"Ройтерс": България вече внася по-скъп петрол от Казахстан, Ирак и Тунис

"Ройтерс": България вече внася по-скъп петрол от Казахстан, Ирак и Тунис

През януари „Лукойл“ започна да купува петрол за българското си предприятие „Лукойл Нефтохим Бургас“ в Казахстан, Ирак и Тунис, според данни от London Stock Exchange Group (LSEG). До 1 март компанията трябва напълно да спре да внася руски суровини, решние, прието от парламента в края на годината.

Тъй като „Лукойл“ вече не е в състояние да снабдява бургаската рафинерия със собствения си нефт „Урал“, компанията трябва да използва нефт от други места, което повишава разходите в завода, коментира Ройтерс.

През януари за рафинерията в Бургас са пристигнали две доставки казахстански петрол KEBCO от по 70 хиляди тона. Има и друга доставка иракски лек петрол Басра от 76 000 тона и 33 000 тона от Тунис.

Търговците заявиха пред агенцията, че казахският петрол може да се превърне в заместител на руския петрол, но доставките му са ограничени и той е по-скъп от руския „Урал“.

Не е известно дали „Лукойл“ използва участието си в проекти в Казахстан и Ирак за закупуване на петрол.

През 2023 г. в България е внесен руски петрол в размер на 100 хиляди барела на ден, а страната е на четвърто място по внос на суровини от Русия с танкери.

България получи дерогация от Европейския съюз за закупуване на руски петрол до края на 2024 г., но управляващите сами се отказаха предсрочно от дерогацията, без никой да го изисква от страната ни. През декември българският парламент прие поправки в закона, които забраняват вноса на суровини от Русия от 1 март 2024 г.

„Лукойл“ доставяше петрол за България от Новоросийск, произведен от компанията в Каспийско море.

Бургаската нефтена рафинерия е с капацитет от около 10 милиона тона годишно, а размерът на инвестициите на „Лукойл“ надхвърля 3,4 милиарда долара, според Ройтерс.

След атаката от страна на българските власти и промени в закона компанията обяви, че ще преразгледа стратегията си за българските активи, включително тяхната продажба. Азербайджанската Socar заяви, че е готова да обмисли закупуването на петролната рафинерия в Бургас, ако има такава оферта.

 

Източник: obektivno.bg

 

Коментари

 • Очевидец храбър

  13 Яну 2024 11:22ч.

  За да "навредим" на Русия, ще си отрежем и главата, ако "трябва" !!! Прост народ - слаба ТЕРИТОРИЯ...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • бензинджия

  13 Яну 2024 12:10ч.

  нема такива д.ебили. скоро и въобще нема да има.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • пешо

  13 Яну 2024 13:01ч.

  Не ги интересува Русия. Управлява ни окупационен корпус от негодници и престъпници, който е тук за да ни ликвидира. Те ни ненавиждат от дъното на черните си души, нас и всичко българско и реалната ситуация е или те нас, или ние тях.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • жорката

  13 Яну 2024 11:36ч.

  Иракският и казахстанския петрол пак са руски защото Лукойл има концесии в двете страни. https://parallel43.bg/lukojl-shte-upravlyava-naj-golyamoto-petrolno-nahodishte-v-irak

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Икономиката икономична, дело на всички

  13 Яну 2024 11:42ч.

  Остана ли все още нещо не бастисано от националните предатели?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тихомир Томов

  13 Яну 2024 13:40ч.

  няма все още данък слънце и вятър, а одата от сондажите я ошетаха наскоро .....................

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • badfinger

  15 Яну 2024 16:47ч.

  Атомната централа .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • forsvaret

  13 Яну 2024 11:49ч.

  Абе балъци, толкова ли сте наивни. Нефта се пълни от тръбата в Новоросийск. Сега на коносамента ще пише че е от казахстан или азерски. Ако забранят да купуваме нефт от планетата Земя, ще пише че е от Марс, но пак от същата руска тръба ще го наливаме.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • хаа

  13 Яну 2024 11:56ч.

  Да де, само че както и с газа преди година, ще минава през посредник и ще е с поне 30% по-скъп...Ама щом е за да му е гадно на Путин, няма проблем. Пък и Асенча ще събира по-големи данъци;)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  13 Яну 2024 13:12ч.

  Копейкаджиите така и не разбраха, че навремето им фалираха кочината СССР 1 не забраняваха да се купува руски нефт, а просто смъкнаха международната цена на 20 долара. И сега така.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Алиса

  13 Яну 2024 13:24ч.

  А сега фалирват ЕС така. А Саудите за всяко свое действие бягат за разрешение в Москва, а Путин управлява ОПЕК. И как така?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Su38

  13 Яну 2024 14:26ч.

  Форсварет, създаваше впечатление на интелигентен човек...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • The Independent

  13 Яну 2024 12:19ч.

  Най-големите идиоти "управляват" в България: "Европа продължава да купува руски петрол, но не директно, а през Индия. Това съобщава The Independent. Както отбелязва изданието, вносът на петрол от Индия в Европейския съюз (ЕС) е нараснал до „рекордно ниво“, докато в същото време вносът на руски суров петрол в Ню Делхи се е увеличил повече от два пъти през 2023 г. ....Властите на ЕС просто не искат да „елиминират руските доставки“, защото това би довело до много рязко повишаване на цените и недостиг на петрол. Миналата година 20 от 27-те държави от ЕС са купували руски петрол през Индия, посочва вестникът....." https://kritichno.bg/politika/the-independent-evropa-prodalzhava-da-kupuva-ruski-petrol-do-rekordni-niva/

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • хахаха

  13 Яну 2024 14:30ч.

  другото много смешно нещо е, че вносът на немски автомобили и резервни части в Киргизстан се е увеличил с 5000% през 2023-та в сравнение с 2022....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Kubis

  13 Яну 2024 13:10ч.

  Умните купуват петрол на изгодни цени. Глупавите купуват по скъп! Преценете сами ние от кои сме? Но като имам предвид, че нашите предатели са слуги на чужди господари, мисля, че определено не са от умните! Понякога се чудя, защо управниците ни толкова много мразят собствения си народ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Делта

  13 Яну 2024 13:19ч.

  Важното е да сме зелени, да уважаваме европейските ценности, да помагаме на нападнатата Украйна и да съчувстваме на Израел, който се защитава с цената на убитите хиляди палестински жени и деца. Но пък си имаме Шиши, Тиквата, Простото, Мозъка,Корсаря, ПКП и още велики политици. Имаме прайд, въздушно-капков Шенгет, паметник на американците, които бомбандираха мирното население на България, а не военни цели през ВСВ. Имаме либерал-демократи които са синове и внуци на бившите партийни величия и активисти. И най-вече ИМАМЕ БАНАНИ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ретранслатора

  13 Яну 2024 13:20ч.

  Та до всички празни академични кратуни във ВУЗовете преподаващи Адам Смит и неговата "скрита ръка", къде тук е пазарната ви икономика бре?! Ако се следва логиката на А. Смит ще трябва да изкупуваме само руски енергоресурси! Упс, тези енергоресурси са токсични, руски! Дааа, дядо Маркс е много прав с "Комунистическия манифест", в който наред с идеологемите показва и доказва много ясно причините за перманентните кризи при Капитализма. Ама дядо ви Маркс бил гад и поради това местото му е на бунището. Така казва другия гуру и същите празни академичното кратуни повтарят като мантри глупостите му! Много от същите празни академични кратуни са се клели в името на дядо ви Маркс и "щат на патката главата", както се пее в една песен и вече сме евроатлантици!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Алиса

  13 Яну 2024 13:32ч.

  Защо да е на бунището Маркс? И леви и десни са въоръжени с марксизма. И неокони и неолиберал демократи. И Буши, и Клинтъни, и Обами, и Берниту Сандерс от ляво. Това което пишеш означава само че България е на бунището. Или както елегантно се казва - не е на този свят. А иначе, нашите точно изпълняват командите на тези неомарксисти .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ретранслатора

  13 Яну 2024 13:55ч.

  Изключително първична и примитивна е реакцията на всички критици на Маркс. Тези хора се опитват да убият един вестоносец, защото Маркс е такъв. Показва недъзите на Капитализма, но с реакции ала Фукуяма излиза, че Маркс е виновник, а не морала на Капиталистите!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  13 Яну 2024 14:45ч.

  неомарксизъмът не е марксизъм. И аз не знам кво е, некъв буламач, забъркан от онанизиращи зап. лебарал-ентелектуалци. Обектът на марксизма е капиталът, експлоатацията, а на неомарксизма - карантиите между краката им.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Господин Дачков, пет пъти изтрихте диалогами с горните, като най-последна истанция на истината!

  13 Яну 2024 17:18ч.

  Бъдете така учтив да си публикувате изискванията, при които няма да се намесвате във форума и да триете част от диалозите, така че да не манипулирате читателите. Много благодаря! И понеже не съм в диалог с Вас, а с тези участници във форума, които обсъждаме Маркс, за шести път влизам в диалог с тях. Не с Вас. >>>>>>

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • >>>>>> Има сатанисти,

  13 Яну 2024 17:20ч.

  които се самонаричат „неомарксисти” и нискообразованите роби им подякват. Разликата между Адам Смит и Карл Маркс е, че Смит само обяснява капиталистическото възпроизводство, при това в неговия класически вид, докато Маркс го изобличава като ново робовладелство и го доказва с откритието на икономическия закон за принадената (добавената) стойност и с откритието на ОСНОВНИЯ И АБСОЛЮТЕН ЗАКОН НА КАПИТАЛИЗМА: НЕПРЕКЪСНАТО НАТРУПВАНЕ НА КАПИТАЛА ВЪВ ВСЕ ПО-МАЛКО ЧАСТНИ СОБСТВЕНИЦИ, А НА ДРУГИЯ ПОЛЮС - НЕПРЕКЪСНАТО ОБЕДНЯВАНЕ НА ВСЕ ПО-ШИРОКИ НАРОДНИ МАСИ. (В абсолютни и относителни стойности, тъй като по времето на Маркс населението на планетата е било от порядъка на 1,2-1,3 милиарда и по-голямата част от него все още не е било част от капиталистическата обществено-икономическа система, а на феодалната.) >>>>>>>> Така самонаречените и наричаните "неомарксисти" са свръх-богати капиталисти-сатанисти, заедно с обслужващия ги персонал. >>>>>>> Самият Маркс казва, че до него философите само са обяснявали света, докато той има за цел да го промени. Как? - Като счупи матрицата на експлоататорските общества чрез всеобща революция в най-развитите капиталистически държави. >>>>>>>>> Ето затова Маркс и Енгелс написват Комунистическия манифест. Маркс и Енгелс, и Ленин обаче са част от Матрицата на злото и я захранват с още зло, докато се опитват да я разбият. НЕОБХОДИМО УСЛОВИЕ ЗА РАЗБИВАНЕ НА МАТРИЦАТА НА ЗЛОТО Е НАЦИОНАЛИЗАЦИЯ НА ЧАСТНАТА СОБСТВЕНОСТ И ПРЕВРЪЩАНЕТО Й В СОБСТВЕНОСТ НА ЦЯЛОТО ОБЩЕСТВО. >>>>>>>>> Консуматорското общество допълнително превръща хората в роби на вещите. >>>>>>> Истинската революция е от Бога - от единосъщия с Него Иисус Христос, който се отказва от парите като връща обратно на юдаистите подхвърлената му златна монета с думите: "Кесаровото - на кесаря." >>>>>>> Кой от днешните сатанисти, наречени "неомарксисти" е готов да се откаже от своите милиарди долари, евро, злато, вещи и да ги пожертва за ползване от всички хора? Сатанистите, погрешно наричани "комунисти" и "неомарксисти" целят единствено да излъжат народите по света, като им обещават базови доходи, нулева собственост (за да бъдели щастливи), омраза между народите, електронен концлагер и вечен безплатен слугинаж, защото на робите не се полагат пари. >>>>>>> Точно обратното е била целта на социалистическите революции - отнемане на богатствата на сатанистите в полза на цялото общество и едва след това ликвидиране на парите, банките, финансите като цяло, като ненужни за безкласово общество по подобие на първите общества, когато хората не са познавали парите и не е имало господстваща и подчинени класи. >>>>>>>>> Днес измамниците не говорят за господстващата капиталистическа класа и за нейните подлоги в политиката, нито за потиснатата класа на трудовите хора, а пеят измамни песнички за някаква си "политическа класа", каквато реално няма, а има единствено слугинаж на капиталистическата класа. >>>>>>> БСП (поне засега) е строго анти-комунистическа партия, създадена на 04.04.1990 г. от социалдемократа Ал. Лилов и не е челен отряд на трудовия народ, а още по-малко на намаляващата работническа класа. >>>>>>>> Научно-техническият прогрес (роботизацията, изкуственият интелект...) създава нова среда за растеж на злото и води към следващия кръг на ада надолу по спиралата на деволюциата на човека и на човешкото общество. >>>>>> Историята на 20-и век е история на пропуснат момент за разбиване на САТАНИНСКАТА МАТРИЦА НА НОВОТО РОБОВЛАДЕЛСТВО, КАТО ПРОВАЛЪТ Е В РЕЗУЛТАТ ОТ ЗАГЪРБВАНЕТО НА БОГА – СЪЗДАТЕЛЯТ НА ЧОВЕКА – И ОБРЪЩАНЕТО С ЛИЦЕ КЪМ ДЯВОЛА И НЕГОВИТЕ ЛЪЖЛИВИ ВЕЩИ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • За БЕЗРОДНИЦИТЕ цената няма значение

  13 Яну 2024 13:20ч.

  Те са осигурени

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Азербайджанската Socar

  13 Яну 2024 13:37ч.

  Азербайджанците са 100% турци. Турция координира своята политика с Азербайджан. Какво всъщност гласуваха новите еничари от свинската американска сглобка в антибългарското "Народно събрание"?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • мара канибала

  13 Яну 2024 14:21ч.

  Азте създадох, аз ще те убия. Убивайки днес свободния пазар, наглосаксонските елити на Запада фактически убиват последните остатъци от квазисвободи на капитализма и либералната демокрация - убиват гражданското общество, налагайки политически забранителен ярем върху свободната търговия. Скоро ще ни забранят и свободния обмен на мнения във форумите, защото не е политкоректно да се мисли критично и обществото трябва да се приучава в привързаност към правилната гледна точка - тази на омразата към Русия, както съвсем наскоро отбеляза "дълбоко демокЛатично" военният министър Тагарев.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пътя на нефта

  13 Яну 2024 14:25ч.

  От Казахстан - да. Минава по руски нефтопроводи и се товари там, където се товари и руският нефт. От Мароко - да. Директно през Средиземно море, но по-дълъг път. Но от Ирак? Трябва да мине през Червено море, а от там сега не се минава и се заобикаля Африка.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • На стара коза яре

  13 Яну 2024 14:31ч.

  Това е чудесно!Дано цените Ви се изравнят с тия в Франция, Италия, дори Хърватия и Словения! Тъпо Стадо! Слава на Русия!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Truman

  13 Яну 2024 15:05ч.

  Дори по-високи искаме, че да събираме пАре за хохлостан...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Най-хубавото предстои

  13 Яну 2024 20:14ч.

  Тепърва ще плащаме още повече.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ройтерс

  13 Яну 2024 21:25ч.

  Този / онзи Ройтерс отдавна не съществува, от 2008 е собственост на канадската Томсън https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/IP_08_260 Не знам защо, мине, не мине време и ги цитират. Въздух под налягане, чак капе.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пинко

  16 Яну 2024 10:25ч.

  Няма значение от къде е петрола. Важното е че е по-скъп . ЧЕСТИТО БЪЛГАРИ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи