Петролът започна да поскъпва, след като доларът пое надолу

Петролът започна да поскъпва, след като доларът пое надолу

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Цените на петрола поеха нагоре в азиатската търговия днес, след като силата на американския долар започна да отслабва, а инвеститорите чакаха данни от Китай, за да преценят как върви търсенето в най-големия вносител на суров петрол в света, предаде Ройтерс.

Фючърсите на сорта Брент от Северно море, референтен за Европа, се покачиха с 85 цента, или 0,9 на сто до 92,48 долара за барел в опит да компенсират поне малко загубите от миналата седмица, възлизащи на 6,4 на сто.

Американският лек суров петрол поскъпна със 73 цента, или 0,9 на сто до 86,34 долара за барел. Миналата седмица спадът чу беше 7,6 на сто.

Ръстът на цените беше подкрепен от коментарите на китайския президент Си Цзинпин на конгреса на Китайската комунистическа партия, че властите ще провеждат политика в полза на икономиката, което даде надежда, че търсенето на петрол може да се увеличи.

По-късно тази седмица Китай ще обяви важни икономически данни. Макар и да се очаква ръстът на БПВ през третото тримесечие да е по-добър от предишното, за втората икономика в света 2022 г. може да се окаже най-лошата година от половин век насам, смятат анализатори.

Цените на петрола вероятно ще продължат да варират в следващите седмици под натиска на обявените от ОПЕК+ намаления на добива, очакваното влизане в сила на европейското ембарго на руското черно злато и вероятното ново повишаване на лихвите от страна на УФР.

Източници: БТА

 

 

 

Коментари

 • Ясен

  17 Окт 2022 12:20ч.

  Хайде сега дърда мъстийо Европо спри руския петрол и си изкопай гроба. Така най-сетне ще мирясате и ние ще въздъхнем с облекчение. Глупостта и слугинажът ви погубиха.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Амин

  21 Окт 2022 14:10ч.

  Добре казано

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи