Обявените намерения на държавата да купува зърно спряха търгуването му на борсата

Обявените намерения на държавата да купува зърно спряха търгуването му на борсата

От началото на март няма никакви сделки с пшеница на Софийската стокова борса (ССБ). Всеки казва, че изчаква да види държавата на колко ще купува, каза днес пред БНТ изпълнителният директор на борсата Васил Симов. Той призова управляващите по-бързо да реализират обявените намерения, за да се възобнови търговията.


Симов посочи, че това е ключово, за да се изнесе зърното от старата реколта, за да се освободи място за това от новата, която се очаква да е много добра. Експертът обясни, че пазарът на пшеница е вървял доста предвидимо до Нова година и първият месец на новата година, като цената е тръгнала рязко нагоре с началото на войната в Украйна.


"Последните 2-3 дни се намираме в период от леко поевтиняване, но скокът от 30% след войната в Украйна не може да бъде компенсиран. Това ще стане възможно с прибирането на новата реколта", обясни той. Мнението на ръководителя на ССБ е цените да тръгнат леко надолу в края на април и през май.


Той посочи, че Черноморския басейн ще се усети по-засилено търсене, тъй като Украйна не може да изнася. "Това е шансът на българските търговци сега да успят да изнесат по-големи количества зърно, за да се внесат свежи пари. Чуваме, че и държавата ще се появи като купувач, а това са добри новини за българските търговци", обясни Симов.

 

В коментар за цената на олиото той посочи, че на 1700 долара за тон е замръзнала тя на борсата в Ротердам през последните дни след много рязкото качване. При прекалено голям скок на цената дори се прекратява търговията, за да се успокои положението, обясни Симов.


Украйна произвежда над 30 млн. тона слънчоглед и тя е най-големият износител, затова сега суровината слънчоглед поскъпва. България обаче не е зависима от слънчогледа в Русия и Украйна, така че проблем с олиото не се очаква.

 

Източник: dnevnik.bg

 

 

 

 

 

Коментари

 • стратегическа суровина какво търси на борсата бре идиоти!?

  16 Март 2022 15:44ч.

  От какъв зор пшеницата и тока и още поне стотина важни за държавата неща са подложени на борсови пазарни извращения? Живи одрани трябва да има за тези неща!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Жива Спекула

  16 Март 2022 17:44ч.

  Всички политици са за затвора!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи