Полша подписа договор с "Уестингхаус" за предпроектни работи по изграждането на първата си АЕЦ

Полша подписа договор с "Уестингхаус" за предпроектни работи по изграждането на първата си АЕЦ

Първата АЕЦ в страната ще бъде разположена в Лубятово-Копалино, крайбрежна местност в северната част на Полша, а стойността на изграждането ѝ се оценява на 20 милиарда щатски долара. Пресконференция с участието на Томаш Стемпен, председател на Управителния съвет на Полски атомни електроцентрали, Мирослав Ковалик, председател на Управителния съвет на "Уестингхаус Електрик Поланд", и Дейвид Дърам, ръководител на отдел "Енергийни системи" в "Уестингхаус".

Полската компания за ядрена енергия Полски атомни електроцентрали (Polskie Elektrownie Jądrowe) и американската компания "Уестингхаус" (Westinghouse) подписаха договор за предпроектни работи по изграждането на първата полска атомна електроцентрала, предаде Полската агенция по печата.

Договорът обхваща 10 области на подготвителни работи, включително разработване на модел за изпълнение на инвестицията, изготвяне на оценка на безопасността, създаване на програма за контрол на качеството и определяне на подизпълнители.

През ноември 2022 г. полското правителство одобри решение за изграждане на големи ядрени централи в Полша, с което потвърди избора на "Уестингхаус" за доставчик на технологии за първата полска атомна електроцентрала.

Първата АЕЦ в страната ще бъде разположена в Лубятово-Копалино, крайбрежна местност в северната част на Полша, а стойността на изграждането ѝ се оценява на 20 милиарда щатски долара.

Марк Бжежински, посланик на САЩ в Полша, заяви при подписването на договора, че атомната електроцентрала в Полша ще бъде значителен фактор за укрепване на енергийната сигурност, което е важно за "националната сигурност", както и за намаляване на емисиите на парникови газове и подобряване на качеството на въздуха.

На пресконференцията, която последва подписването на споразумението, министърката по въпросите на климата Анна Москва заяви днес, че очаква още една сделка с американската компания, този път за проектиране на полската атомна електроцентрала, да бъде подписана през тази година.

"Поемаме ангажимент да подпишем следващия договор, който ще засили още повече нашето сътрудничество, по-късно тази година... Надявам се преди лятната ваканция", каза тя.

Томаш Стемпен, главен изпълнителен директор на Полски атомни електроцентрали, заяви на пресконференцията: "Днес изпълняваме този важен етап - от концептуалната фаза навлизаме във фазата на предварителното проектиране, подготвителната фаза."

Първият реактор трябва да започне да работи през 2033 г., а следващите реактори ще бъдат изграждани на всеки две години.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

 • А кюмюр за централата откъде

  23 Фев 2023 8:26ч.

  ша зимат пшеките?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Truman

  23 Фев 2023 8:28ч.

  Ние излязохме НАЙ-ГЛУПАВИТЕ....НИТО АЕЦ..НИТО ПОТОК..а хората строят и ползват...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Уестингхаус не са вкарвали нов реактор в експлоатация от края на студената война

  23 Фев 2023 13:00ч.

  Сделките на Уестингхаус като тази и нашата са за прибиране на парите. Също като историята с "нашите" Ф-16. Доставки няма да има. За щастие де. Иначе втора Фукушима е неизбежна.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • nan

  23 Фев 2023 8:33ч.

  уестингхаус нямат изградена централа от началото на 70-те на миналия век. малко хора знаят, че аварията във Фукушима превишава мащабите на Чернобил седем пъти. истината е скрита от обществото, поради факта, че аеца е строена по американски атомни технологии т 60-те от Дженеръл Илектрик. в момента във Фукушима има наличие на хиляди тонове радиоактивна вода, която трябва да се изхвърли в Тихия океан, защото повече не може да бъде задържана.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мунчо

  23 Фев 2023 8:55ч.

  Със сигурност мога да кажа, че полската шляхта ( или както един известен, но пък гнусен и отвратителен англичанин е нарекъл Полша: ХИЕНАТА на ЕВРОПА ) яко се е ПРЕЕб@л@ с този договор. Ни централа ( най-много да го докарат до нЕкЪв строеж - вечно "довършващ" се ), ни ток от американски ядрени мощности ще получат. Ама така е, като са таквиз шмекери - лижат американския задник, но тоз дирник е по-голям шмекер от тях. Честито, поляци !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • когато ние си получим ефките

  23 Фев 2023 9:25ч.

  тогава и поляците ще имат аец

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • кусто

  23 Фев 2023 9:26ч.

  Тази централа е опасна и трябва да се затвори.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • логото

  23 Фев 2023 10:29ч.

  Полша просто бива изнудвана рекетьорски. Въпросната фирма не може да построи нищо, но иначе ще вземе парите - поне в това отношение е ясно, че поляците са готови да платят толкова, колкото никой друг не е плащал за подобна "услуга" в човешката история.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи