Сингапур измества Хонконг като финансов център на Азия

Сингапур измества Хонконг като финансов център на Азия

Последвайте ”Гласове" в Телеграм.

Сингапур е изместил Хонконг от позицията на водещ финансов център в Азия в световна класация, в която Ню Йорк и Лондон са запазили съответно първото и второто място, предаде Франс прес.

Сингапур се е изкачил с три места нагоре, за да достигне до третата позиция в шестмесечния индекс на Глобалните финансови центрове (GFCI), който оценява  конкурентоспособността на 119 финансови центрове по света. 

Хонконг прилага от над две години и половина по-мека версия на китайската стратегия за "нулев КОВИД" със стриктни здравни мерки и задължителна карантина в хотел. Това струва на специалния административен район на Китай лидерската позиция на водещ финансов център в Азия, потопи го в икономическа криза и ускори процеса на изтичане на мозъци към конкурентите в региона. 

За сметка на това Сингапур вдигна ограниченията и отново отвори границите си в началото на годината, приемайки, че пандемията от КОВИД-19 вече има ендемичен характер. 

Градът-държава ще е домакин на серия икономически конференции през идните месеци. Следващата седмица там ще се проведе и състезанието за Гран При на Сингапур във Формула 1, като се очаква страната да приеме 4 милиона посетители тази година. 

В кратко комюнике хонконгското правителство реагира на класацията, подчертавайки, че е постигнало по-добър резултат в сравнение с миналата година.

"Продължаваме да се вслушваме в мненията и да показваме решителност в провеждането на реформи, целящи да консолидират и укрепят пазара на капитали в Хонконг и ролята ни на международен финансов център", се посочва в комюникето на правителството. В него не се споменава нито КОВИД-19, нито наложените ограничения срещу разпространението му.

На четвърто място в анкетата се нарежда Сан Франциско, който се изкачва с две места, Шанхай, блокиран в началото на годината заради ограниченията за коронавируса, е на шесто място, следван от Лос Анджелис, Пекин и Шънчжън.

Източник: БТА

 

 

Коментари

Напиши коментар

Откажи