Тайванските производители на чипове преговарят за разширяване на дейността си в Европа

Тайванските производители на чипове преговарят за разширяване на дейността си в Европа

Според тайванските власти някои местни производители на чипове водят преговори с Европейския съюз за инвестиции в създаването на производствени мощности в Европа. Ройтерс съобщава, че самите власти приветстват подобни инициативи, включващи сътрудничество с "демократични съюзници".

ЕС се опитва да спечели благоразположението на тайванските компании за полупроводници, като разглежда местните производители като "партньори със сходно мислене", с които държавите-членки на ЕС биха искали да работят в рамките на приетия през февруари Европейски акт за чиповете, който предвижда развитието на полупроводниковата индустрия в Европа.

Въпреки че още през юни бе съобщено за преговори на високо равнище между Тайван и ЕС, Taiwan Semiconductor Manufacturing Co Ltd (TSMC), най-големият производител на чипове на острова, заяви скоро след това, че няма конкретни планове за изграждане на заводи в Европа. Миналата година обаче TSMC съобщи за ранни разговори за евентуално разширяване на дейността си в Германия, но изглежда, че оттогава не е постигнала значителен напредък.

Заместник-министърът на икономиката на Тайван Чен Черн-Чий заяви, че Европейската комисия и представители на държавите - членки на ЕС, водят разговори с някои тайвански компании, а решението, което трябва да вземат производителите, е "чисто търговско". Не са посочени обаче конкретни компании. Министърът приветства засиленото присъствие на тайвански предприятия по света, включително в Европа.

От своя страна Филип Гжегожевски, фактическият посланик на ЕС в Тайван, изрази задоволство от позицията на министъра, насърчаваща инвестициите в Европа.

Коментари

Напиши коментар

Откажи