Швеция планира да строи нови ядрени мощности

Швеция планира да строи нови ядрени мощности

Швеция подготвя законодателство, което да разреши на страната да изгражда нови ядрени мощности, за да увеличи производството на електричество и да гарантира енергийната си сигурност, съобщи премиерът Улф Кристершон, цитиран от Ройтерс.

Увеличаването на ядрения капацитет на страната е сред приоритетите на дясноцентриското правителство, което възнамерява да обърне тенденцията от последните години за закриване на атомни централи. Това обаче принуди страната да разчита повече на възобновяемите енергийни източници, чийто капацитет зависи от неподвластни на контрол фактори като вятър и слънце.

Новото законодателство, което трябва да бъде прието от парламента, ще позволи изграждането на реактори на повече места в Швеция. То трябва да бъде прието до март догодина.

"Имаме належаща нужда от производството на повече електричество в Швеция", заяви Кристершон на пресконференция. "Това, което правим, е да променим законодателството, за да позволи строителството на повече ядрени реактори на повече места".

Новото законодателство ще отмени старите правила, ограничаващи броя на реакторите в страната до максимум 10 и забраняващи строеж на реактори извън досега одобени площадки. Така то ще отвори възможност за изграждане на други места на малки ядрени реактори, които според мнозина са бъдещето на ядрената енергетика.

В Швеция в момента има шест ядрени реактора и спиране на който и да е от тях за ремонт или по друга причина покачва цените и затруднява енергийната система.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

 

Коментари

 • йосарян

  11 Яну 2023 11:30ч.

  мдам... и май тук е мястото да бъде поставен въпросът, какво мислят за това дългоносият хубавец, ки.рчо, ко.ко.рчо, а и останалата политическа камарила.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • читател

  11 Яну 2023 11:32ч.

  Въпрос - на тези, които спряха проекта "Белене" някой ще потърси ли отговорност ? За съжаление, отговорът е ясен.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • То не се знае. Нищо не е ясно точно днес.

  11 Яну 2023 12:00ч.

  Намираме се в точка на бифуркация, даже полифуркация.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бъдещето е на АЕЦ

  11 Яну 2023 12:01ч.

  Някои залязващи, неуспешни опити за създаване на цивилизация ще го научат по трудния начин.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • colibri

  11 Яну 2023 12:37ч.

  Шведското правителство консултира ли се с "екоактивистката" Г. Тумберг? Ще им спретне няколко шествия с/у новите ядрени мощности - тя, както знаем е всезнаеща... ;)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи