Приходите от петрол в руския бюджет растат с 80% през първото тримесечие

Приходите от петрол в руския бюджет растат с 80% през първото тримесечие

Следвайте "Гласове" в Телеграм

През първото тримесечие на годината приходите в руския бюджет се увеличават с 53%, сочат предварителните оценки на руското Министерство на финансите. Основен дял за този ръст имат приходите от петрол, които нарастват със 79,1 на сто спрямо първото тримесечие на 2023 година.

Данните показват, че приходите от петрол възлизат на 2,92 трилиона рубли (31,5 млрд. долара) за периода януари-март 2024 година. Причината е увеличената цена на руския петрол, както и еднократни такси, които плащат петролните компании и средствата, внесени от чуждите компании, които напускат руския пазар, коментират от министерството.

През първото тримесечие на 2023 година търговията със суровината беше под санкцията на Запада и тавана от 60 долара за барел. От есента на 2023 година обаче много малка част от търговията реално се извършва под това ниво.

Руското финансово министерство спря да публикува данни за цената на петрола от началото на тази година.

За цялата 2023 година приходите от петрол и газ в руския бюджет се свиха с почти 24% до 8,8 трилиона рубли. Справката на Bloomberg показва, че приходите от петрол и газ през първото тримесечие се доближава до тези през 2022 година, когато Русия все още държеше голям дял от пазара на петрол, както и на газ в Европа.

Графика: Bloomberg Графика: Bloomberg

Приходите от дейности, които не са свързани с петрол в руския бюджет, възлизат на 5,79 трилиона рубли, или увеличение от 43% на годишна база през първото тримесечие. В основата на този ръст са приходите от данък Добавена стойност (ДДС), които надхвърлят прогнозите.

Като цяло приходите в руския бюджет през първите три месеца на 2024 година са в размер на 8,7 трилиона рубли (94 млрд. долара). Разходите обаче надхвърлят приходите - те растат с 20% до 9,3 трилона рубли. Дефицитът възлиза на 0,3% от прогнозния брутен вътрешен продукт на страната за годината.

Източник: investor.bg

 

 

Коментари

 • Хахаха

  08 Апр 2024 15:33ч.

  Даже и копейките не вярват на такъв фейк.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Губите битката за бъдещето, западни дебили и инфантилници

  08 Апр 2024 15:37ч.

  Който се смее последен, се смее най-добре.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Евроатлантик за колесник

  08 Апр 2024 21:06ч.

  Хахаха да запретва полата и да отива да смуче ..... нефт!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи