Николай Вълканов: Тавани на цените и на надценката са невъзможни

Николай Вълканов: Тавани на цените и на надценката са невъзможни

"Таван на цените е невъзможен. При опита, който има Унгария от подобна мярка през последната година, и при опита на България от 90-те години – таван на цените е невъзможен". Това каза пред БНР Николай Вълканов, изпълнителен директор на Сдружението за модерна търговия, организацията, която представлява интересите на големите търговски хранителни вериги. 

"Таван на надценката нарушава конкуренцията при търговията с храни на дребно. Това е мярка, която е невъзможна за съгласуване между държавата и търговците, може да доведе и до вредни последствия. Ако таванът на надценките важи за големи и за малки търговци, големите биха могли по-лесно да преглътнат финансово една такава мярка, но финансовото бреме за поемането на един такъв тип ангажимент от страна на малките търговци би бил катастрофален", каза Вълканов. Той допълни, че регулярната цена, която се слага понякога в даден магазин, не е задължително да е продажната, на която се реализира стоката. 

"Ако регулярната цена на кашкавала е 16 лева, а промоционалната е 12 лева и 80% от вашите продажби са минали на намалената цена, то каква е реалната надценка в търговския обект? Дали е високата, или е в пъти по-ниска? Цената на кашкавала в търговската мрежа е между 16 и 32 лева. Това не е ли конкурентна среда? Вадейки от контекста някакъв пример и цитирайки най-високата възможна продажна цена, която може да се намери в магазинната мрежа, това не е ли манипулативно?". 

В предаването "Неделя 150" Вълканов посочи как се формират надценките на търговските вериги, освен печалбата: "Всеки разход, който имат – за транспорт и логистика. Според официалната статистика на НСИ през миналата година товарният автомобилен транспорт като услуга е 20% нагоре. Електроенергията също не е малко перо. След държавните компенсации за миналата година електроенергията е със 70% нагоре спрямо цената през 2021 година. Работните заплати също са с 20% нагоре само за една година".

По думите му, повече от актовете, съставени по време на проверките на Комисията за защита на потребителите между 15 февруари и 8 март, ще паднат в съда. 

"Не трябва по лековат начин да се лепят етикети върху цял отрасъл на икономиката... Ако има компании, при които има концентрация на нарушения, и се докаже, че това е така, нека си понесат последствията". 

Според него там, където се забелязват спадове в изкопните цени на основни селскостопански суровини, е напълно нормално да се очаква спад и в крайната цена на продуктите на дребно, но когато бизнес цикълът го позволи. 

Интервюто на Явор Стаматов с Николай Вълканов в предаването "Неделя 150" можете да чуете в звуковия файл

Източник: БНР

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

 • Шефът на „Ел Би Булгарикум“:

  19 Март 2023 11:46ч.

  Търговските вериги слагат 80% надценка на млечните продукти

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Карл Маркс:

  19 Март 2023 11:49ч.

  „При достатъчна печалба капиталът става смел. При сигурни 10% той вече може да бъде употребен навсякъде. При 20% той се оживява. При 50% той става безумно смел. За 100% капиталът ПОГАЗВА С КРАКАТА СИ ВСИЧКИ ЧОВЕШКИ ЗАКОНИ. ПРИ 300% НЯМА ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, НА КОЕТО ТОЙ ДА НЕ СЕ РЕШИ – дори с риск да увисне на бесилката. Ако смутовете и кавгите носят печалба, той ще ги подбужда.“

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Статистик

  19 Март 2023 12:10ч.

  Господинчо, вчера си купих хубави хрупкави краставици на 1.50 и домати на 2 лева от Женски пазар. След това влязох за нещо в Кауфланд и видях едни малки, изгнили и тънки краставици на ПРОМОЦИОНАЛНА цена 3,99лв. Как мислиш, на Женския пазар крадат ли ги или работят на загуба? И каква според теб е надценката в случая на Кауфланд? 200 или 300%? Или повече? И това е пример само за два продукта, важи и за всички други. Отделно е катастрофалното качество на боклуците в масовите вериги, което прави продукта всъщност още по-скъп.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Долче Вита

  19 Март 2023 12:16ч.

  Много се е объркал индивида от снимката. Да, има кашкавал на 16лв и такъв на 40лв. Но пропуска удобно да отбележи, че от вида/марката на този от 16лв е на същата цена във ВСИЧКИ магазини и вида/марката на този от 40лв отново е на тази цена навсякъде. Това е картел, не е конкуренция. Конкуренция е, ако кашкавал "Х" е на 16лв в Била и 12.40лв в Кауфланд и 8.90лв в магазинчето в блока. Ама навсякъде е на 16лв.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Е, каква конкуренция при наличието на...

  19 Март 2023 13:34ч.

  ...изпълнителен директор на Сдружението за модерна търговия, организацията, която представлява интересите на големите търговски хранителни вериги. Тоест държавните чиновници са допуснали официално да съществува картел, не ли?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • еврогейтак

  19 Март 2023 12:36ч.

  Европейското производство умира от високите цени на горива и електроенергия, както и все по-високата цена на работната сила. Мощен дъмпинг наблюдаваме вече не само откъм Турция и Северна Македония, но вече и от Русия. Специално полското селско стопанство фалира от антируските санкции. Днес в Полша се внасят два пъти по-евтини краставици и други зеленчуци от Русия. В цяла Източна Европа зърнопроизводителите пропищяха от дъмпинга с украинските пшеница, слънчоглед и царевица.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пико

  19 Март 2023 16:11ч.

  Таван на цените не,но таван на надценките да.20 проц.при търговеца на дребно и 10 проц.на едро.Още поставена цена на производителя/вносителя/на опаковките с която тя се фактурира към търговците.Доколто това е невъзможно според г-н Вълканов,така през 1933г са говорели едни спекуланти и за тогавашната инфлация.Да не вика дявола,че тогава е дошъл един мустакат чичко и всичко е станало възможно с икономиката и търговията.Въпрос на гледна точка казало кучето и се облизало под опашката.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи