Продажбите на лаптопи спадат с повече от 18% през второто тримесечие

Продажбите на лаптопи спадат с повече от 18% през второто тримесечие

Проучване на Canalys показва, че през второто тримесечие на тази година световният пазар на персонални компютри е намалял с 15,0% в сравнение със същия период на 2021 г., като доставките на настолни компютри и преносими компютри са възлизали на около 70,2 милиона единици.

Редица фактори оказват отрицателно въздействие върху производството на персонални компютри. Сред тях са ограниченията в Китай поради пандемията, настоящата нестабилна геополитическа ситуация и високата инфлация в световен мащаб.

В наблюдаваната ситуация доставките на преносими компютри се сринаха с 18,6 % на годишна база до 54,5 милиона единици. Сегментът на настолните компютри отбеляза скромно подобрение, като добави 0,6% до 15,6 милиона продадени единици.

 

Ако разгледаме пазара на персонални компютри като цяло, лидер е китайската компания Lenovo с дял от около 25,0 %. С други думи, тази компания контролира една четвърт от световната индустрия.

HP е на второ място с 19,2 %. Трети е Dell с 18,9 %. Други 7,3 % се държат от Acer, а около 6,7 % - от ASUS. Всички останали участници на пазара контролират общо 23,0 %.

Коментари

Напиши коментар

Откажи