Новак: 90-95% от доставките на "Газпром" вече се плащат в рубли

Новак: 90-95% от доставките на "Газпром" вече се плащат в рубли

"Тези, които изразиха желание и воля, преминаха към плащане в рубли. Мисля, че това е основна част от общия обем. Председателят на Управителния съвет на "Газпром" би го казал по-добре, но това са приблизително 90-95% от обема на доставките", заяви вицепремиерът Александър Новак пред журналисти в кулоарите на SPIEF-2022.

На въпрос дали Унгария може да се превърне в център за руски газ, той отговори: "Всичко зависи от договорите, подписани с компанията. "Газпром" доставя за различни страни. Доставките са в строго съответствие с договорите."

Нова схема за плащане на руски газ

На 31 март руският президент подписа указ № 172 "За специалната процедура за изпълнение на задълженията на чуждестранните купувачи към руските доставчици на природен газ". Съгласно постановлението плащанията за руски тръбопроводен газ, доставян след 1 април 2022 г. на посочените в постановлението чуждестранни контрагенти, трябва да се извършват само в рубли.

За чуждестранните купувачи се откриват специални сметки в рубли и чуждестранна валута тип К в оторизирана финансова институция - Газпромбанк. По отношение на тези сметки не могат да бъдат спирани, запорирани или дебитирани никакви транзакции като част от изпълнението на задълженията на чуждестранния купувач, които не са свързани с плащане по договора за доставка на природен газ. Чуждестранният купувач плаща за газа в договорната валута, GPB го продава на Московската борса и превежда рубли на Газпром. В този момент се счита, че задължението за плащане на природния ресурс е изпълнено.

Ако това условие не е изпълнено, доставките се прекратяват. Следващите доставки са забранени, ако плащането за доставения газ по договора е станало дължимо и чуждестранният купувач не е извършил плащане или не е извършил плащане в чуждестранна валута, изцяло или по сметка в оторизирана банка.

Източник: interfax.ru

 

 

Коментари

 • Наблюдател

  16 Юни 2022 18:07ч.

  Милер е казал нещо интересно. Понеже СП сега работи с 50% капацитет и е възможно да продължи така, Милер е заявил: СП2 е готов да бъде задействан.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • И в монголски тугрици да се плащат

  16 Юни 2022 18:20ч.

  това не ни засяга

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Шолцвурст от Германия

  16 Юни 2022 18:26ч.

  Тази война доказа еврочиновниците колко са посредствени, объркани и самозабравили се егоисти....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • bodar4uk

  16 Юни 2022 18:39ч.

  Нашту Киро е много мераклия да плаща с азербайджански манати, преди това превърнати в рубли.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Али Луя

  16 Юни 2022 19:04ч.

  Истинската диверсификация е да може всеки бизнес да купува от когото желае и в каквато валута иска. Нали "свободният пазар" е мантрата на капитализима.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Халил Уя

  17 Юни 2022 0:04ч.

  Почти. Всъщност диверсификация е да може всеки бизнес да купува от когото му кажем и в каквато валута му наредим. Свободата е к'вото ние кажем. Ако кажем, юе нчкой не е свободен, той е длъвен да се закльюи отвътре и да глътне ключа

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не се безпокойте!

  17 Юни 2022 0:07ч.

  Няма проблем да изкараме ключа после! Рициновото масло затова е измислено

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Haho

  16 Юни 2022 21:07ч.

  Абе в момента покрай Кирчо и Кокорчо ние духаме супата. В Европа на който му трябва газ си плаща през рублевата сметка. Който не му трябва руски газ- не плаща. Който е дебил- духа супата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи