OMV плати за руски газ по новата схема

OMV плати за руски газ по новата схема

Австрийската петролна и газова компания OMV е платила в евро през май за доставките на руски газ по новата схема, като плащането е преминало без проблеми. Официален представител на австрийския концерн заяви в сряда пред ТАСС в отговор на съответен въпрос.

"Платихме през май по новия начин на плащане. Нямаше никакви проблеми", заяви представител на OMV, когато бе попитан дали плащането за газ по новата схема е било извършено и дали е протекло гладко.

По-рано германските компании RWE и Uniper съобщиха, че са платили в евро за доставки на газ от Русия по новата схема през май.

На 20 май "Ройтерс" цитира представител на OMV, който казва, че австрийската компания се е присъединила към други европейски компании, които превеждат плащания на "Газпромбанк" в евро, за да платят за доставките на газ от Русия. Както беше отбелязано, OMV е приложила процес на плащане, който не нарушава наложените санкции, и счита, че задълженията за плащане са изпълнени с превода на сумата в евро.

На 31 март руският президент Владимир Путин подписа указ, с който се определя нова процедура за плащане на доставките на руски газ от купувачи от неприятелските държави, считано от 1 април. Тези държави трябва да прехвърлят средства в чуждестранна валута в "Газпромбанк", която ще купува рубли на борсите и ще ги превежда по специални рублеви сметки на вносителите. В същото време Русия ще продължи да доставя газ в обемите и на цените, определени в сключените по-рано договори. 


 

Коментари

 • Ошо

  02 Юни 2022 8:41ч.

  И къде са санкциите? Пак ли "изключение"? Бахти смешния союз.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • много смешен

  02 Юни 2022 9:14ч.

  щом основната му грижа е да извива ръце

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • браво

  02 Юни 2022 10:18ч.

  Значи можело... И не боляло!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • OMV плати за руски газ по новата схема

  02 Юни 2022 11:17ч.

  Ужас! Кики и ко. ще отидат да се ожалят на Мустафа.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи