Три ревизии са открили големи задължения по ДДС на дружеството на "Нексо" в България

Три ревизии са открили големи задължения по ДДС на дружеството на "Нексо" в България

Снимка: БТА, архив

Три ревизии, проведени между 2020 и 2022 г. на дъщерното дружество на регистрираната в Швейцария "Нексо" АД, са установили допълнителни задължения в особено големи размери по ДДС. Това отговаря служебният финансов министър Росица Велкова на въпрос на депутати от "Възраждане", съобщава "Дневник".

Въпросът е зададен ден след акцията на прокуратурата в софийския офис на компанията. Депутатите Иво Русчев и Димо Дренчев питат дали дружеството "Нексо" фигурира след големите данъкоплатци, какви печалби е декларирало, какъв е броят на осигурените в него и съответстват ли обявените печалби на съобщения от прокуратурата оборот в размер на 97 млрд. долара.

Велкова отговаря, че дружество "Нексо" в България няма, в Търговския регистър е вписана компанията "Ен Ди Ес", чийто едноличен собственик е "Нексо" - Швейцария. Дружеството не е сред големите данъкоплатци. Подало е годишни декларации за 2018, 1019, 2020 и 2021 г. с декларирана счетоводна печалба. Министърът уточнява, че информацията за размера на печалбата е защитена от закона и може да се предоставя само по искане на президента, службите и няколко други държавни органи само при определени обстоятелства (чл. 75 от Данъчно-осигурителния процесуален кодекс) или по решение на съда.

Министърът потвърждава обявеното от компанията, че в нея работят 596 души по данни към ноември 2022 г.

В писмения отговор на Велкова не се посочват сумите недовнесен ДДС, установен с ревизионните актове, но от формулировката "допълнителни задължения в особено големи размери по смисъла на Наказателния кодекс", може да се направи заключение, че всяка от сумите надхвърля 12 хил. лв. (чл. 93, ал.1, т. 14).

От отговора също се разбира, че само първият от трите ревизионни акта е бил частично оспорен в съда, отменен и върнат за нова ревизия. Следващите не са обжалвани и са влезли в сила.

Прокуратурата повдигна обвинение за организирана престъпна група с цел извършване на данъчни престъпления и престъпления, свързани с изпиране на пари, на четирима души от компанията сред които двамата съоснователи на криптоплатформата Антони Тренчев и Коста Кънчев. Разследването придоби политическа окраска заради участието на Тренчев в политиката в миналото като депутат от "Движение България на гражданите", когато беше в една група с действащия сега депутат от групата на "Продължаваме промяната" Настимир Ананиев. Друга линия на политически атаки е срещу "Демократична България", чиито дарители с крупни суми са неколцина служители на "Ен Ди Ес".

Източник: "Дневник"

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

 • зяпнал

  27 Яну 2023 11:10ч.

  Я, па Велкова!!! Откога печалбата на фирмите е тайна??? Всички ГФО-та се публикуват в ТР. Нещо се е объркала лелята.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Зорко око

  27 Яну 2023 11:19ч.

  Хвърли един поглед на отчетите им, доста интересни неща има в този за 2020 год, ако да са счетоводно одитирани. Класика в жанра!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • пп и дб

  27 Яну 2023 16:04ч.

  не трябва да бъдат допускани за участие в Избори-2023 !!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • И какво,

  27 Яну 2023 16:10ч.

  сега сигурно ще им ги опростите, защото са закъсали...нали?!?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • (*_*)

  27 Яну 2023 16:41ч.

  може да се направи заключение, че всяка от сумите надхвърля 12 хил. лв. ХА ХА ХАХАХААААААА веднага да им се конфискува многомилионния бизнес в полза на мутрите, които са честни и изрядни към държавата

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мери

  27 Яну 2023 16:50ч.

  пп и дб 27 Яну 2023 16:04ч. не трябва да бъдат допускани за участие в Избори-2023 !!! И още едни, онези, дето ни държаха 15 години на последното място по стандарт.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Леля Фанка

  28 Яну 2023 1:04ч.

  Държавата се управляваше, управлява се и ще се управлява от офшорки. Промяна, а?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи