Ще повлияе ли инфлацията на рент а кар услугите

Ще повлияе ли инфлацията на рент а кар услугите

 

След осезаемото поскъпване на цените на всички видове горива, продължаващата война в Украйна и естественият инфлационен процес, отприщил се след задържането на последиците по време на ковид кризата, е нормално да си зададем и този въпрос.

 

За да намери той своя отговор, първо е необходимо да се уточни как се образува цената за наемане на кола и съответно да се проследи дали процесът на ценообразуване има връзка с проблемните фактори, причиняващи поскъпването на всякакви стоки и услуги към момента.

 

 

Рент а кар – ценообразуващи фактори

 

 

Всъщност, цената на горивото не влиза в ценообразуващите фактори за услугата рента кар. Защо? Най-просто казано, когато вземате кола под наем, вие всъщност заплащате за предоставеното право на ползване на автомобила.

 

 

Съответно наемната цена зависи от неговите конкретни характеристики – така, както цената за ползване на тристаен апартамент зависи от неговите характеристики, а не например от цената на тока, който ще използвате в апартамента.

 

 

Кога е произведен автомобилът, базов модел ли е или притежава екстра функционалности, дали работи на гориво или на ток, са част от факторите, от които зависи крайната цена за услугата.

 

 

Дотук добре, защото това би трябвало да означава, че цените на рент а кар услугите не би трябвало да се обвържат пряко с покачването на цените на горивото за автомобили.

 

 

Въпреки това обаче, компаниите, предлагащи тези услуги освен че имат собствени офиси и работни помещения, разполагат и с бази, в които са поместени автомобилите за отдаване под наем.

 

 

Използването и поддръжката на същите са свързани с реализиране на разходи за ток и други типове енергия.

 

 

Какво е положението с rent a car услугите към момента

 

 

От всичко казано дотук следва, че рент а кар бизнесът няма как да остане незасегнат от така или иначе почти повсеместната инфлация.

 

 

Затова в чужбина много фирми, които се занимават с отдаване на коли под наем увеличават таксите за услугата, като на места те вече достигат повече от двойно увеличение.

 

 

Като цяло самата услуга се счита за луксозна, а възможното ѝ увеличение в бъдеще би я оскъпило допълнително.

 

 

Най-осезаемо към момента е поскъпването при рента кар на нови електрически автомобили.

 

 

От SofiaRentACar.bg споделят, че проблемите с индустрията в чужбина са започнали още с рестрикциите по време на строгите covid ограничения за пътуване.

 

 

Продължителните периоди, в които се правеха опити за потушаване на заразата чрез ограничаване на правото за свободно придвижване довели до разпадане дори на големи играчи в бизнеса с огромни автопаркове, които са били принудени да ги разпродадат, за да се справят с претърпените загуби.

 

 

Една от другите главни причини за това е, че голям процент от приходите на „рент а кар“ фирмите се дължат на наемането на коли при пристигане на летището.

 

 

Тук ще вметнем интересния факт, че при наемане на автомобил директно от летището, така или иначе рискувате да получите по-висока от обичайната цена.

 

 

Това е така, защото много фирми разчитат на спонтанното решение на място на клиентите, което със сигурност ще им спести усилията за търсене, но може да им струва в пъти по-скъпо от нормалната цена.

 

 

Обръчът към момента продължава да се затяга и огромни фирми са застрашени от фалит, поради намаляване на приходите с повече от 40%.

 

 

Що се отнася до България, тук все още се намират компании, предлагащи сравнително ниски цени за коли под наем. Не е ясно обаче докога ситуацията ще е „плаваща“, а неизвестните са много.

 

 

Професионалистите от бранша споделят, че ситуацията е динамична и най-вероятно се очаква поскъпване на услугите и у нас. А в завършек ние ще добавим само – ха дано такава инфлационна вълна да ни подмине, та поне този път да „изостанем“ в положителен аспект.

 

 

 

 

Коментари

Напиши коментар

Откажи