Ресторантьорите поискаха оставката на министъра на туризма, тя ги призова да променят отношението си към клиентите

Ресторантьорите поискаха оставката на министъра на туризма, тя ги призова да променят отношението си към клиентите

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Като министър на туризма съм силно притеснена от сигналите, които Сдружението на заведенията в България и Българската асоциация на заведенията изпраща към българските потребители, заявява Зарица Динкова в позиция, разпространена до медиите от Министерството на туризма. 

Вчера, във връзка със станалия особено популярен случай с продажбата на телешко на грамаж и последвалата буря от реакции в социалните мрежи, Сдружението на заведенията в България и Българската асоциация на заведенията заявиха, че ще съдят клиента на заведението, който си позволи да повдигне въпроса за спорната търговска практика., припомня министърът.

Напомням, че обществото, срещу което тази асоциация открито застава беше, и до днес е толерантно към ресторантьорския сектор, който губеше пари и клиенти в първите месеци на пандемията. За да ги подпомогне, държавата – респективно всички ние – се лиши от многомилионни приходи, които останаха в собствениците на заведения, посочва министърът на туризма. 

Разбирам, че професионалните общности се създават, за да защитават групови интереси. Убедена съм, че бизнесът трябва да работи спокойно и без излишна административна тежест, но не приемам, че това трябва да е за сметка на останалата част от обществото, отбелязва Зарица Динкова. 

"Сигурна съм, че в случая повечето членове на асоциацията не споделят позицията на своето ръководство. Неумелото управление на тази, а и на други подобни кризи, нанася непоправими щети върху имиджа на целия български туризъм", смята министърът на туризма. 

Зарица Динкова призовава асоциацията на ресторантьорите да преосмисли цялостното си поведение по отношение на клиентите си, както и към по-отговорно отношение към образа на българския туристически продукт.

В противен случай, ще ми е много трудно да защитя данъчните придобивки в бюджета за следващата година, тъй като няма да мога да намеря аргументи и подкрепа за това в българското общество, отбелязва министърът на туризма. 

В отговор на позицията на министъра Сдружението на заведенията в България (СЗБ) и Българската асоциация на заведенията (БАЗД) поискаха оставката на Зарица Динкова. 

Според тях министърът на туризма Зарица Динкова е обявила открита война на нашия бранш, посочват в позицията си от днес двете организации. Те заявяват, че след намаляване на ДДС и окончателното приключване на кризата с COVID-19, приходите от данъци и осигуровки за техния сектор са се увеличили, а не са намалели. 

От 2019 г. ни се налага да участваме в управлението на кризи. Първо тази, създадена от пандемията, а след това и от войната в Украйна. В момента ни се налага да се справяме с кризи, в които директно участва и дори създава държавата и ресорният ни министър, се отбелязва в позицията.  Според тях министърът дори не е направил опит да помогне за спирането на ремонтите и тировете по пътя към морето, в резултат на които туристите чакат в многочасови тапи. 

Двете организации информират още, че според актуално изследване на Евростат България е с най-евтините хотели и ресторанти в ЕС.

Ресорният министър трябва да се бори за по-добри условия за развитие на сектора, който обслужва, смятат те. Според тях липсата на опит в бранша обаче води до грешни решения, с които се заемат позиции, създаващи кризи, които им се налага да управляват. 

Източник: БТА

 

 

 

 

 

Коментари

 • Некадърници

  23 Юли 2023 19:56ч.

  А защо въобще беше назначена като е видимо неграмотна. По скоро от кого е назначена. Нали щеше всико да е видимо и открито е как, от кой и защо е назначена тази буля даже не е и хубавица поне .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ???????????????

  23 Юли 2023 21:28ч.

  Тя току-що започва като министър, какво имаш предвид с претенциите си към нея ??? Жената призовава бранша да си промени отношението към клиентите, защото досега в ресторантите са показали, че единствено искат да излъжат и ограбят клиента. Затова и Албания е по-предпочитана дестинация за европейците пред България. Факт е дори, че в бг ресторантите се пуши най-безсрамно и не се съобразяват с останалите клиенти- нагли, прости и изключително некомпетентни в обслужването. Като имате претенции, поне се обучавайте повече и на култура, и на обсноски !! Хората не ви харесват в България, еле европейците ! А пушенето е строго забранено във всеки европейски ресторант ! Но в България става дума за кръчми, нали така. В изискан ресторант няма да видиш пластмасова бутилка кока-кола върху масата (каквато видях на снимката на въпросния ресторант с 3-те пържоли), то такава напитка не се предлага изобщо .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • кой ги дундурка

  23 Юли 2023 21:59ч.

  Задължително махане на намаленото ДДС от 9% на 20% както е за всички. Защо им се пълни гушата на тези, които увелиличиха тройно цените и после реват, че ще фалират, ами да фалират!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Най-добре епълна национализация

  24 Юли 2023 11:51ч.

  на т.н. ресторантски и хотелски бранш и държавата да поеме неговото управление и цени!НЕ на капитализма в България,да живее ДЪРЖАВНАТА СОБСТВЕНОСТ!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ъхъ

  24 Юли 2023 12:21ч.

  И всичко да се върне към балкантурист менюто - кфтета, кебапчета, мешана скара и точка. И намръщените келнери. И чакането с часове. Не, мерси!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • баба мара

  24 Юли 2023 15:51ч.

  върнете ддс на 20 процента да видим дали ше фалират както ни заплашват непрекъснато чухте един от готвачите как ни обиди че сме прости и не четем простотиите които са написали

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи