"Ройтерс": Делът на руски петрол в общия внос на Индия нарасна до 40%

"Ройтерс": Делът на руски петрол в общия внос на Индия нарасна до 40%

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Делът на руския петрол в общия внос на Индия нарасна до около 40% през първата половина на фискалната 2023/24 г., съобщава "Ройтерс". Така Москва става водещ доставчик, тъй като рафинериите ограничиха покупките от Близкия изток, показват данните от индустрията.

Индия е третият по големина вносител и потребител на петрол в света. Страната се очертава да е най-големият купувач на намаления руски петрол, след като западните държави спряха да купуват от Москва поради войната в Украйна.

Доставките от Близкия изток също вероятно ще се затегнат допълнително след решението на Саудитска Арабия да задълбочи съкращенията в производството на петрол до края на тази година, което повиши цената му. Това накара Индия да обмисли други възможности.

Страната е внасяла средно 1,76 милиона барела руски петрол на ден от април до септември (първата половина на фискалната 2023/2024 г.). Това бележи повече от двойно увеличение спрямо внесените 780 000 барела на ден през същия период миналата година, според официални данни.

Миналия месец вносът на Индия от Русия, който се понижи през юли и август, се възстанови до 1,54 милиона барела на ден, което е с 11,8% повече от август и 71,7% повече спрямо миналата година, показват данните. Русия беше най-големият доставчик на петрол за Индия от април до септември, следвана от Ирак и Саудитска Арабия.

Индийският внос от Ирак и Саудитска Арабия е намалял с 12% и около 23% съответно до 928 000 барела на ден и 607 500 барела на ден през периода април-септември. Вносът от Близкия изток през април-септември е намалял с около 28% до 1,97 милиона барела на ден. Така дела на региона в общия внос на петрол в Индия спада до 44% от 60% през същия период отпреди година. Делът на петрола от Общността на независимите държави (ОНД), която включва Азербайджан, Казахстан и Русия, почти се е удвоил до 43%, главно поради по-високите покупки от Москва, показват данните.

По-ниските покупки от Близкия изток намалиха дела на Организацията на страните износителки на петрол ОПЕК в общия внос на Индия до най-ниското ниво от 22 години. Той е намалял до 46% през април-септември в сравнение с около 63% преди година.

Източник: fakti.bg

 

 

Коментари

 • Наблюдател 13

  22 Окт 2023 8:53ч.

  От УНИАН казаха, че руснаците се чудили какво да правят с рупиите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • това е

  22 Окт 2023 9:19ч.

  всеизвестно, плод на манията на ваш Путьо да заменя долара с национални валути.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • промит мозък

  22 Окт 2023 9:35ч.

  Всеизвестно само за юдейския пропагандист. И не избягвай темата за манията, свързана с доларовия монополизъм.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Спрете да купувате отровния ръждив съвецки петрол.

  22 Окт 2023 8:56ч.

  Той замърсява околната среда.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • baba Pena

  22 Окт 2023 9:20ч.

  Пропуснал си да призовеш да се купува ам. шистов газ. Той много щади природата, както биха казали соросоидите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ако трябва ще плащаме с мъниста на армия от антируски тролаладжии

  22 Окт 2023 9:37ч.

  Най-добре е да обърнем внимание на директивното автомобилостроене в тази връзка - да си дойдем на думата за предимствата на електрическите автомобили и "крайно екологичните" литиево-йонни акумулаторни производства. Зер, най-важното е Русия да бъде унизена и оскърбена, другото лесно се оправя...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Точно така. Най-важното е Русия да бъде унизена и оскърбена.

  22 Окт 2023 9:43ч.

  Води се борба за демокрация и всички средства са позволени. Не можем да оставим розовите дечица на златния милиард да бъдат тъжни и да изпитват и най-дребния материален дискомфорт, докато съвецките подчовеци тънат в незаслужени неограничени природни ресурси.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • тъй ама не е тъй

  22 Окт 2023 10:22ч.

  Материалисти сте до мозъка на костите си, ама иначе изключително предано вярвате в Бога. Бог е Дух обаче, и е достижим само чрез Дух и Истина, а не чрез лукс, имане, фалшиви усмивки и разврат. И това ви обърква плановете... а иначе можете да продължите със заклинанията, че сме били дуалисти и еретици...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Това е прийом да ви вдъхнем почтеност и спечелим доверието ви,

  22 Окт 2023 10:39ч.

  с което после да злоупотребим в наш материален интерес.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • хахаха

  22 Окт 2023 13:10ч.

  набарбальокали са се с рупии, които не знаят какво да правят. По-голям враг на Русия от др. Путин не се е раждал.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • само един проблем

  23 Окт 2023 5:56ч.

  не искат да плащат в рубли, а от преди няколко дни-не искат да плащат в юани

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи