Руснаците изкупуват всичко в Дубай

Руснаците изкупуват всичко в Дубай

Ефектно отбелязване на празника Рамадан в Дубай, 3 май 2022

Само за няколко седмици инвестициите са нараснали до 300 милиона евро

Дубай изживява истински бум: руските олигарси са добре дошли в емирствата, щом разполагат с достатъчно пари. Твърди се, че само за броени седмици инвестициите им в Дубай са достигнали почти 300 милиона евро.

Имотите за продан достигат рекордни цени. И са прелуксозни: осем спални, тераса с изглед към морето, градина, басейн. Междувременно на пазара са останали само 5-6 такива вили на изкуствения остров Палм Джумейра в Дубай, обяснява брокерът Кас Сайед. Досега купувачите са най-вече руски инвеститори.

От началото на войната насам луксозните имоти в Дубай са увеличили цената си с 50 процента, а някои даже със 100. Съвсем наскоро инвеститор купил шикозна вила за над 70 милиона евро. "Проблемът не е в търсенето, а в предлагането, което е ограничено", пояснява Сайед.

Сигурен пристан за пари с неясен произход

Емирствата отдавна имат славата на сигурен пристан за хора, чиито пари са със съмнителен произход. Принципно правилата срещу прането на пари бяха затегнати, но на практика е пълно с пробойни, а контрол почти няма. Брокерът Сайед например приема почти всички възможни видове плащания - във всяка валута, включително и в криптовалута. Най-вероятно поради това през март емирствата влязоха в "сивия списък" на организацията за борба срещу прането на пари FATF.

В момента Дубай изживява истински бум: олигарси от обкръжението на Путин са добре дошли в Обединените арабски емирства, щом разполагат с достатъчно средства. Твърди се, че само за няколко седмици инвестициите им в Дубай са достигнали почти 300 милиона евро. Както обяснява Дженифър Солтанпур, колежка на Сайед: "Дубай не задава въпроси, всеки е добре дошъл".

На Запад сметките на руските олигарси са замразени, вилите и яхтите им са иззети. Но тези санкции в емирствата не важат: там руските богаташи могат да харчат пари необезпокоявано, а въздушното пространство е отворено за руските джетове. Който купи имот за над 1,4 милиона, получава петгодишна виза.

Емирствата и Русия поддържат тесни икономически връзки. Държавният съюз е инвестирал в Русия към 3 милиарда евро, а и енергийното сътрудничество е тясно. Вероятно поради това емирствата заемат неутрална позиция по отношение на войната в Украйна - не пожелаха да осъдят агресията в Съвета за сигурност на ООН.

Това открива невероятни възможности пред брокери като Сайед - телефонът му не млъква от седмици. В офиса едва се справят, но засега успяват да удовлетворят клиентите си.

Ирина Устина е пристигнала преди два месеца от Москва в Дубай. 33-годишната предприемачка е сред 40-те хиляди руснаци в емирствата. Скоро броят им вероятно ще се увеличи значително.

В момента Устина търси многообещаващи инвестиции в новата си родина. А Кас Сайед ѝ съдейства - придружава я до пристанището, където ѝ показва елегантна яхта. Наред с недвижимите имоти, плавателните съдове са още една перспективна възможност за инвеститорите. "Пълно е с яхти. Има всякакви с дължина от 6 до 25 метра и могат да се купят навсякъде", уверява Сайед.

Устина възнамерява да проучи пазара, преди да вземе решение, но определено е оптимистка: "Емирствата са богата страна с много възможности. Можеш да правиш бизнес, а успоредно с това да се наслаждаваш на слънцето, на морето, на палмите, на приказните гледки".

Руснаците в Дубай не желаят да говорят с журналисти, особено супербогатите. Но присъствието им е видимо - винаги заобиколени от брокери и консултанти. След слабите години по време на пандемията брокерът Кас Сайед очаква сега бляскави сделки. В сянката на една мръсна война.


Източник: segabg.com

 

 

 

 

Коментари

 • Майна

  06 Май 2022 11:20ч.

  Статия за наивници. Изкупуват, щото бягат от режима на Путин, това не е изкупуване, а паническо бягство.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не е ли далеч по-добре да се инвестира в Дубай...

  06 Май 2022 17:06ч.

  ...от колкото в "Азов"?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • платежоспособни са, затова

  06 Май 2022 11:26ч.

  А тука страхопъзлювците от марионетния режим в София им забраниха сделките с български недвижими имоти.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Виктор

  06 Май 2022 11:42ч.

  Няма по гнусно нещо от богат руснак, аз съм истински русофоб на такива гадове, с които се напълни Дубай и Хайфа! Това е най хубавото което се случва в Русия, само от тези отрепки и предатели да се отърве, ще е на огромна печалба, и ще е спечелила войната! Толкова са гнусни и мазни, че точно те създадоха русофобията на запад и сред обикновените хора...богат руснак жив дявол!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Майна

  06 Май 2022 11:57ч.

  И какво правят в оная мизерна дупка Хайфа, пълна с мазни евреи?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Виктор

  06 Май 2022 12:28ч.

  Там са богатите Жидо-руснаци (като Ургант) и подобни дегенерати, все пак в Дубай някак не върви за всички, имат предразсъдъци към жидове и джендъри, тези с белите чаршафи и чалми, проклетници! Ей целият свят е за унищожение, и добре че Русия има възможностите, дай Боже да го направи!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Напомнянето

  06 Май 2022 16:53ч.

  Викторе, за пореден път дърпаш дявола за опашката. Твърецът има много и сериозни основания да е недоволен от творението си, но .... Винаги ще има контингент отървал кожата, а те са доста по-гнусни от средното гнусно ниво. Невинните (ни) деца - те защо?! Русия бързо разбра, че У кампания няма да е разходка и парад. Пак са сдържани, защо?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • За разлика от...

  06 Май 2022 17:08ч.

  ...богатите старо-европейци и украински новобогаташи ли? И първите и вторите са същински ангели, не ли?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Айде изказа се и ти

  09 Май 2022 20:33ч.

  като че денуваш и нощуваш с милиардери от разни националности. Българските как са?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Руснаците изкупуват всичко в Дубай

  06 Май 2022 12:08ч.

  С парите ограбени от обикновените хора.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • За разлика от старите европейски пари, ...

  06 Май 2022 17:12ч.

  ...които не са награбени от обикновените хора ли и не съм потънали в кръвта на африканските, азиатските, американските, па и европейски роби.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • За разлика дори от Африка

  06 Май 2022 18:01ч.

  в бившата страна на работниците и селяните има най-голямата социална пропаст в целия свят. Парите на богаташите в Дубай са ограбени от обикновените руснаци. А ти по-добре се замисли, как точно бившите комунисти станаха най-големите експлоататори. А и колко фалшив им е бил комунизмът.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Фалшиви бяха "комунистите"

  09 Май 2022 20:39ч.

  а я ти по-добре се замисли, няма ли нещо фалшиво в "демокрацията", благодарение на която субекти като Кирето, Гнома, Курнелия и пр управляват народ, който ги мрази. А разни неизбрани чудовища в Брюксел, цяла менажерия, ти управляват краставиците да не са криви, главите да не са изправени, задните отверстия да не останат девствени и пр.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Устина

  06 Май 2022 12:13ч.

  Молодци въй хочете меня трахат в жопу ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • преподавател

  06 Май 2022 16:48ч.

  Руският ти е безобразен! Опитай на друг език, ще се справиш по-прилично. Молодец се става , ама ... след това и ... зависи! Първоначално си само парень.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Личи си къде го е учил

  09 Май 2022 20:42ч.

  от украинките

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хм, Дубай!?

  06 Май 2022 13:04ч.

  Що за избор? Е, да, за криене, може би! Но иначе въобще не е място за живеене.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Опааа

  09 Май 2022 20:40ч.

  кога си продаде яхтата там?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "РуснациТЕ"

  07 Май 2022 4:23ч.

  Е крайно некоректно заглавие. Предвид източника - нищо особено изненадващо.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи