С минимум 44% скача цената на водата в Софийска област

С минимум 44% скача цената на водата в Софийска област

Следвайте "Гласове" в Телеграм

От другия месец цената на водата в Пернишка област се предвижда да скочи с 46%, а в Софийска - с 44%. Това става ясно от докладите на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), които предстои да бъдат обсъдени следващата седмица.

ВиК София, която снабдява с вода 21 населени места в софийска област, сред които Елин Пелин, Ихтиман, Костинброд, Копривщица, Правец, Самоков и Своге, е пресметнала, че през следващата година цената за доставянето, отвеждането и пречистването на водата трябва да скочи от сегашните 2,56 лева за кубик до 3,69 лв. с ДДС. В 5-годишния си бизнес план водоснабдителното дружество предвижда да инвестира малко под 14 милиона лева, които ще използва за подобряване на качеството на водата.

ВиК Перник пък, която обслужва общините Перник, Брезник, Земен, Радомир и Трън, изчислява, че доставянето, отвеждането и пречистването на водата вече трябва да струват не 2,43 лв., а 3,56 лв. за кубичен метър. Предвидени са 12 милиона лева инвестиции, с които дружеството ще реконструира мрежата в Перник и Радомир. Крайната цел е да няма прекъсване на услугата и да се намали риска от възникване на нови кризи с водоснабдяването на областта от язовир Студена.

Предстои след обсъждане регулаторът да одобри бизнесплановете на двете ВиК дружества и да постанови нови цени на услугата и водата, които да влязат в сила от 1 юли.


Източник: "24 часа"

 

 

 

Коментари

 • Каракочев

  04 Юни 2023 13:21ч.

  Так-а-а-а-а. Да вземем калкулатора. София консумира около 20 милиона куб. метра вода на месец. Увеличението на приходите на Дофийска вода за месец ще бъдат 22 600 000 лева словом: двадесет и два милиона и шестотин хиляди лбева. За една година - 271 милиона, а за пет години - 1.356 милиарда лева - словом: един милиард и триста петдесет и шест милиона лева. И от този близо милиард и половина Софийска вода щяло да инвестира умопомрачителната сума от 14 милиона лева. А злите езици говорят, че Софийска вода купува от "Язовири и каскади" питейната вода за стотинки на кубик. Оставям на вас, драги софиянци, да поразмишлявяте.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Каракочев

  04 Юни 2023 13:22ч.

  Так-а-а-а-а. Да вземем калкулатора. София консумира около 20 милиона куб. метра вода на месец. Увеличението на приходите на Софийска вода за месец ще бъдат 22 600 000 лева словом: двадесет и два милиона и шестотин хиляди лбева. За една година - 271 милиона, а за пет години - 1.356 милиарда лева - словом: един милиард и триста петдесет и шест милиона лева. И от този близо милиард и половина Софийска вода щяло да инвестира умопомрачителната сума от 14 милиона лева. А злите езици говорят, че Софийска вода купува от "Язовири и каскади" питейната вода за стотинки на кубик. Оставям на вас, драги софиянци, да поразмишлявяте.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Уилт

  04 Юни 2023 18:04ч.

  Хайдукът Софиянски продаде водата на София и купи на жена си самолет, а не е в затвора?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Каракочев

  04 Юни 2023 21:29ч.

  Питам се : печалбата на Софийска вода не може ли да я открадне някой в България, та трябва да се изнася в чужбина? Не само Софиянски е виновен, Фандъкова удължи концесията до 2034-та година. И от какъв зор?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи