Pegatron: Няма проблеми при доставката на електронни компоненти между Тайван и Китай

Pegatron: Няма проблеми при доставката на електронни компоненти между Тайван и Китай

Миналата седмица японски медии твърдяха, че производителят на електроника Pegatron Technology изпитва затруднения при доставката на компоненти от Тайван за китайския си филиал, тъй като китайските власти са задържали стоки, в чиито опаковки и документи се споменава независимостта на острова. Представителите на Pegatron обаче заявяват, че нищо подобно не се е случило.

Трябва да се припомни, че изкушението да се разиграе нова политическа карта се появи в азиатските медии след посещението на председателя на парламента на САЩ Нанси Пелоси в Тайван миналата седмица, където бяха направени редица декларации за намерение да се засили сътрудничеството между САЩ и бунтовническия, според властите на КНР, остров.

Според съобщения в медиите още на следващия ден заводът на Pegatron в Суджоу е имал затруднения с получаването на стоки, внесени от Тайван. В опаковката и придружаващата документация на тези пратки не трябва да се споменава Тайван като такъв или "Република Китай" (РК), както го наричат страните, признаващи независимостта на острова. Това правило е в сила в Китай от дълго време, но според медиите местните власти са си припомнили необходимостта да го спазват точно след посещението на американски служител в Тайван.

Pegatron Technology продължава да работи нормално в Китай без никакви ограничения на доставките или производството, пише The Register, позовавайки се на официално изявление, публикувано на уебсайта на Тайванската фондова борса.

Освен това Pegatron не е единствената тайванска компания, замесена в скандалите, предизвикани от посещението на Нанси Пелоси на острова. Основателят на втория по големина тайвански производител на чипове, UMC, разкритикува военната активност на Китай по време на посещението на американския служител на острова и призова да бъдат отпуснати до 100 млн. долара за укрепване на отбранителните способности на Тайван. Робърт Цао от Китайската комунистическа партия я нарече изцяло "хулиган". Сегашното ръководство на UMC дори трябваше да обясни на китайските медии, че Робърт Цао не е участвал в управлението на UMC в продължение на повече от десетилетие и не трябва да бъде свързван по никакъв начин с управлението на компанията.

Коментари

Напиши коментар

Откажи