Shell сменя "Лукойл" в доставките на гориво за "Авиоотряд 28"

Shell сменя "Лукойл" в доставките на гориво за "Авиоотряд 28"

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Свързани статии: Правителствените самолети остават без гориво заради санкциите срещу Русия

Днес или най-късно във вторник ще бъде подписан нов договор за доставка на авиационно гориво за държавния авиационен оператор, по-известен като "Авиоотряд 28", при това на цена, не по-различна от тази, на която досега продаваше "Лукойл". Това обяви днес в парламента министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков.

Той определи като дезинформация разпространеното вчера писмо, в което от авиоотряда се жалват, че е изтекъл договорът им с “Лукойл Ейвиейшън България”, а единствената оферта, която са получили до момента, предлага горивото на тройно по-висока цена. За решаване на проблема от държавния авиационен оператор поставят абсурдното искане за дерогация на доставката на авиационно руско гориво.

Това се случи ден преди предсрочното прекратяване на дерогацията за вноса на руски петрол и бургаската рафинерия да премине към преработка изцяло на неруски.

"Няма опасност Държавният авиационен оператор да спре работа", обяви пред журналисти по-рано в парламента и министър-председателят Николай Денков.

Транспортният министър обясни, че в действителност писмото от Държавния авиационен оператор, не е това, което е публикувано в медиите. "В писмото има финална част, в която се обяснява цялата ситуация, и може би тази част умишлено не е представена на обществото, или е поднесена по изкривен начин, за да се създаде напрежение и пропаганда, че липсата на руско гориво ще създаде сътресения както на пазара", каза Гвоздейков.

"Ако договорът бъде подписан във вторник - първият работен ден след празниците, към момента, през почивните дни, горивото за планираните полети е подсигурено, както и всички необходими процеси по поддържане на безопасността на полетите. Няма абсолютно никакви притеснения за ползвателите на услугите на държавния национален оператор", заяви министърът на транспорта Георги Гвоздейков.

По-късно стана ясно, че ще бъде подписан договор за доставка на авиационно гориво с Shell.

"Цената е сходна с тази на "Лукойл". Предложението е за предоставяне на складови обеми - ако искаме да имаме налични количества, можем да го съхраним на летище София и да си купим гориво напред", каза транспортният министър.

"Приключихме с евтиното руско гориво, което съвсем не е евтино", коментира още Гвоздейков датата 1 март, от която "Лукойл Нефтохим" спира да работи с руски петрол. Рафинерията ще преработва към момента суровина от Казахстан, Ирак и Тунис.

Засега няма отражение на цените на горивата по бензиностанциите. По данни на платформата "Фуело" от началото на февруари се наблюдава леко повишение на цените, но експертите обясняват това с котировките на международните пазари. От началото на февруари бензин А95 е поскъпнал с 3 стотинки - от 2.63 лв. на 2.66 лв. за литър. Дизелът е поскъпнал малко повече през февруари - с 10 ст. от 2.67 лв. на 2.77 лв. за литър.
 

Източник: segabg.com

 

 

 

Коментари

 • smb

  01 Март 2024 17:47ч.

  И накрая в статията ни казват, че 10 Ст поскъпване на литър дизел в рамките на месец не е голямо поскъпване. Демек да се готвим...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • forsvaret

  01 Март 2024 20:25ч.

  Ха ха ха, и от къде Шел ще доставят керосина? Пак от НХК Бургас.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Типично за сега

  02 Март 2024 8:27ч.

  Без да са разбират пишат пропаганда. Цяла статия пишат за керосин, а накрая дават цени на бензин. И като горивото от Шел и по евтино къде се произвежда и каква е разликата в цената при зареждане на аерогарата. Другите оператори и те ли сменят Лукойл или само отряда понеже е държавен и данъкоплатците плащат може.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Всеки заслужава политиците си

  02 Март 2024 13:38ч.

  А самолетите на САЩ, които пребазират американски военни, продължават да зареждат от Лукойл. Те защо не сключат договор с ШЕЛ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи