Премиерът Денков отново поиска обединяване на университети, въпреки съпротивата на ВУЗ-овете

Премиерът Денков отново поиска обединяване на университети, въпреки съпротивата на ВУЗ-овете

Министър-председателят Николай Денков отново изтъкна полезността от сливането на университети и висши училища като средство за подобряване на качеството на образованието, научната дейност и сътрудничеството с бизнеса.

Това се случи на конференцията Innovation Nexus, организирана от Министерството на иновациите и растежа, Министерството на образованието и Посолството на Финландия.

Премиерът посочи, че чрез сливането действат държави като Норвегия и Финландия, които имат сходни демографски показатели и по-успешна система на университетско образование. Форумът се провежда в София тех парк.

"България се променя бързо. Най-забележително се променят проучванията, иновациите, сътрудничеството на бизнеса и висшето образование. Има много причини за това. Успяхме да използваме и приноса на българския еврокомисар с ресор иновации. Това ни помогна да прогресираме, но в същото време запазваме и характеристики от миналото", каза Николай Денков.

Той даде като пример Софийския университет "Св. Климент Охридски", който е създаден като институция, правеща наука в множество научни области, но след идването на комунизма и налагането на съветския образователен модел му се възлага тясна специализация, а за другите дисциплини се създават отделни университети и институти. Той оцени този модел като неефективен от днешна гледна точка, защото губи конкурентоспособност и води до пропускане на възможности. 

"Мислейки как можем да си помогнем, се срещахме с посланици на Норвегия и Финландия - държави със сходна демография успяват да правят страхотна наука и образователен продукт. Видяхме как обединявайки три университета с различни профили Финландия създава един успешен и проспериращ университет - "Аалто". Целта ни не е да копираме чуждия опит, но да се запознаем с него и да адаптираме основните фактори за успех", допълни премиерът Денков. 

Създаден след обединяването на Технологичния университет "Хелзинки", Университета по изкуства и дизайн "Хелзинки" и Хелзингското училище по икономика, днес Университетът "Аалто" повишава своите показатели в различни класации за качество на образованието, научна дейност, международно сътрудничество. В същото време е една от най-стабилните във финансово отношение институции, получавайки финансиране по редица източници. За тях се класира именно след консолидацията на трите университета в един. 

Окрупняването на по-малките университети и висши училища в България на географски принцип бе представено като насока на реформа в сферата на висшето образование в началото на 2022 година, предава БТА.

Инициативата се посрещна със съпротива от страна на повечето университети и висши училища. Последваха предупреждения за протести с аргумента, че реформата е недомислена и ще се проведе без отчитане на достиженията и силните страни на окрупняваните университети и висши училища. Заради липса на подкрепа от партниращите партии в тогавашната коалиция в крайна сметка към окрупняване не се пристъпи.

 

 

Коментари

 • сатанизация на висшето образование

  12 Фев 2024 13:24ч.

  Луд умора няма, само се поти. Аман от псевдореформаджии. Тоя си мисли, че щом се е докопал до власт, би следвало да се разпорежда както му скимне с човешки съдби. Кой му е внушил изобщо, че е за какъвто и да е управленски пост?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ГабриелоДенкофффф

  12 Фев 2024 13:51ч.

  https://19min.bg/images/events/2024/01/17/191078/1705476794_0_xm.jpg

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ами

  12 Фев 2024 13:53ч.

  И иди сега се пъни на Дарвин, че не сме произлезли от маймуните.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ким Чен Ун

  12 Фев 2024 13:57ч.

  Ти имаш ли си хабер колко вуза има в България, колко са завършилите средно, колко учат в чужбина и колко места обявява всяка година държава за вишисти или говориш колкото да не заспиш ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • будител, който никога не заспива

  12 Фев 2024 14:46ч.

  Ти като "вишист" можеш ли да отговориш на тия виши-въпроси с повече от едно изречение, или си голям тарикат - само поставяш въпросите, пък нека баламите без виШу да ти отговорят.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До Денков

  12 Фев 2024 15:13ч.

  Денков вместо да се занимава с щуротии да обърне ВНИМАНИЕ на крещящите проблеми в образованието , а именно : 1. Да се въведе предмета Вероучение както в Германия има предмет Религия . В настоящия размирен джендърски свят това е наложително 1. Преразглеждане на учебните програми и адаптирането им към образователното ниво на учениците. Много предмети са на академично ниво и неразбираеми за учениците 2. Да се създаде извънкласна помощ за предметите , които учениците усвояват трудно като математика например , защото родителите за един час на частен учител плащат по 45 - 50 лева. 3. Да се регулира заплащането на частни учители и да се изискват съответите финансови документи за тази им дейност. 4. Да се въведе форма за контрол на учениците през междучасията , които голяма част от учениците използват за употреба на цигари и наркотици и саморазправа помежду си . 5. Да бъдат създадена съвременна детска и младежка организации , които да ангажират и мотивират учениците за тяхното развитие , а не децата да бъдат оставяни безпризорни в това отношение. 6. Да се оказва психологична помощ на децата и родителите задължително когато дадено дете нарушава училищната дисциплина и тормози останалите ученици.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хм...

  12 Фев 2024 13:41ч.

  Нози въобще не знае какво говори...Политехниката е създадена по царско време отделно от СУ... Оставка, съд, затвор

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Препоръка

  12 Фев 2024 13:41ч.

  Най-добре е да се съсредоточи върху подобряване качеството на сапуните и перилните препарати, където (може би) е специалист...|

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Отвратен

  12 Фев 2024 13:46ч.

  Денков да вземе да се кротне вече, да не се излага, и без туй други ден му изтича мандата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • преподавател

  12 Фев 2024 13:53ч.

  Този се мисли за Наполеон. Преди две седмици с императорски декрет отмени таксите, сега императорът с нов указ слива университетите...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Преди две седмици с императорски декрет отмени таксите"

  12 Фев 2024 14:50ч.

  Пак той или партията му вчера пуснаха дезинформацията из медиите, че селскостопанските производители са се споразумели с правителството да не стачкуват. Днес обаче се оказа, че цялата страна е пламнала от стачките им. Тъй че ти не им вярвай какви ги говорят тия циници за отмяната на таксите...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ким Чен Ун

  12 Фев 2024 13:58ч.

  верно Дачков е успял да събере тука най-голямата измет от нета.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  12 Фев 2024 14:07ч.

  Щъ сметем на ена голема купчинка и после щъ изринем.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пав Ел Гор Ин off

  12 Фев 2024 14:15ч.

  Никой не ме е поканил да влизам в сайта на Дачков, обаче аз нахалствам и пиша глупости за да дразня другите. Знам това е девиантно поведение - на мен ми е гадно и затова искам и на другите да ми е гадно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Юнилевър САЩ

  12 Фев 2024 14:14ч.

  "Работи като водещ учен в изследователските институти на фирмите „Юнилевър“ (САЩ) и „Рон-Пуленк“ (Франция). От 2007 г. е доктор на химическите науки с дисертация на тема „Течни филми в присъствие на колоидни частици – стабилност и образуване на подредени структури“. Владее английски и руски език." Чудесна биография на учен. ......... Затова .... Хайде да не ни бъркате с модели от СЕВЕРНИТЕ НАРОДИ скандинавските народи си имат свои начини на обучение и образование, а южните народи и особено ЮЖНОСЛАВЯНСКИТЕ НАРОДИ си имаме своите традиции в образованието. Всичко е Мара втасала сал сливането на университетите болка. Проблем за държавата е навлизането на НПО и изземването функциите на държавата в образованието и

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  12 Фев 2024 14:19ч.

  Най-добре да си пътува. Но не като вънкашен министър, а така, в смисъл get out of here!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тясната специализация във висшето образование над широката база общообразователна подготовка дава високи резултати в науката, доказа го БГ образоватие преди реформата от 1997-2001 г.!

  12 Фев 2024 14:20ч.

  Проблем за държавата оттогава е навлизането на НПО и изземването функциите на държавата в образованието и резултатът е отчуждаване от Българското Отечество и отчуждаване между момичета и момчета, и най-ужасното 120 000 младежи нито учат, нито работят. КЪДЕ СА ПРОФЕСИОНАЛНИТЕ СРЕДНИ УЧИЛИЩА - които да имат връзка с предприятията, тоест младите да имат перспектива и спокойно бъдеще в България!?! Вместо да са отчаяни, че като завършат няма къде да работят като специалисти в традиционното българско образование.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тясна специализация във висшето образование ...

  12 Фев 2024 14:22ч.

  не означава сливане на университети по чужди далечни системи като СЕВЕРНИТЕ народи да се прилага над Южните народи, ние сме различни, защо трябва да се оеднаквяваме?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • архивраг народен

  12 Фев 2024 14:52ч.

  Премиерът работи тъдява като чужд агент не просто за влияние, но и за подмяна. Типичен назначенец, със задачата да бъде унищожител.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • КЪДЕ СА ПРОФЕСИОНАЛНИТЕ СРЕДНИ УЧИЛИЩА

  12 Фев 2024 14:59ч.

  Oтидоха при предприятията.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ретранслатора

  12 Фев 2024 14:27ч.

  Абе да питам, защо няма проспериращи ВУЗове в бившия соц. лагер! Да не би да е свързано с изтичането на "сивото вещество" към западните държави едни от които са Финландия и Швеция?! Под "сиво вещество" разбирам не само студенти, но и учени!!! Е, ако е така, как ще приложим модела на тези държави?! Болонската система спомага за това изтичане и руснаците между другото се усетиха. Много по-добре би било да взаимстваме опита на руснаците, които са със сходни демографски тенденции, ама ще ни обвинят за путинифили!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ретранслатора

  12 Фев 2024 14:38ч.

  Упс, Норвегия!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи