Цената на пшеницата расте, след като Русия обяви, че се оттегля от зърнената сделка

Цената на пшеницата расте, след като Русия обяви, че се оттегля от зърнената сделка

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Фючърсите на пшеницата, търгувани на Чикагската фондова борса, се повишиха рязко, след като Русия съобщи, че прекратява участието си в черноморската зърнена сделка, посочиха търговци на зърно, цитирани от Ройтерс.

Споразумението за безопасен износ на украинско зърно през черноморските пристанища на страната, изтича днес, а Москва изглежда няма да удължи сделката, след като днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков потвърди пред медии, че сделката вече е прекратила действието си.

Контрактите на пшеница, с доставка месец напред, търгувани на Чикагската фондова борса поскъпнаха с 3 процента, достигайки цена от 6,81 долара за бушел (около 27 килограма) към 13:30 часа бълг. време, след като по-рано през сесията се повиши с над 4 процента.

Първоначално сделката бе сключена с посредничеството на Турция и ООН през юли миналата година. Тя позволи на Украйна да възобнови износа на зърнени култури през южните си пристанища, които бяха блокирани от Русия от началото на инвазията.

За да се убеди Русия да подкрепи сделката, миналия юли беше сключен тригодишен пакт, в който ООН се съгласи да помогне на Москва да изпълни своите доставки на хранителни продукти и торове.

Все още обаче има пречки пред руския износ на храни и торове, твърдят руските власти, заради което и многократно са заплашвали да се откажат от сделката.

Източник: БТА

 

 

Коментари

 • баба мара

  17 Юли 2023 17:46ч.

  хаиде сега нашите пишман капиталисти да се молят за путин да е жив и здрав да могат да си изчистят складовете и да продадат изгодно зърното както те искат

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • русский "освободитель"

  17 Юли 2023 18:35ч.

  струва ми се, че Баба Мара е от фермерите с Майбах и с големи засети площи пшеница, и затова е щастлива, че цената на хляба още утре ще скочи:-)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • LandLord

  17 Юли 2023 17:49ч.

  Това е супер добра новина . Повечето българи са собственици на земята си и високата цена на пшеницата носи печалба за българите. Само такива новини да има !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  17 Юли 2023 17:52ч.

  Ся остава Лидерът най-сетне да се престраши да спре износа на газ през станция Суджа през Украйна към Европа и най-сетне да скъса дипломатически отношения с всички европейски държави с изключение на Швейцария, Сърбия и Унгария за да започне истинското ШОО.... :))

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Международната цена на зърното

  17 Юли 2023 18:04ч.

  може и да скочи с 5-6 %. В Бг обаче цената ще падне, защото от Украйна пак ще потеглят тировете с "румънска" пшеница. Като си спомня какви циркове бяха лани със спирането на природния газ и колко бързо лъснаха лъжите на руската пропаганда, от светкавичната реакция на Гласовете с тази статия опорка ме напушва на смях. Русия вече е в позицията на лъжливите овчарче. Никой не я бръсне за слива.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ибреее

  17 Юли 2023 18:13ч.

  Дааа, никой не я бръсне. То за това колективния запад е на финансови инжекции от отдавна. Сега ще бъдат отупани и на бойното поле, за да разберат най-сетне, че с Русия не може да се хитрува!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • И от кой е

  17 Юли 2023 19:13ч.

  Инжекцията, я раздуй да се посмеем малко.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • @И от кой е

  17 Юли 2023 19:38ч.

  Китай е най-големият кредитор на САЩ. Само годишната лихва по задълженията на САЩ към кредиторите се измерват в трилиони. Не знаеш нищо по тази тема, защо коментираш?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Нали не си мислите, че

  17 Юли 2023 20:01ч.

  китайците са глупави и не са си направили добре сметката къде парите им ще са по-добре защитени - в загниващите САЩ или в перспективната Русия. Май сами стигнахте до отговора на въпроса кой ще се разпадне и кой оцелее след края на Путиновата авантюра.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • @Нали не си мислите, че

  17 Юли 2023 20:17ч.

  Нямаш си хабер от темата, защо толкова напираш да пишеш? Китай постепенно се освобождава от американските облигации, но това иска време.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Залезът на Запада

  17 Юли 2023 18:20ч.

  Мъко моя, западаща... По-добре да не беше се раждала. Високоцивилизовани суициданти... Предстои студ, глад и мор по бойните полета за наглосаксонските терористични кучета.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • русский "освободитель"

  17 Юли 2023 18:38ч.

  ми те вече на запад без руZкий газ измряха от студ през миналата зима, нали това беше благородната идея на В.В.Путьо:-)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • чупка бе налъм

  17 Юли 2023 19:09ч.

  То ще се стигне и до там. Но те от друго живи измряха - от джедърастия и дебилизъм.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Sin

  17 Юли 2023 18:58ч.

  Как им се иска да танцуват цените на борсите в Кремъл ! И да шантажират целия свят. Обаче с икономика от под 1% от световната са пърдят, с извинение, и мечката им ражда мишки. С газта имаха известно влияние по едно време, но Европа със своята мощна икономика разби цялата им газова система. Джуджето загуби благоразположението на Европа за десетилетия ! Руската икономика е просто извън световната, даже и този 1% вече е извън борда. Ние имаме поговорка за такива бунаци - кой каквото сам си направи, никой друг не може да му го направи !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • син дурак

  17 Юли 2023 19:07ч.

  Змиите текат из устата ти бе, смърди на демони, заткнись!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • “ Как им се иска да танцуват цените на борсите в Кремъл ”

  17 Юли 2023 19:14ч.

  Прочете ли статията? Или простаците нямат нужда да четат. Цените се вдигат защото Русия не може да изнася пшеница, което е неспазване на сделката. Русия изнася два пъти повече пшеница от Украйна.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Сине майчин

  17 Юли 2023 19:23ч.

  интересувал ли си се малко от история, като например колко е била икономиката на варварите спрямо римската? Или на османците спрямо българската през 14 век? Или на македонците на Александър Велики спрямо персийската на Дарий? Всички са били "извън борда" според твоите критерии. Да, ама не, точно обратното се е случило и е било не по-малка изненада отколкото сега. Войната може да е продължение на икономиката, но не е същото нещо и не се мери по същия начин, като ябълки и круши можеш да измериш по еднакъв начин, но те съвсем не са едно и също нещо, затова и ефектът от тях е различен.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Sin

  17 Юли 2023 19:33ч.

  Има разлика между древността и Най-новото време. Американската икономика спечели двете световни войни, не някой друг. Ще спечели и днешната. Вижда се дори от ватенките. Спомни си какво направиха джавелините. Виж какво сториха Хаймърсите. Да не говорим за 777-те, за Леопардите и пр. , да не сравняваме Американските касетъчни снаряди с руските - каруца с Форд Мустанг. Да е Москвич.А сега виж какво говорят Гиркин и другите непропагандни канали - същото ! И не защото рипат на Кремъл или нещо са се преобърнали на велики. А защото е очевадно ! “ Не, не си прав кучи гъз”.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • И кое е различното, пак хора са на фронта

  17 Юли 2023 20:14ч.

  и хора произвеждат оръжията им? Отделно пак хора коментират и ги поддържат. Икономика не може да спечели война, нито преди, нито пък сега, ако има хора от двете страни които са съгласни да я използват и да отидат то край. Няма нещо по-ценно от хората и никога не е имало. Щом качеството им падне, всичко произведено вече става плячка на тези с по-високо качество и тук количествените сравнения не важат, защото тези с по-силен дух ще намерят начин да надделеят, включително и с разработка на нови оръжия. Например, сега не върши работа фалангата на античните македонци, но има свръхзвукови ракети. Развиха ги именно тези които имат висок процент на младежи избрали да учат инженерство и физика, вместо бизнес администрация и психология. Техният брой сравнявай, не общия брой на консуматори на сладък живот използващи виртуални средства за засилване на самочувствието си, вместо постижения в реалния свят. Такива винаги е имало, само средствата са изменени. Погледни отвъд средствата,

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • епохЕ

  17 Юли 2023 20:15ч.

  Не се надявай повече да сме в най-новото време. В предшествието на краха сме на всяка удобна за угодници и угаждачи епохалност. Постмодернът е всякога несвоевременни шутове спрямо еврейската единоначална история, нанасяни дискретно, с решимост и от когото трябва.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Sin

  17 Юли 2023 20:18ч.

  Така и не се научих да пиша правилно - продължавам да оставям интервал след думата преди препинателния знак. Не ми придиряйте, и ми повярвайте, че истината от последна инстанция все пак я владея аз.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Sin

  17 Юли 2023 21:24ч.

  Това по-горе не е от мен. Наистина, големи тъпаци има тук. Направо газ пикаят като ме четат. Сигурно нощно време подскачат в леглото и ломотят “Мамо, мамо”.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • читател

  17 Юли 2023 22:31ч.

  До колегата Sin 17 Юли 2023 17:18ч. - жанрът "сарказъм" много Ви се отдава. С удоволствие чета коментарите Ви ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Европа със своята мощна икономика разби цялата им газова система

  21 Юли 2023 17:26ч.

  Идиот. Завършен.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • И на газта нарасна даже 10 пъти

  17 Юли 2023 19:12ч.

  И накрая мужика почна да си го яде, щото износ няма.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ?И на газта нарасна даже 10 пъти

  17 Юли 2023 19:44ч.

  А бе неграмотник, светът не се изчерпва със Западна(ла) Европа. Ако беше внимавал в часовете по география, щеше да знаеш че има Китай и Индия. Ама от Козяк ви избират необразовани, за да минат по-евтино.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ушанката е бесен,

  17 Юли 2023 20:05ч.

  защото миналата година ни убеждаваше как през зимата Европа ще умре от студ. Днес лъжите му не хващат дикиш и той изведнъж се закахъри за Третия свят.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • @Ушанката е бесен

  17 Юли 2023 20:14ч.

  Толкова си зле, че даже не можеш да осмислиш написаното. Пълниш форума с празни приказки.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Какво общо имате мужиците

  17 Юли 2023 20:15ч.

  С Индия освен, че ви онождат като купуват суровини на половин цена ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • @Какво общо имате мужиците

  17 Юли 2023 20:25ч.

  Дали е половин или "цяла" цена, няма значение. РФ печели от продажбата на петрол, а ЕС плаща много по-скъпо на Индия, за да го купи. За всеки нормално разсъждаващ човек е ясно, че прецаканият е ЕС. Но тукашните тролове нито са нормални, нито могат да разсъждават .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи