САЩ почти премахна санкциите срещу Венецуела и разреши на Chevron да извършва добива на нефт в тази страна

САЩ почти премахна санкциите срещу Венецуела и разреши на Chevron да извършва добива на нефт в тази страна

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Да напомним, че наложените от САЩ санкции срещу нефтения сектор на тази страна задълбочиха икономическата и социалната криза във Венецуела, което бе последвано от блокирането на социалните мрежи и масова емиграция на жителите поради нарастващата заради бедността престъпност. Инфлацията достигна над един милион процента и в страна масово започна използването на биткойни, като по-късно президентът на страната Николас Мадуро въведе националната криптовалута El Petro.

Но сега ситуацията изведнъж започна да се променя. Министерството на финансите на САЩ разреши и даде съответния лиценз на американската компания Chevron, както и нейните дъщерни компании, да извършват добив на нефт във Венецуела. Според министерството, по този начин „ще се облекчат страданията на венецуелския народ и ще се подкрепи  възстановяването на демокрацията“.

Според агенция Bloomberg, по този начин САЩ ще увеличи добива на нефт в световен мащаб с цел цената на това изкопаемо гориво да падне.

Генералният лиценз №41 позволява на американската енергийна компания Chevron, както и на нейните дъщерни фирми да възобновят на първо време част от своята пълноценна дейност във Венецуела. Официално се разрешава добивът на нефт и производството на нефтопродукти, с което всъщност се занимава съвместната компания Chevron в тази страна. Разрешава се и цялостното техническо обслужване. Досега Chevron имаше право само да поддържа активите си. И по-важното, допуска се продажбата и износа на нефт и нефтопродукти за САЩ при условие, че те са произведени от Chevron или от нейните дъщерни компании.

Лицензът както преди забранява плащането на данъци и възнаграждения на венецуелското правителство, плащането на дивиденти на венецуелската нефтена компания PDVSA, както и на всички организации, на които PDVSA притежава над 50% от техните дялове. Освен това, забранен е износът на нефт и нефтопродукти където и да било другаде, освен в САЩ. Забранено е да се прави бизнес с каквито и да било организации във Венецуела, които са собственост или се контролират от Русия.

Лиценз №41 е с валидност 6 месеца.

Вторият лиценз №8К допуска някои транзакции с PDVSA за четири компании:  Halliburton, Schlumberger Limited, Baker Hughes Holdings и Weatherford International. Тези транзакции са разрешени до 26-ти май 2023 година включително.

Министерството на САЩ отбелязва, че дава тези лицензи в предверието на преговорите на правителството на Мадуро с опозицията, които трябва да се състоят в Мексико. Лицензите могат да бъдат анулирани, „ако Мадуро не проведе добросъвестни избори или не си изпълни задълженията“.

САЩ въведе много твърди санкции срещу Венецуела и PDVSA през 2019 година, когато обвини Мадуро във фалшифициране на изборите. А през месец юни тази година Reuters съобщи, че САЩ за първи път от две години са разрешили доставките на венецуелски нефт в Европа, за да замени вноса от Русия.

Ситуацията се усложнява и засега няма информация какво ще стане с националната криптовалута на Венецуела El Petro, която е обезпечена именно с нефта на тази страна.

 

Източник: kaldata.com

 

 

 

Коментари

 • bodar4uk

  27 Ное 2022 16:12ч.

  И в случая Венецуела няма думата, така ли? Сащ са толкова нахални, че не зная как ги търпи все още Земята!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • САЩ са планетарен злокачествен тумор

  27 Ное 2022 17:45ч.

  Те дори не са нормална държава, а една историческа аномалия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Съвременник

  27 Ное 2022 16:16ч.

  Да не стана Гайдо президент, или демокрацията във Венецуела цъфна, че и върза. Американски ценности и принципи в действие.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ким Чен Ун

  27 Ное 2022 17:49ч.

  Мадуро накрая му дойде акъла в главата, но на др. Путин - не. Мадуро подкрепи и Украйна. Смех.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • nan

  27 Ное 2022 18:02ч.

  във виртуалната реалност е подкрепил

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • „ще се облекчат страданията на венецуелския народ и ще се подкрепи възстановяването на демокрацията“.

  27 Ное 2022 18:03ч.

  значи като прочета някаква подобна клиширана тъпотия откачам

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Николас Мадуро въведе националната криптовалута El Petro.

  27 Ное 2022 18:04ч.

  време е и България да направи свео национално крипто - Ел Ганьо

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ММ93

  27 Ное 2022 22:31ч.

  Браво ... 🤣🤣🤣

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 1234

  27 Ное 2022 21:27ч.

  Ама къде е Гуайдо , Мадуро нали беше от 'злите сили " . Как и защо го реабилитираха . Тогава ли са лъгали ии сега . А ще им върнат ли милиардите долари , блокирани в Англия . СЕга нашите амриканороби какво ще говорят . Мадуро от диктатор стана демократ или що ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • windschild

  27 Ное 2022 22:12ч.

  Мисля че около 70% от венецуелския държавен оператор са собственост на някаква руска фирма

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Sgt. Pepper

  27 Ное 2022 23:33ч.

  Не разбирам какви ползи носи на Венецуела този лиценз. Печалбата и данъците отиват в САЩ. Последниците от типа на Haliburton са тясно свързани с американската върхушка (Haliburton беше компания на Дис Чейно, ако не греша). За Венецуела остават трохите под формата на заплати на работниците в петролната индустрия, които до сега са били без работа. Мадуро би трябвало да отхвърли офертата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Helleborus

  28 Ное 2022 8:03ч.

  Може би просто Гуайдо вече има кодовете? Ами не можеха до безкрайност да санкционират, след като нямат перспектива да обърнат режима в кратки срокове, защото причиняването на тежка хуманитарна криза не е добра реклама за носителите на „демокрация“.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи