"Пфайзер" ще намали ваксините срещу COVID-19 за Европа, но срещу такса

"Пфайзер" ще намали ваксините срещу COVID-19 за Европа, но срещу такса

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Производителят на ваксини срещу COVID-19 "Пфайзер"/"Бионтех" се е договорил с Европейската комисия за намаляване на броя, който ЕС трябва да закупи, и да измести крайния срок за доставка до 2026 г., съобщи "Ройтерс" в петък.

Споразумението, което ще бъде официално обявено по-късно през деня, идва след месеци преговори за коригиране на договора, който беше сключен от името на европейските държави за доставка на 1.8 млрд. дози ваксини (900 млн. и възможност за купуване на още 900 млн. дози) през 2022-2023 г.

Еврокомисията беше натоварена от правителствата да осигури промяна на договора поради глобалното пренасищане на ваксини срещу COVID-19 и спада на интереса към имунизиране в ЕС, където 73% от населението е ваксинирано.

Около половината или повече от първите 900 милиона дози от този договор все още не са доставени. ЕС не е заявил, че ще се възползва от допълнителната възможност.

Промяната в договора намалява с около една трета броя на оставащите дози, които ЕС трябва да купи. Но ще трябва да плати такса за всяка отменена доза, съобщава "Ройтерс", като се позовава на свой източник.

Европейската комисия и "Пфайзер" са отказали подробности по договореността.

През март българското правителство прие позицията на здравния министър Асен Меджидиев да се поиска прекратяване на договора с "Пфайзер"/"Бионтех" за България, тъй като няма интерес към ваксиниране, препаратите не работят срещу "Омикрон" варианта на коронавируса, както и Европейската комисия да изкупи неизползваните български количества.

Европейската комисия опроверга здравния министър за ефективността на ваксините, но каза, че води преговори с производителя за промяна на договора по искане на няколко държави.

На 5 май Световната здравна организация отмени пандемията от COVID-19, обявявайки, че инфекцията вече не представлява световен здравен риск, но че вирусът остава сред човешката популация, в която определени групи са изложени на по-висока опасност.

Източник: dnevnik.bg

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • Клаус Шваб, пардон Карл Маркс:

  26 Май 2023 17:32ч.

  „При достатъчна печалба капиталът става смел. При сигурни 10% той вече може да бъде употребен навсякъде. При 20% той се оживява. При 50% той става безумно смел. За 100% капиталът ПОГАЗВА С КРАКАТА СИ ВСИЧКИ ЧОВЕШКИ ЗАКОНИ. ПРИ 300% НЯМА ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, НА КОЕТО ТОЙ ДА НЕ СЕ РЕШИ – дори с риск да увисне на бесилката. Ако смутовете и кавгите носят печалба, той ще ги подбужда.“ – Карл Маркс

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Добър цитат

  26 Май 2023 17:41ч.

  Печалбата от ваксини е съизмерима със синтетичните наркотици, т.е. в пъти, а може и цял порядък. Тука започват вече да важат мафиотски принципи и всичко човешко изчезва.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • изгледайте, това е от Европейската комисия отпреди няколко седмици

  26 Май 2023 19:18ч.

  https://vseogiure.livejournal.com/42105.html

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Друг Доктор

  26 Май 2023 23:23ч.

  Месинджър РНК препаратите на Пфайзер и Модерна НЕ СА ВАКСИНИ . Няма да се уморя да го повтарям. Нямат нищо общо с класическата дефиниция що е ваксина. Това са токсични, болестотворни, експериментални препарати, които убиха хиляди набодени и съсипаха здравето на десетки милиони. Поведението на Пфайзер е като на гигантска престъпна организация пред която местните ни рекетьори-мутри са като на балконски гущерчета пред тиранозавър.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи