Никой не знае къде е първият кораб със зърно, отплавал от Украйна

Никой не знае къде е първият кораб със зърно, отплавал от Украйна

Първият кораб, напуснал Украйна със зърно на борда по силата на споразумението за деблокиране на търговията със земеделски култури, както и неговият товар, са в неизвестност, съобщи украинското посолство в Бейрут, цитирано от Асошиейтед прес.

Корабът "Разони", плаващ под флага на Сиера Леоне, е излязъл от пристанището в Одеса на 1 август, след което е бил подложен на проверка в Турция. Той е пренасял 26 хил. метрични тона царевица за храна за пилета, а дестинацията му е била Ливан. Купувачът обаче отказал товара, тъй като той бил доставен много по-късно от договореното.

"Разони" за последно е бил засечен край източните брегове на Кипър преди три дни, след което тракерът му е бил изключен. Предполага се, че корабът се е насочил към Сирия, която пък е винена от Киев, че внася зърно, откраднато от Украйна и превозвано до страната с руски кораби.

Според посолството в Бейрут товарът на "Разони" е бил препродаден няколко пъти, след като ливанският купувач го отказал, и към момента не се знае нито къде е корабът, нито къде е неговият товар.

От началото на месеца досега от отблокираните украински пристанища са отплавали 16 кораба с общо над 450 хил. тона земеделска продукция на борда, посочва АП. Смята се, че Украйна разполага с около 20 млн. тона зърно, готово за износ.

Източник: БТА

 

 

Коментари

 • ЗИП

  16 Авг 2022 9:00ч.

  Намира се на необявено руско пристанище, за да достави храна на гладуващите жители

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • nan

  16 Авг 2022 9:55ч.

  стана ясно, че световния глад се отлага за друг ден.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • незнайко

  16 Авг 2022 11:10ч.

  Абе ЗИП не знчеше ли Zero Intelligence Potential?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Няма по-добре подсигурена със хранителни продукти и всякакви други материални ресурси страна от Русия

  16 Авг 2022 17:02ч.

  Глад ще има в откачилите страни - съюзници на Пиндостан

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи