“Солвей Соди” открива един от най-големите заводи за натриев бикарбонат в света

“Солвей Соди” открива един от най-големите заводи за натриев бикарбонат в света

Прерязване на лентата на инсталацията за производство на натриев бикарбонат, “Солвей Соди” АД, Девня. Отляво надясно: Стефано Биджини, Йозлем Вергон, Ебру Шаполу, Спирос Номикос, Филип Керен, Н.П. Фредерик Мьорис, Благомир Коцев, Свилен Шитов

Новото съоръжение, намиращо се в Девня, спечели наградата на Българската агенция за инвестиции „Инвеститор в разширяване на бизнеса“. To отговаря на най-високите европейски екологични и технологични стандарти и е сертифицирано като инвестиция клас А. 

“Солвей Соди”, джойнт венчър между белгийската научна компания “Солвей” и турската индустриална група “Шишеджам” представи резултата от поредния мащабен инвестиционен проект в завода в Девня. Този проект за разширяване увеличава капацитета за производство на натриев  бикарбонат, дериват на калцинираната сода, в завода с 200 000 тона.

Новото съоръжение отговаря на нарастващото глобално търсене на натриев бикарбонат, базисен продукт, използван основно за очистка на димни газове в индустриални приложения и като добавка в храните за животни, наред с много други приложения. С тази инвестиция заводът в Девня, който е най-големият за производство калцинирана сода в Европа, се превръща във втория по големина завод за производство на натриев бикарбонат в Европа и един от най-големите в света.
Откриването на новата инсталация е част от събитията, организирани по случай 25-годишнината от приватизацията на “Солвей Соди”. На него присъстваха високопоставени гости. Сред тях бяха представители на  акционерите в “Солвей Соди” - “Солвей” и “Шишеджам”, посланикът на Кралство Белгия в България, областният управител на Варна, представители на държавната администрация, местните власти, синдикати и партньори, журналисти и служители.

„Изключително съм горд с това модерно и енергийно ефективно съоръжение, в което сме интегрирали целия натрупан през годините опит и най-добрите налични технологии“, каза Спирос Номикос, изпълнителен директор на “Солвей Соди”. „Тази инвестиция допълва усилията през последните 25 години – инвестирахме 1,6 милиарда лева, за да направим този завод пример за индустрията на калцинирана сода и натриев бикарбонат.”

Наред с тази инвестиция, “Солвей Соди” ускорява енергийния си преход с цел постепенното премахване въглищата до 2030 г. и достигане на въглероден неутралитет до 2050 г. Процесът  започна с проекта за съвместно изгаряне на биомаса, обявен през февруари тази година. Планира се той да бъде завършен до октомври 2022 г. и да намали с 20% емисиите на CO₂, свързани с производството на енергия в завода. 

„С подкрепата на правителството и местните общности “Солвей Соди” е решена да продължи да инвестира в България и за в бъдеще“, каза Филип Керен, председател на борда на директорите на “Солвей Соди” и президент на глобалната бизнес единица на група Солвей за калцинирана сода и деривати. „За да постигнем нашите амбиции за устойчивост, трябва да продължим енергийния преход на завода. Искаме да произвеждаме енергия от местни устойчиви горива, вместо от изкопаеми, за да намалим емисиите на парникови газове и да защитим нашата конкурентоспособност. Водим борба с изменението на климата, както и да създаваме условия за нашия бъдещ икономически успех. Това ще ни позволи да продължим да се конкурираме с неевропейски производители, работещи в среда с по-малко регулации и съответно с по-ниски разходи. За да го осъществим, ще разчитаме на постоянната подкрепа на всички заинтересовани страни.”
Негово превъзходителство, белгийският посланик в България също поздрави компанията и нейните акционери за значителната инвестиция, като спомена, че Солвей е еталон за стабилност, иновации и индустриално развитие.
 
________________________________________

„СОЛВЕЙ СОДИ“, Девня, е едно от най-големите индустриални предприятия в България и най-големият завод в Европа за производство на синтетична калцинирана сода. Калцинираната сода има широко приложение в производството на стъкло, на перилни и почистващи препарати, в металургията, силикатите и стъклените влакна. Содата бикарбонат обслужва пазарите на хранителни продукти, животинско хранене, пречистване на димните газове и в здравеопазването.
„Солвей Соди“ е приватизирано през 1997 г., с основни акционери белгийската научна група „Солвей“ (75 %) и турската група „Шишеджам“ (25 %). 
        

 

 


                                

Коментари

 • СМЕХХХ

  15 Юни 2022 14:42ч.

  Докъде я докарахме ... Сринаха цялата ни химическ промишленост, за да се хвалим, че някакви си чужденци почнали да произвеждат сода бикарбонат (сода за хляб). Срам и позор е целият тоя "деморкатичен" преход!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • „Солвей Соди“ е приватизирано през 1997 г., с основни акционери белгийската научна група „Солвей“ (75 %) и турската група „Шишеджам“ (25 %).

  15 Юни 2022 14:54ч.

  "Заводът за сода в Девня е основан като държавно предприятие, открито през 1954 година. През 1974 година той е заменен с изцяло нов по-голям завод на същата площадка. През април 1997 година 60% от капитала на предприятието са продадени на белгийската компания Солвей и то е преименувано от Соди на Солвей Соди."

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Doksan Dokuz

  16 Юни 2022 17:57ч.

  През 1997 г. циганина от Чеча Костов хариза заводите в Девня на Шише Джам за жълти стотинки срещу обещан подкуп от 10 млн зелена шума, реално получени 500 хилки. Пита се в задачата: кой е преебания? Костов или българската рая?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи