Съхранението на енергията играе решаваща роля за осигуряване на устойчив енергиен преход

Съхранението на енергията играе решаваща роля за осигуряване на устойчив енергиен преход

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Съхранението на енергия играе решаваща роля за осигуряване на устойчив енергиен преход. АИКБ от години работи по темата, като дава конструктивни становища и предложения по енергийната политика, водена от България. Технологиите за съхранение на енергия подобряват стабилността на мрежата, улесняват интегрирането на възобновяеми източници, оптимизират управлението на енергията, подпомагат електрификацията на наличната инфраструктура и на транспорта, повишават устойчивостта и допринасят значително за намаляване на емисиите на парникови газове. Продължаващите изследвания, разработване и внедряване на решения за съхранение на енергия са от решаващо значение за успешен и устойчив енергиен преход. С тези думи председателят на УС на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев откри първата по рода си кръгла маса „Иновации при съхранението на енергия – ключ към устойчив енергиен преход“.
Целта на форума, който се организира съвместно от АИКБ и Технически университет – София, има за цел да спомогне за формирането и популяризирането на основните акценти в Стратегията за устойчиво енергийно развитие на страната до 2030 г. и с визия до 2050 г.

Министърът на енергетиката Румен Радев заяви, че съхранението на енергията е важна и съществена част от виждането на министерството за развитие на енергийната система в България. Той допълни, че тази тема намира отражение в разработваните материали по отношение на дългосрочната енергийна стратегия, чиято основна част вече е готова, но има нужда от доработка. "Има консенсусно разбиране на каква енергетика се спираме в дългосрочен план – нискоемисионно енергопроизводство с подчертан акцент на ядрената енергетика, както и от развиване на енергетика, базирана на ВЕИ източниците", уточни Румен Радев. 

По думите му активно ще се развиват системи за съхранение на енергия, съществена част от които са хидросъоръженията. Допълнително ще се увеличава капацитетът и ще се изграждат помпено-акумулиращи водноелектрически централи (ПАВЕЦ). 

По отношение на системите за съхранение България няма да се ограничи до конкретно технологично решение. Румен Радев допълни, че министерството иска да даде възможност за технологично неутрални решения. Той отбеляза, че ще се поощрят индустриалните потребители на електроенергия да инвестират в системи за съхранение на електроенергия. 
По време на изказването си на кръглата маса министърът на околната среда и водите Юлиан Попов заяви, че всички се фокусират изключително върху литиево-йонните батерии, но съхранението означава енергията да се ползва в момент, който е различен от момента, в който тя се генерира. "Ако погледнем по тази начин, ще видим, че ние сме заобиколени от системи за съхранение на енергия, които са традиционни. Иновативното е ние да разберем, че те са около нас и как трябва да ги използваме стратегически, както и да създадем пазар за тази енергия и форми на съхранението ѝ", изтъкна  още той. 
Според него енергийната ефективност е най-голямата батерия. Той посочи, че най-големият разход за енергия е този, който се използва за топлина, а съответно най-големият ползвател на енергия са сградите. По думите на министър Попов енергийната ефективност на сградите е много важна за националната енергийна стратегия и система и посочи, че трябва да се обърне много сериозно внимание за съхранение на топлинна енергия.

Министерството на иновациите и растежа подкрепя разработването на иновации и на демонстрационни проекти в областта на възобновяемите енергийни източници, кръговата икономика и водородните технологии. По думите на зам.-министър проф. Георги Ангелов една от основните политики в областта на иновациите е гарантиране на устойчив цифров и зелен преход. В министерството на иновациите и растежа имаме няколко конкретни политики за икономическата трансформация чрез високотехнологични и развойни дейности с висока добавена стойност, които се прилагат в индустрията.
Зам.-министър Ангелов посочи, че водещ тематичен приоритет в Иновационната стратегия за интелигентна специализация 2021-2027 г. е този за чисти технологии, кръгова и нисковъглеродна икономика. Финансовите инструменти, които го подкрепят, са Програма за научни изследвания, иновации и дигитализация за интелигентна трансформация (ПНИИДИТ) и проекти от Плана за възстановяване и устойчивост.

За депутата от Европейския парламент Цветелина Пенкова енергетиката е в основата на правилното функциониране на икономиката. По думите ѝ в България в момента все още няма ясен план за енергетиката. Този план трябва да стъпи на три основни стълба - дългосрочна визия; политическа воля, последователност, приемственост, както и кадрова база от експерти.
В рамките на кръглата маса бяха обсъдени предизвикателствата пред производството и съхранението на енергия, подходящите решения за повишаване на капацитета на България в тази област, различните технологии за съхранение, техните показатели и възможности за приложимост в националния контекст. 

Сред участниците в събитието бяха изпълнителният директор на НЕК инж. Мартин Георгиев, изпълнителният директор на Електроенергийния системен оператор Ангелин Цачев, ректорите на Технически унивреситет – София и Минно-геоложки университет проф. Иван Кралов и проф. Ивайло Копрев и др.

Презентациите от Кръглата маса може да разгледате на тези линкове:

Презентация 1презентация 2презентация 3презентация 4презентация 5.

 

 

 

 

 

Коментари

 • ...министърът на околната среда и водите Юлиан Попов заяви, че всички се фокусират изключително върху литиево-йонните батерии...

  21 Ное 2023 14:50ч.

  И к'во излиза - зелените талибани много държат да ни набълбукат с БАТЕРИИ, които са, първо - токсични, и второ - не подлежат на рециклиране. Къде отиде "кръговата икономика"? Ирония, не ли? 100 пъти по-добре е са се ползват "въглеродни" източници пред тая "алтернатива". Доколко "въглеродните" източници са вредни е най-малкото спорно, но поне не завещават огромен токсичен проблем на бъдните поколения. А колкото до държава, в която най-голям консуматор на енергия са сградите, моите съболезнования на населението. Защото това значи, че индустрия там няма. А без индустрия просперитет няма - това пък е за радетелите на "интелигентните цифрови решения с висока добавена стойност". "Висока добавена стойност" няма без ниска такава по-надолу по веригата!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Точно защото всичко се фокусира върху КРАДЕНЕТО през литий-йонните акумулатори, България НЯМА да реши проблема на ВЕИ!

  23 Ное 2023 10:51ч.

  А решението Господ ни е спуснал - за под 2 години можем да си изградим един общ национален АКУМУЛАТОР по класическа технология с обем къде 20-50 ГИГАВАТЧАСА, при това на стойност под милиард лева! И тогава на всеки български покрив ще може да се сложи ВЕИ! Ама как днешните ни политици ще ГРАБЯТ? То , властта е за ГРАБЕНЕ, а не за съвместно развитие и процъфтяване... В Холандия от тази година в договора на всеки консуматор, който на къщата си има панели, таксата Е КАЧЕНА с 250 евра постоянни разходи месечно! А са се надявали да икономисват по 100-200 евра в ток от инвестицията си... Така че яжте ОЩЕ Евроатлантически ...изпражнения, скачайте по жълтите павете и ревете "искам СКЪП ток!!!"...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Съхранението?

  21 Ное 2023 16:03ч.

  А производсто?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • E , нали ще накачулим китайски слънчеви панели на всички покриви - ще произвеждаме, ама няма как да ползваме след това...

  28 Ное 2023 11:00ч.

  Щото произведеното от слънчевия панел ще ти трябва по-късно , вечер, за готвене, отопление..., а не веднага! Веднага - можеш само климатик за охлаждане да си пуснеш през лятото...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ?????

  21 Ное 2023 17:39ч.

  Нещо не им вярвам.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • badfinger

  21 Ное 2023 17:59ч.

  Като се работи с мисълта само за свръхпечалба така се получава . Проумяхме го и го съсипахме - Чаира . Направено , работещо . На негово място ще направим акумулаторни батерии ! Нали парите трябва да се движат за да може да се отклоняват .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Чаира не помага за преминаване на ВЕИ! Трябва да се чете и знае! А не само да се куткудяка по площади е по Телевизията...

  23 Ное 2023 11:01ч.

  Чаира е правен за резерв на Индустриялна България с 4000MW атомни мощности (каквато отдавна НЯМАМЕ!!!), като поема 800MW за 10 часа - когато се повреди някой ядрен блок - да може бързо да се поправи без да спира индустрията. А за ВЕЙ трябват помпи не по 210MW капацитет, а МНОГО помпи кой с 2, кой с 10, кой с 50, кой с100MW - да качват вода когато има МАЛКО допълнителна безплатkа енергия от слънцето или вятъра. 5 мегавата слънчева мощност НЕ МОЖЕШ акумулира с 210MW генератор/двигател!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ако някой е прочел поне първата презентация, ще се хване за главата от невежеството на ЕСО босовете!

  28 Ное 2023 10:58ч.

  Абе аланкоолу! ако произвеждаш 14 GW слънчева енергия, как с 2 GW ПАВЕЦ ще се буферираш??? Когато слънцето свети по-малко от 30% от общото време! За да има устойчива енергетика на всеки мегават слънчечви централи ти трябва поне половин мегават ПАВЕЦ, при това с капацитет поне 5МWh !!! Всичко останало е СПЕКУЛАЦИЯ с обществени пари и избирателска ГЛУПОСТ! Кой им дава професорски титли на тези мошенници, когато сметката е на пръсти за 4ти клас основно училище?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи