Сръбските вериги за търговия на дребно просперират в Гърция

Сръбските вериги за търговия на дребно просперират в Гърция

Сръбските вериги за търговия на дребно се разрастват в Гърция с бързи темпове на растеж, предаде в електронното си издание в. „Катимерини“. Примери за успеха на сръбски компании в южната ни съседка са Лили (Lilly Drogerie) и Спорт вижън (Sport Vision). 

Сред причините за процъфтяването на сръбски вериги в Гърция са събитията в Украйна, които на практика „затвориха“ големия руски пазар, както и страните около него. По този начин насочването на интереса към страна, чиито жители разполагат с по-висок реален разполагаем доход от този в други балкански и бивши източноевропейски държави, е силен стимул за сръбския бизнес. Същевременно става въпрос за вериги, които продават продуктите си на конкурентни цени в сравнение с други от същата продуктова категория, което в условията на инфлация е добра възможност за сръбските бизнесмени да завладеят значителни пазарни дялове.

Веригата Лили (Lilly Drogerie) за хранителни добавки, козметични и бебешки продукти открива своя десети магазин днес в търговския център Авеню (Avenue) в района на град Маруси северно от Атина. 

Веригата започна дейността си на гръцкия пазар през април 2021 г. и вече има отворени магазини в центъра на Атина, в Пирея, в Калитеа, в Неа Филаделфия, в Мениди и в Егалео. Компанията е основана през 2003 г. със седалище в Белград и има водеща позиция в своята категория в Сърбия с над 200 аптеки, а също така развива дейност и в България. Общо във веригата работят над 2500 души. За успеха си на гръцкия пазар залага на факта, че разполага както с маркови продукти на международни компании (Нестле, Колгейт, Палмолив и др.), така и на гръцки компании (Мега, Септона, Фрезидерм и др.), като същевременно е разработила собствени продуктови брандове, предлагани на по-ниски цени.

Спорт вижън (Sport Vision) е друга сръбска компания, която също е пожънала успехи на гръцкия пазар. Тя навлезе на гръцкия пазар малко преди пандемията, в началото на февруари 2020 г., и е една от водещите групи в категорията на спортни стоки в балканския регион, като оперира в 13 държави (Сърбия, Босна и Херцеговина, Хърватия, Словения, Черна гора, Северна Македония, Албания, Румъния, България, Чехия, Словакия, Унгария и Гърция). 

През 2021 г. дружеството е отворило три магазина в префектура Атика (в Агия Параскеви, Халандри и Пирея) и е започнало дейността на онлайн магазин. През 2022 г. е добавило четири нови магазина (в Патра, Солун и два в Глифада). Днес сръбската верига е разработила общо 13 магазина под марките Спорт вижън (Sport Vision) и Бъз (Buzz) и управлява два онлайн магазина. 

През 2020 г. компанията е била с нулев оборот, докато през 2021 г., периода, в който реално започва да работи със своите магазини, но с добре познатите ограничения на пандемията на ковид, оборотът ѝ достига половин милион евро.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

 • Lilly Drogerie

  08 Март 2023 15:08ч.

  е кипърска офшорка, не знам каква сръбска верига ги гони. А сърбите биха имали успех с износ на хранителни продукти, точно щото не са в ЕС. И без това за читава храна тук човек трябва да ходи или на фермерски пазар, или в някое малко магазинче на производител.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи