 

След близо 40 години пауза часовникът в кулата над входа на Централни хали отново ще работи. Той ще свети, когато е тъмно и ще издава два различни звукови сигнала - един на всеки четвърт час и друг - на всеки кръгъл час, съобщи членът на управителния съвет на "Кауфланд България" Петя Владимирова.

 

По време на реставрацията е намерен оригиналният часовников механизъм, който е бил монтиран още през 1915 г., той е почистен и реновиран и в момента е изложен на второто ниво на магазина.

Близо 60 непоказвани досега фотографии на Централни хали също са намерени с помощта на Регионалния исторически музей в София и Държавна агенция "Архиви", те също са изложени в магазина.

Общата стойност на инвестицията надвишава 50 млн. лв., а проектът за вдъхването на нов живот на емблематичната сграда е съобразен с препоръките на Националния институт за недвижимо културно наследство и Министерството на културата, посочиха от компанията, реновирала мястото. 

 

Централните хали са проектирани от арх. Наум Торбов, един от най-изявените представители на романтизма в архитектурата. Сградата е построена в периода 1909-1911 г. Обединява два архитектурни стила -сецесион и неовизантика, популярни в началото на 20-и век. Проектът на арх. Торбов се характеризира с изключителна симетрия с подчертаване на основните оси на сградата. В орнаментите по фасадата са използвани актуалните за времето материали - гранитен цокъл, облицовка от варовик и керамика.

 

Източник: dnes.dir.bg

 

 

Коментари

 • Кауфланд

  23 Май 2024 11:38ч.

  Покажете фасадата как изглежда и дали рекламните пана се вписват с околното пространство и сградата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Лигъл

  23 Май 2024 11:52ч.

  Кауфланд са най-проклетата верига! Корумпират наред всякакви служители, за да им прислугват в техен интерес, а в магазините колкото пъти съм влязъл, толкова пъти са се опитали да лъжат с цените. Сменят, подменят, фалшифицират цени, количества, грамажи.. За капак налагат тоталитарна ваучерна система и ме принуждават да се самообслужвам, все едно аз работя като касиерка в пробития им магазин. Кауфланд трябва да бъдат изгонени от България!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Цоню Ъ.

  23 Май 2024 17:49ч.

  Чифути продават на чифути халите, новато име на които е Кауфланд. Важно е далаверата да върви.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • възмутен

  23 Май 2024 12:08ч.

  Кощунство!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гражданин

  23 Май 2024 12:09ч.

  Аман от измислени ремонти. Разбиват и трошат през 3-4 години, ефекта все същия!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мери

  23 Май 2024 12:19ч.

  Никога не съм влизала в магазините на ТЕЗИ ВЕРИГИ, пазарувам във фирмените малки магазинчета на българскитепроизводители в нашия квартал, където продуктите са добри. Преди години стоката в Халите не беше лоша, ще я пробваме поне един път. А ухиленият Софиянски къде пазарува, а Теменужката, дето се спотайва, след като влачеше милиони хорица подире си. Загуби ни времето и прогони толкоз народ, как спиш спокойно, не ми е ясно!)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • крки,

  23 Май 2024 12:25ч.

  костолака ли е теменужката, бивша костолачке??

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ел Чапо

  23 Май 2024 13:34ч.

  трЕбваше да си останеш на село, момЕ :)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Соломон Анжел

  23 Май 2024 12:31ч.

  Искам пак да ремонтирам Халите, че доста позакъсах с кеша.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • при бай Тошо

  23 Май 2024 12:44ч.

  всичко беше хиляда пъти по-добре

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • при бая ти Тошо

  23 Май 2024 12:53ч.

  всичко беше хиляда пъти по-добре за хиляда души

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЕдНа

  23 Май 2024 13:38ч.

  Ще им провърви, колкото на Карфур в ЦУМ! Не е достатъчно сградата да е емблематична! В стария център останаха само възрастни хора и доста арабски заселници, което в комбинация с близостта на Женския пазар и неговите десетки магазинчета, няма да осигури достатъчно клиенти.За справка Била, която е на стотина метра от Халите - запада сериозно в последните години.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • кой продаде халите

  23 Май 2024 13:52ч.

  Поредният гешефтар и престъпник от властта продал емблематична сграда в София и тонахранителна чужда верига?! Обезличаването на столицата продължава, щото разрухата на бойковата крадлива калинка им е недостатъчна. Престъпници и зависими корумпета управляват държавата и е задължително съд и пълна конфискация

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи