Продажбите на електромобили в България скочиха над два пъти за година

Продажбите на електромобили в България скочиха над два пъти за година

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Интересът на българите към електромобилите расте с бързи темпове, а фаворит сред производителите е "Тесла", въпреки че компанията дори няма официално представителство в страната. Тези изводи се налагат от данните за регистрациите на "Пътна полиция" за първите шест месеца на година.

За полугодието регистрационни табели в България са получили 4353 електромобила. За шестте месеца на миналата година регистрираните леки коли на ток бяха 1669, тоест ръстът е над 160%. Така към 1 юли в страната има 8559 електромобила.

Любопитното е, че интересът към електромобилите расте, въпреки че в ЕС само България и още шест страни не предлагат никакви финансови стимули за покупката им. У нас единствените бонуси са освобождаването от данък и възможността да се паркира безплатно в платени зони в част от градовете. На фона на все още двойната цена на електромобилите в сравнение с кола същия клас, но с традиционен двигател, това не са сериозни предимства.

Друг любопитен факт е, че за първите шест месеца на годината най-предпочитана марка за електромобил е "Тесла", от която са купени 178 нови коли и 313 употребявани, или общо 491.

Както е известно цялата гама на "Тесла" се състои от електромобили. За първото полугодие на 2022-ра автомобили от компанията на Илон Мъск бяха избрали 128 българи, като новите модели бяха едва 11. Като причина за този феноменален ръст от над 16 пъти може да се посочи пускането на далеч по-достъпния SUV модел Y с цена като нов под 50 хил. евро.

С него от "Тесла" явно са уцелили клиентските нагласи, като неотдавна обявиха, че това е най-продаваната кола в света през първото тримесечие с над 900 хил. доставки. В България от модел Y са 151 от общо 178 купени нови тесли.

Друга причина за нарасналия интерес към моделите на компанията е намаляването на доставните цени.

Така към днешна дата с общо 1100 бройки автомобилите "Тесла" представлява почти 13 процента от общо регистрираните в България 8559 електромобила.

Поглед към данните за продажбите за шестте месеца на годината показват, че далеч по-достъпните електромобили на "Дачия" са на второ място по търсене в България с 222 купени нови и 76 втора ръка (общо 298). Третата позиция е за моделите на ток на БМВ - 96 нови и 156 втора ръка (общо 252).

Източник: Дневник

 

 

 

Коментари

 • ////

  09 Юли 2023 17:59ч.

  Желая на шофьорите им да бъдат образцови, както се казваше през соца, а не Ганьовци.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Това е почти никакъв интерес за сега

  09 Юли 2023 18:15ч.

  Но ако си представим, че бензиновите и дизеловите са електрически каква трябва да е инфраструктурата и колко АЕЦа ни трябват?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Поне още четери блока от по 1.2 Гигавата

  09 Юли 2023 22:23ч.

  Нещо, което няма да нисе позволи да направим, докато сме под Западно робство. САЩ ще направят всичко възмоно да оставят тук изгорена земя за Русия преди сдаването след две-три години.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 09 Юли 2023 15:15ч. Но ако си представим, че бензиновите и дизеловите са електрически каква трябва да е инфраструктурата и колко АЕЦа ни трябват?

  09 Юли 2023 23:33ч.

  Споко! Тъй или иначе ще бъдем рано или късно васали на Турция, тъй че ще зареждаме с турски ток.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • медиен експерт

  09 Юли 2023 23:26ч.

  Интересно за колко часа отиват с ел. автомобил до морето. Докато зареди тук и там, сигурно няма да е под 8 часа.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Интересна новина, но...

  09 Юли 2023 23:32ч.

  ...странно защо из Халкидики не се мяркат много-много български електрокарчета, защо ли?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Анонимен робот

  11 Юли 2023 8:34ч.

  "За първото полугодие на 2022-ра автомобили от компанията на Илон Мъск бяха избрали 128 българи, като новите модели бяха едва 11." Тъй като такова нещо като нов модел при Тесла все още няма тази и миналата година разбирам, че 117 мераклии си купили теслА на старо, а 11 твърдят че техните не са втора ръка.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи