Природният газ ще поевтинее с близо 30% през февруари

Природният газ ще поевтинее с близо 30% през февруари

Природният газ ще поевтинее с близо 30 процента през февруари спрямо цената за януари. Това каза изпълнителният директор на "Булгаргаз" Деница Златева по време на днешното открито заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), съобщава БТА.

"Цената, която очакваме от 1 февруари, ще бъде в диапазона 129-130 лева за мегаватчас -  с близо 30 процента по-ниска от регулираната цена за януари", заяви тя.

КЕВР утвърди цена на природния газ за януари в размер на 179,33 лева за мегаватчас (MWh), без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС.

В микса за февруари са структурирани четирима доставчици на природен газ - трима са избрани чрез тръжната процедура от ноември и декември, уточни Златева. Четвъртият източник са нагнетени количества от подземното газохранилище в Чирен. Тя обаче изтъкна, че благодарение на това, че "Булгаргаз" през декември и януари нагнетяваше количества газ в газовото хранилище на по-ниска цена, успява да балансира цената от Чирен, която влиза в ценовия микс за февруари.

През януари поради топлото време, както и заради проблеми с един от най-големите индустриални клиенти на "Булгаргаз", има с 30 процента намаление на потреблението на газ спрямо месечните договорени количества. Затова през януари са балансирани тези доставки, за да няма проблеми и с газопреносната мрежа, добави Златева.

"Всички количества за февруари са осигурени и очакваме на 31 февруари, когато получим всички борсови индекси, да потвърдим тази цена", заяви изпълнителният директор на "Булгаргаз".

Благодарение на това, че "Булгаргаз" не ползва количествата газ от подземното газохранилище в Чирен в момента, България е в много добра позиция от всички страни в ЕС, изтъкна председателят на КЕВР Иван Иванов. Той обърна внимание, че само шест страни в ЕС имат процентно по-голяма запълняемост на своите газохранилища. Според него това трябва да даде допълнителна сигурност за следващите месеци.

Доставките на природен газ са осигурени до края на годината, изтъкна изпълнителният директор на "Булгаргаз". Златева уточни, че доставчиците за оставащите месеци са различни, като за всеки месец има избран доставчик на база на най-добра оферта. Критериите са - 80 процента ценовия индекс и 20 на сто условията на плащанията. До края на годината доставчиците по месеци са избрани, т.е. необходимите количества природен газ за покриване на потреблението на битовите потребители и на индустриалните са осигурени от обществения доставчик чрез тази тръжна процедура.

Окончателното решение за цената на природния газ за февруари, по която общественият доставчик ще продава природен газ, ще бъде взето на закрито заседание на КЕВР на 1 февруари от 15:00 часа, обяви Иван Иванов.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Коментари

 • Кьорав зелен чорап

  27 Яну 2023 11:58ч.

  Няма под тая статия. А Европа щеше да умре от студ. Да, ама газта падна на 54 евра посред зимата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кьораф

  27 Яну 2023 14:22ч.

  Овен кьорав, не си и много умен. Декември 22 сметката ми е 245 лв при 21 градуса вкъщи. Декември 21 беше около 140 лв при 23 градуса вкъщи! Ама ти нали си на субсидирано парно, лесно ти е да се гушкаш с еднополовия си партньор.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи