Само две банки предлагат безплатни тегления от банкомат

Само две банки предлагат безплатни тегления от банкомат

Следвайте "Гласове" в Телеграм

В последните години банките периодично вдигат таксите на услугите си, независимо от солидните печалби, които реализират. В края на изминалата 2023 г. много финансови институции направиха поредни корекции в тарифите си, които засегнаха и ползването на дебитни карти при теглене на пари от банкомат. Това се случва на фона на дебатите и опитите на правителството и на някои политически сили да договорят с банковата асоциация намаление на таксите при теглене на заплати и пенсии с банкова карта. Миналата година парламентът гласува законово задължение всички работодатели с над 100 души персонал задължително да превеждат заплатите по банков път като в замяна финансовият министър Асен Василев обеща да договори премахване на таксите. Все още това не се е случило като междувременно банките продължиха да оскъпяват ползването на банкомати.

Все още обаче има банки, които не начисляват такса при теглене на пари от собствен банкомат, макар и при определени условия. Това показва преглед на финансовата платформа "Моите пари" кои са банките с най-ниски такси.

От класацията става видно, че Ти Би Ай предлага по две безплатни тегления месечно от нейни банкомати за притежателите на нейните карти Visa Neon. Всяко следващо теглене обаче се таксува с 1 лев. Прокредит банк не начислява такса при теглене на суми в брой от банкомат на банката с дебитна карта Прокредит Генерация Z, но само за суми до 2000 лв.

От големите банки най-изгодни предложения предлага ОББ - 0.30 лв. при всяко теглене с нейна карта от нейни банкомати, без значение на сумата. Още пет по-малки банки предлагат същите условия.

Повечето финансови институции обвързват таксата за теглене от банкомати с размера на сумата. Така при големи суми банката прибира и повече пари от клиента.

Най-скъпа е тази услуга на Уникредит Булбанк - 0.16% от изтеглената сума, но не по-малко от 30 ст.

Таксите за теглене на суми в брой от чужд банкомат винаги са били и остават по-високи. Те започват от 1 лв. и достигат 0.20%, мин. 1.50 лв. за всяка операция. 

Законопроект на правителството за промени в Закона за платежните услуги и платежните системи, с които банките да се задължат да намалят таксите при теглене на заплати, пенсии, социални помощи и стипендии, отлежава вече четвърти месец в Народното събрание.

В него се предвижда да не се начислява такса за месечно обслужване на платежна сметка за основни операции, както и три тегления на пари в брой от банкомат на обслуждащата банка месечно да са безплатни. Без такса се предвижда да бъдат и до три кредитни превода, включително чрез системите за онлайн банкиране на обслужващата банка. Освен това се позволява потребителят да притежава още една платежна сметка, различна от сметката за основни операции.

Депутатите обаче не бързат да приемат тези законови поправки - законопроектът е внесен в НС през ноември и все още не е минал дори на първо четене в ресорната бюджетна комисия.

Източник: segabg.com

 

 

Коментари

 • за какво да бързат депутатите с приемане на непопулярно решение

  25 Фев 2024 15:49ч.

  с което засягат интересите на банките, небългарски до една междувпрочем? Те бързат и приемат на две четения в едно и също заседание проектозакони внесени една седмица преди това, ВЪПРЕКИ позицията на опозиционните партии, които изявиха желание да внесат между двете гласувания техни предложения за допълване на закона... HI-FIVE! и готово - имаме си нов закон за перки в акваторията на България, за фотоволтаични паркове над общински земи, ниви, пасища, мери, ливади... И за какво ли още не... Щом Мадам Херо получи награда за успешния си мандат, а Мистър Кенет ще трябва да му позлатят краката... А откакто се сдобихме с британските съветници на правителството - лорд Д. Камерон и (военнопрестъпника) Тони Блеър, срещу кой знае какви хонорари, кой знае още какви стъпки ще направим за българо-англосаксонската дружба... В това време загиват и последните действащи предприятия, като вагоностроителния завод в Дряново и хора, български граждани остават на улицата, заради недостиг на 22 милиона лв... Какви са тези хора в НС? Народни представители? Кой народ представляват, след като от ноември 2023 г. не могат да разгледат един закон (горният, за банковите такси) който засяга абсолютно всеки българин? Необходима ни е поправка на Конституцията, но не премахване на ограниченията пред българите с двойно гражданство, а гарантиране на правото ни да се разплащаме в брой. Каквато промяна на Конституцията си направиха неотдавна в Австрия.... Но така е, след като всички банки изнасят печалбите си в чужбина, както и продоволствените ни "вериги", за българите няма кой да мисли и да приема съответно закони в тяхна полза. И това ще продължи дотогава, докато вместо на избори, 2/3 от нас ходят за гъби.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Безплатна Енергия

  26 Фев 2024 7:38ч.

  "Кой народ представляват?" Те представляват изборните машини, които манипулираха гласовете подадени срещу ПП и ДБ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хайде светни ни,

  28 Фев 2024 18:56ч.

  Като не отидем за гъби, за кого да гласуваме, КОЙ ще оправи работата, има ли такъв? Отговарям - ако не се появи някой ИСТИНСКИ вече, от досегашните НЕ СТАВА НИТО ЕДИН!...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • жертва на банка

  25 Фев 2024 15:51ч.

  Държавата им позволи и позволява да пият сиромашка кръв.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • бай Бай

  26 Фев 2024 9:20ч.

  Машините били виновни нищо подобно им много бългри с размътени мисли. Пример местните избори!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Банките са днешни паразити

  26 Фев 2024 14:05ч.

  и утрешни робовладелци.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Рекламното каре горе ляво

  26 Фев 2024 15:01ч.

  Междувременно банкоматите на улица Банкова вече могат да изсипват кокаин за теглене на чертички без такса.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Даниела

  05 Март 2024 16:57ч.

  Тегленето от твоята банка, тоест ба ката, която е издала дебитната карта трябва да е безплатно, ако имаш карта на Пощенска Банка и тегли от банкомат на Пощенска трябва да е безплатно, но ако теглиш с тази карта от банкомат на ОББ- тогава да се таксува. Така е по света.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи