Русия предлага на носителите на авторски права да открият сметки в рубли

Русия предлага на носителите на авторски права да открият сметки в рубли

Възможно решение на проблема, причинен от изключването на руските банки от международната система SWIFT и невъзможността да се извършват международни преводи към носителите на авторски права за филми, сериали, музика, литература, софтуер, игри и други обекти на авторското право, би могла да бъде нова схема за плащане - транзакции в рубли по сметки в руски банки.

За такава възможност съобщава "Комерсант", позовавайки се на проект на президентски указ.

Според източници на вестника, указът може да бъде подписан през следващите няколко дни. В него се описва нова схема за уреждане на спорове с притежатели на права, които са подкрепили санкциите срещу Русия или сами са въвели ограничителни мерки. В рамките на схемата чуждестранните носители на авторски права ще бъдат поканени да открият сметки в рубли в упълномощени руски банки, по които руските дружества ще могат да им превеждат възнаграждения или други плащания.

Упълномощената банка ще може да открие такава сметка без личното присъствие на представители на носителя на авторските права - тя ще се нуждае само от писмено съгласие на дружеството за получаване на плащания чрез специалната сметка. При липса на такова съгласие обаче руският длъжник ще придобие правото да не извършва никакви плащания, докато не бъде открит. "Ако длъжникът надлежно изпълни изискванията на указа, правото му на използване на резултата от интелектуалната дейност и при предишните приложими условия се запазва", гласи текстът на президентския указ.

От края на февруари много холивудски компании, включително Universal, Warner Bros, Disney, Sony и Paramount, музикални лейбъли, включително Universal Music Group, Sony Music и Warner Music Group, както и чуждестранни писатели и издатели обявиха, че преустановяват дейността си в Русия. Много разработчици на приложения също са напуснали Русия, а магазини за игри като Steam са ограничили възможностите за плащане.

Експерти, интервюирани от "Комерсант", подчертават, че новият нормативен акт по никакъв начин не узаконява пиратското използване на съдържание в кината или в стрийминг услугите. Президентският указ решава проблема с взаимните споразумения в новите условия. По-специално тази схема ще позволи на руските дружества да избягват прекратяването на договори с притежатели на права, тъй като те не са изпълнили задълженията си за изплащане на възнаграждение. Документът не отменя изключителните права върху съдържание и не налага издаването на лиценз (т.нар. задължително лицензиране) без съответния закон - съгласието на притежателя на правото за използване на съдържанието остава необходимо.

Коментари

 • Z T.M.

  24 Май 2022 7:28ч.

  Може и в гривни да си открият. Проблемът си е техен.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Майна

  24 Май 2022 9:18ч.

  С рубли, без рубли всички сериозни фирми избягаха от Рашата, остана само местния талаш. Ще блъскат руски и съветски филми по тв, и за разнообразие някоя индийска помия от боливуд.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Моско москала

  24 Май 2022 14:03ч.

  за майничката спирането на холивудската джендър помия е равно на духовна смърт(да не бърка духането с духовността-не са едно и също)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Точно пиратството насърчиха, че си го и казаха

  24 Май 2022 9:31ч.

  А сега нещо го увъртат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • домачине

  24 Май 2022 9:58ч.

  Те пък едни автори - бълване на кичозна масова култура на килограм с огромни приноси за затъпяване на световното население. Що ли обаче съм сигурен, че Холивуд ще поиска да си открие такава сметка, зер хем са некадърни, хем алчни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Унижение или глад

  24 Май 2022 10:04ч.

  Това предлага Путин на западните автори, подкрепили "санкциите" ! Разумния подход за тях е да си открият сметки в рубли и да инвестират в бъдеще в някое дворче в Сочи. . . Въпросът е обаче, а дали на Запад ще им разрешат ? Холивудски бози не консумирам от поне 15 години и съм в чудесно културно здраве ! Гледам само уестърни, не по-късни от 1985

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  24 Май 2022 12:56ч.

  Голямата Западна култура умря с идването на "Кендъл културата". Сегашната Западна култура е едно миризливо л..йно..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  24 Май 2022 12:56ч.

  Кенсъл културата

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Моско москала

  24 Май 2022 14:05ч.

  баш Кендъл си е,щото тия духнаха кандилото и в главите им е пълен мрак

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи