Парламентът възложи да се проведат преговори с "Хюндай енджиниъринг енд кънстракшън" за нови блокове на АЕЦ "Козлодуй"

Парламентът възложи да се проведат преговори с "Хюндай енджиниъринг енд кънстракшън" за нови блокове на АЕЦ "Козлодуй"

Народното събрание възложи в срок до 15 април т. г. да се проведат преговори между "АЕЦ Козлодуй-Нови мощности" ЕАД и "Хюндай енджиниъринг енд кънстракшън" (Hyundai Engineering & Construction Co., Ltd.), включен в кратката листа на потенциални строителни фирми за инженеринг, строителство, доставка и въвеждане в експлоатация на ядрена централа на одобрената площадка в Козлодуй, с технология АР1000.

Депутатите първо отхвърлиха предложението, а при прегласуването го приеха със 112 гласа "за", 29 "против" и 82 "въздържал се", с един глас повече в негова подкрепа срещу "против" и "въздържал се".  

Решението беше внесено от Делян Добрев (ГЕРБ-СДС) и Станислав Анастасов (ДПС) и подкрепено от парламентарните комисии по енергетиката и по околната среда и водите.

С 52 гласа "за", 161 "против" и 8 "въздържал се" парламентът отхвърли другото проекторешение, внесено от Васил Стефанов и Ивайло Мирчев от „Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ), с което се предлагаше да бъдат проведени преговори с "Хюндай енджиниъринг енд кънстракшън" и американската компания "Бехтел" (Bechtel).

Сред условията за изпълнение на проекта за изграждане на двата нови енергоблока на площадката на АЕЦ "Козлодуй" с технология АР 1000 има изискване за минимум 30 % локализация на възложените строителни и проектантски дейности на етап ЕР+С; представяне на фиксирана цена за целия обем от възложени строителни и монтажни дейности; гарантиране на срок за изграждане на 7 и 8 блок; изискване за предоставяне на финансиране на възложените дейности; поемане на пълна отговорност за качеството на изпълнение на възложените строителни дейности.

С 33 гласа "за", 185 "против" и 1 "въздържал се" депутатите отхвърлиха предложението на Стоян Таслаков, освен с "Хюндай енджиниъринг", преговори да се проведат и с две китайски компании, заявили интерес към проекта. 

Относно внесените проекторешения, министърът на енергетиката Румен Радевкоментира, че която и компания да избере парламентът за изграждане на нови мощности в АЕЦ "Козлодуй", няма да сбърка. Всяка от тези кандидатури е качествена, какво вие ще изберете, щом сте решили да правите такъв избор като Народно събрание, мисля, че няма и да се сбърка, каза той. Важно е, по-нататък да се даде възможност процедурата да се прави от експерти, допълни Радев. 


Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Коментари

 • old_beggar

  23 Фев 2024 13:21ч.

  знаем ги тези майкопродавци и мърши! т. нар. "парламент" е сборище на психично болни хора и тежко и горко на тази територия - наричана в миналото държавата България...западната ядрена индустрия е загубила предимството си, 87% от новите ядрени реактори са построени от Китай и Русия. От 31 ядрени реактора, открити през 2017 г., 27 са проектирани от Китай и Русия, което поставя Запада в неудобно положение.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • CMEXXX

  23 Фев 2024 13:28ч.

  Продажни боклуци!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Su38

  23 Фев 2024 19:26ч.

  Колко мощности по технологията АР1000 са проектирани, изпълнени и въведени в експлоатация с участието на Хюндай? Къде са тези мощности? Щото която и да е от компаниите били читави, според министъра. Е, ако са читави, то светът трябва да се осеян с реактори АР1000, произвеждащи евтин ток, според рекламата на проекта. А дали е евтин - поживем-увидим..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Когато те управляват невежи овце, какво друго освен да те заведат до входа на кланницата да очакваш? Защо Хюндай, а не КЕPCO???

  23 Фев 2024 22:12ч.

  Китайските АР1000 реакторите са произведени от КЕPCO (Корея Електрик Пауер Корпорейшън), а не от Хюндай, Ама КЕPCO се скара с Уестингхаус преди година за псевдо-авторски права на сгрешените (и доработени от китайците ) реактори, и сега няма как да изгражда АР1000 - ще предлага СОБСТВЕНИ , даже по-ефективни реактори... Но това Народното събрание с невежите си депутати няма как да се знае, че и да се отиграе правилно... Дори и предложенията на американските дупе-лизци от ПП-ДБ - да се викала БЕХТЕЛ консорциум, която е строила атомни централи в САЩ преди 40 -50 години, но днес нищо не разбира от атомно строителство - е също много значещо! Поне можеше да извикат Шкода или ЕДФ от Франция, които също все още строят...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • knee-jerk reaction

  28 Фев 2024 14:25ч.

  Имам чувството, че в нашия Парламент се гласува напълно автоматично. Ако предложението, КАКВОТО И ДА Е ТО, се прави от представител на Възраждане, резултатът от вота е "не". Не го мислят и за минута, камо ли да участват в дебати, да обсъждат, да сравняват аргументи "за" и "против". Просто излизат от пленарна зала, само влизат за да гласуват и да се поздравят с поредното "преодоляване" на опозицията. През първия мандат на Президента ветото му беше "преодоляно" 28 пъти! Рекорд! Демократи сме си по душа, няма що...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи